На Сарненщині ростуть гарбузові хмарочоси [+Фото]
– Господарство в нас чимале. Буде де використати, – стверджує донька пані Марії Галина. Це так, бо тримають дві корівки, коня, свиней і всяке птаство. А ще сім’я мала до шістдесяти соток картоплі. Вже викопали. Деяка теж вродила така гожа, що позаздрити можна. А гарбузи на городі в родини виростають такі вже не вперше – впродовж семи років. Тож Марію Селезень величають "гарбузовою королевою". А чого ж і не величати. Коли в господарстві справжнє королівство цієї рослини.
Марія Селезень люб’язно знайомить з правнучатами: Оксанкою та Анастасією Коренями (на фото з гарбузами). Настя, учениця п'ятого класу, знає багато молитов. Тож щовечора, перш ніж лягати спати, щиро молиться. Прабабуся Марія теж людина побожна. Щонеділі, щосвята ходить до храму.
Урожай гарбузів – діло непросте, хоча завжди приємне. А які чудові страви можна приготувати з цього осіннього дива! Марія Селезень уже не перший рік готує гарбузовий кисіль. Каже, що це смачна й ексклюзивна річ, а рецепт знає ще з юних років. Записуємо!

Народний кисіль "Гарбузянка"
Невеликий гарбуз вагою 400-600 грамів почистити й дрібно потерти на тертці. Згодом картопляний крохмаль (1,5-2 ст. л.) розвести у 0,25 л холодного молока, суміш вилити в гаряче молоко (0,25 л) і, перемішуючи, кип’ятити. До суміші додати ванільний цукор, трішки солі, натертий гарбуз. Усе це добряче розмішати й знову кип’ятити.
Кисіль вдасться на славу! До нього, за бажанням, можна долити холодний сік із порічкових чи лісових ягід.
А ще Марія Селезень поділилася секретом приготування дерунів зі своєї дивовижної кулінарної скарбниці.
Гарбузові деруни
Потрібно: 200 г стиглого гарбуза, одне яйце, по 1 ст. л. борошна й цукру, свіжа сметана, дрібку солі, олія для смаження.
Приготування: гарбуз натерти на тертці середніх розмірів, додати до нього борошно, цукор, сіль, збите яйце. Все ретельно перемішати. На розігріту сковороду з олією накладати столовою ложкою гарбузову суміш, ретельно смажити з обох боків. Подають унікальні деруни до столу зі сметаною, так смачніше.
Уміє пані Марія готувати й гарбузовий супчик. Від неї дізнався, що сире насіння гарбуза наділене дивовижними властивостями. Кожній дорослій людині не було б зайвим щодня полузати хоча б півсклянки таких зерен. Адже насіння дуже корисне для організму, зменшує кількість холестерину в крові, позитивно впливає на лікування подагри, певною мірою — й серцевих хвороб. А ще допомагає краще заснути.
Дехто лікується й гарбузовим соком: склянка такої рідини на день очищає організм. Сік отримати досить легко. Наприклад, склянка соку вийде з 400 г м’якоті, натертої чи пропущеної крізь соковитискувач.
Окрім того, що гарбуз — народний цілитель і просто корисний для споживання, він — обов’язковий елемент святкування Хеловіна (Дня всіх святих). Одна з основних містичних гілок цього осіннього свята пов’язана саме з гарбузами — символом таїни і вічності.
Полісся – територія природних див та унікальних людей. Марія Селезень – справді виняткова господиня та жінка. Окрему розповідь про неї, а також інші врожаєві дива 2013 читайте на OGO.ua незабаром.

Вирішальний бій за фінал: Київ-Баскет vs БК Рівне — матч, який усе вирішить

У вівторок, 22 квітня, баскетбольні вболівальники знову затамують подих: у столичному ПС «Венето» відбудеться вирішальний матч другого раунду плей-оф Суперліги. Київ-Баскет прийматиме БК Рівне у третій грі напруженої півфінальної серії.
переглядів: 17
Рівненські спортсмени здобули перемоги на Чемпіонаті України з бочча

У місті Мукачево на Закарпатті завершився Чемпіонат України з бочча серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату. У змаганнях взяли участь близько 70 учасників із 12 областей України та Києва.
переглядів: 46
Цього року на Рівненщині усиновили 10 дітей

В області 1294 дитини перебувають під опікою та піклуванням, з них 208 – у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.
переглядів: 79
У Рівному замінили сім електроопор

Упродовж минулого тижня працівники КП «Міськсвітло» відремонтували 15 світильників, відновили 39 світлоточок та усунули 12 пошкоджень, коротких зімкнень в мережах.
переглядів: 93
На Сарненщині попрощаються із 24-річним загиблим Героєм

У боротьбі за волю й незалежність України загинув майор Дмитро Давидюк, житель села Бутейки, воїн із позивним «Давид», заступник командира мотопіхотного батальйону з артилерії 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців.
переглядів: 104