Ми у Facebook
21.08.2015, 18:00

Відкрий Рівне: як кохання зробило хутір селом

Триває проект “Відкрий Рівне”, присвячений Дню міста Рівне. Ми підготували для вас цікаві факти про Рівне та проводимо інтернет-голосування за найкращий район РівнОГО! Відкриваймо Рівне разом! Сьогодні - наша передостання, дев'ята розповідь!
Новий Двір - колись приміське село, а нині - район Рівного у напрямку виїзду на Здолбунів. Перша письменна згадка про Новий Двір датована 1545 роком. Існує версія, що давніша назва поселення - Бережани (перша згадка - у 1478 році). Пояснити це можна тим, що село розмістилось при березі річки Устя.

Чому Бережани замінили Новим Двором? "Старожили кажуть, що цей двір розвинувся у новіші часи як філіал басівкутського чи в замін спаленого новодвірського. Звідси і назва Новий Двір", - розповідає відомий рівненський краєзнавець Валерій Войтович у книзі "Рівне та околиці Рівного: стежками краєзнавчих подорожей".

За даними перепису 1889 року Новий Двір мав 55 садиб, 446 мешканців. У новодвірській церкві Воскресіння Христового зберігалися копії метричних книг з 1806 року. Церква побудована у стилі козацького (мазепинського) бароко. У середині XIX століття на кошти прихожан була побудована дерев’яна дзвіниця. Серед старожилів існує легенда, що коли будували дзвіницю новодвірської церкви, у фундамент заклали пляшку з папером, на якому було описано історію храму...

Церква Воскресіння Христового
Церква Воскресіння Христового


Старовинна церква в Новому Дворі незабаром засяє по-новому
Старовинна церква в Новому Дворі незабаром засяє по-новому


Свого часу новодвірська церква мала у володінні 300 десятин орної землі. Пізніше частину землі в неї відібрали для будівництва залізничної колії Рівне–Здолбунів.

Валерій Войтович записав у Новому Дворі таку легенду про походження назви села.

"Колись давно, коли ще наших дідів не було, неподалік Рівного простягнувся невеликий мальовничий хутір. Поселився тут вправний хазяїн з красунею дружиною і маленьким синочком. У сім’ї панували мир, любов та злагода. Молоді люди файно хазяйнували і виховували в добрі та ласці свого синочка, який, здавалося, був схожий на дубочка, такий міцний був. Хлопець зростав допитливим і розумним, намагався перейняти все найкраще від своїх батьків. І так жили вони тихенько і любесенько, аж поки хлопець не став дорослим. І дозволили йому батьки піти шукати свою долю і дружину. Ходив хлопчина по світу, розуму й досвіду набирався. А батьки вдома чекають й господарства доглядають. Незабаром приїжджає син додому і каже: «Ходив я по світу, бачив багато, багато навчився. Скажу вам, мамо й тату, що є тут у сусідньому селі дівчина, яку б хотів я взяти за дружину. Тож прошу вашого благословення на це». Батьки гарненько подумали, розпитали про дівчину та й благословили свого сина свататися.
Невдовзі й весілля справили. Приїхала на хутір невістка. Поговорили син з батьком і вирішили збудувати нову хату, щоб могли молодята добре працювати, гарно господарювати у новому дворі. Як задумали, то так і зробили. Стали хату будувати, до осені й збудували. А невісточка працьовитою видалась. Усе вона робить, пече, варить, свекрусі допомагає. І стала вона їм як рідна донечка. Перейшли молодята у нову хату, у новий двір, стали жити й поживати й добра наживати. З часом у молодят народився син, далі пішли ще діти. Вони зросли, підростали. Згодом старший син одружився, і знову з’явилась нова сім’я і новий двір. І так продовжувалось далі. Хуторець згодом переріс у велике село, яке назвали Новим Двором, на честь молодості й життя. Ще й досі наше село – це один великий рід. У яку не зайдеш хату – всюди рідня!"


Пам'ятник місцевим жителям, загиблим у роки Другої світової війни
Пам'ятник місцевим жителям, загиблим у роки Другої світової війни


Загальноосвітня школа І-ІІ ст. № 16
Загальноосвітня школа І-ІІ ст. № 16


...Ми продовжуємо шукати для вас нові факти про Рівне — а тим часом запрошуємо допомогти нам разом краще відкрити рідне місто — коментуючи наші матеріали, надсилаючи власні думки, спостереження, фото!

Нагадаємо, що 23-24 на порталі OGO.ua проходитиме інтернет-голосування за “Найкращий район РівнОГО”. У День міста, 25 серпня, ми оголосимо, який район переміг. А після Дня міста передамо бібліотеці, яка знаходиться саме в цьому районі, комплект цікавої та корисної літератури. Візьміть участь у голосуванні - оберіть найкращий, на вашу думку, район РівнОГО!

До формування подарункової бібліотечки ми запрошуємо долучитись усіх бажаючих — отож, завітайте до редакції "ОГО" до 27 серпня і зробіть свій внесок у корисну справу!

Відкриймо Рівне разом!

При підготовці статей використані матеріали сайту "Вiртуальне мiсто Рiвне" © www.rivne.org та книги Валерій Войтовича "Рівне та околиці Рівного: стежками краєзнавчих подорожей".





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ