Ми у Facebook
09.08.2013, 06:45

9 серпня - 75 років Леоніду Кучмі

9 серпня виповнюється 75 років другому Президентові України (19 липня 1994 — 23 січня 2005 року) Леоніду Кучмі.
Своє 75-річчя, як розповідає "Взгляд", екс-президент відсвяткує на Середземному морі, а наприкінці серпня збере близьких і друзів у Києві.

Щоб пригадати, в який час Леонід Кучма прийшов у велику українську політику, достатньо, можливо, однієї цифри: за підсумками 1992 року - року, коли Кучма став прем'єром - інфляція в Україні сягнула 2000%. Побувши при владі трохи більше місяця, Леонід Кучма констатував: "Я думаю, що менше вагона в цій державі зараз крадуть тільки з похмілля..."

На посаді глави уряду Леонід Кучма пробув менше року - він пішов у відставку у вересні 1993 року. Пішов, аби менше ніж за рік повернутись у владу - в крісло Президента. 10 липня 1994 року Леонід Кучма переміг у другому турі президентських виборів чинного тоді главу держави Леоніда Кравчука, набравши 52,15% голосів проти 45,5% у конкурента. Переміг Кучма, як і у 2010-му Віктор Янукович, голосами переважно виборців Східної України. Багато хто бачив тоді в ньому "сильну руку", здатну протистояти хаосу перших років незалежності. "Порядо і порядність" - одне з гасел тодішньої президентської кампанії Кучми. Відтоді, до слова, бере початок українська політична традиція: крісло прем'єра як стартовий майданчик до посади Президента.



Розпочалась понад десятирічна епоха кучмізму... Щоправда, сам термін з'явився в широкому обігу лише в передостанній рік повноважень Леоніда Кучми, трохи більше ніж за півроку до подій Майдану 2004 року.


Оцінка постаті Леоніда Кучми як державного діяча - справа істориків і політологів майбутнього: недарма ж кажуть, що велике краще бачиться на відстані. Надто свіжими й надто особистістно забарвленими є для більшості сучасників події десяти років президентства Кучми.

Леонід Кучма з головою Рівненської облдержадміністрації Василем Берташем
Леонід Кучма з головою Рівненської облдержадміністрації Василем Берташем


Нині ж присутність колишнього глави держави у інформаційному просторі здебільшого обумовлена участю у заходах, які організовує "Президентський фонд Леоніда Кучми "Україна" або ж зять Леоніда Кучми, бізнесмен і меценат Віктор Пінчук.

На Рівненщині у школі імені Кучми відкрили спорткомплекс

На Рівненщину, приміром, Леонід Кучма щороку традиційно приїжджав до Національного університету "Острозька академія", аби вручити іменні стипендії кращим студентам. Серед тих, хто був удостоєний президентської стипендії Леоніда Кучми - і наша колега, журналістка "ОГО" Ольга Данилюк.

Леонід Кучма зі студентами Острозької академії - стипендіатами Президентського фонду "Україна", 2010 рік
Леонід Кучма зі студентами Острозької академії - стипендіатами Президентського фонду "Україна", 2010 рік


Кучма привіз до Острога гроші та Євангеліє

Минулої осені, щоправда, Леонід Кучма зі стипендією вже не приїжджав. Але, не виключено, що до Острога Кучма ще завітає. У травні нинішнього року, коли на базі Острозької академії проходила міжнародна конференція "Місія України в сучасному світі" за участю першого Президента незалежної України Леоніда Кравчука, ректор академії Ігор Пасічник пообіцяв, що подібні форуми за участю українських президентів стануть тут традицією: слідом за Леонідом Кравчуком на аналогічних зібраннях у майбутньому очікуватимуть на виступи й Леоніда Кучми, Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

Фото з сайту Президентського фонду Леоніда Кучми "Україна"





На правах реклами