Ми у Facebook
29.08.2013, 12:25

В Острозькій академії обговорили сучасний стан закордонного українознавства

Ректор Ігор Пасічник вітає учасників симпозіуму

У стінах Національного університету «Острозька академія» 27 серпня відбувся Міжнародний науково-практичний симпозіум «Закордонне українознавство: осередки, архіви, бібліотеки».


Організаторами цього наукового заходу стали Інститут досліджень української діаспори НаУОА разом із Українським історичним товариством та Українсько-американською асоціацією університетських професорів. У роботі симпозіуму взяли участь 20 дослідників із України та з-за кордону, які представляли провідні українознавчі центри нашої держави та зарубіжжя.

Відкриття симпозіуму відбулося у Лабораторії перекладу сакральних текстів за участю ректора Ігоря Пасічника, проректора з навчально-наукової роботи Петра Кралюка, директора Інституту досліджень української діаспори Алли Атаманенко. Прозвучало привітання учасникам симпозіуму від президента Українського Історичного Товариства, Українсько-американської асоціації університетських професорів, головного редактора журналу «Український Історик» професора Любомира Винара.

Директор Інституту досліджень української діаспори НАУОА Алла Атаманенко охарактеризувала у своєму виступі структуру та зміст архіву Українського історичного
Директор Інституту досліджень української діаспори НАУОА Алла Атаманенко охарактеризувала у своєму виступі структуру та зміст архіву Українського історичного


Актуальні питання сучасного стану закордонного українознавства розглядалися учасниками симпозіуму у двох секціях: «Українознавство та його осередки», «Архіви та архівні колекції». Спершу науковці обговорили діяльність провідних осередків українознавства поза межами України, визначили проблеми та перспективи функціонування українських музеїв, бібліотек, архівів, українознавчих кафедр у Польщі, Хорватії, Словаччині, Франції, США й інших країнах. Зокрема, доктор Ярослава Йосипишин, яка є директором Української бібліотеки ім. Симона Петлюри в Парижі, виголосила цікаву та змістовну доповідь про історію становлення та розвиток цього потужного центру українознавства у Франції. Доповідь супроводжувалася демонстрацією цінних світлин, що відображають історію Української бібліотеки ім. Симона Петлюри, її засновників і працівників, книжкових та архівних фондів. Доповідь про колекцію плакатів і відділ газетної періодики Української бібліотеки ім. Симона Петлюри представив доктор Ігор Срібняк.

Під час другого секційного засідання науковці обговорили сучасний стан і збереження української архівної спадщини за кордоном, а також документів зарубіжної україніки в Україні. Почесний доктор Острозької академії, відомий фольклорист та українознавець академік Микола Мушинка розповів про архів Івана Панькевича та його дочки Марти Дольницької в Чехії, а також про ідею створення на базі цих матеріалів музею Івана Панькевича й української еміграції в Ужгороді. За його словами, попри усі труднощі у сфері закордонного українознавства в Чехії та Словаччині видають чимало книг і, загалом, роблять усе можливе, щоб привернути увагу до культурно-мистецьких надбань України.

Випускник Острозької академії, директор Центрального державного архіву зарубіжної україніки в Києві Владислав Берковський розповів про архівні фонди та колекції ЦДАЗУ
Випускник Острозької академії, директор Центрального державного архіву зарубіжної україніки в Києві Владислав Берковський розповів про архівні фонди та колекції ЦДАЗУ


Випускник Острозької академії, а зараз директор Центрального державного архіву зарубіжної україніки в Києві Владислав Берковський розповів про архівні фонди та колекції ЦДАЗУ, а співробітник цього архіву Галина Горбунова окреслила основні аспекти науково-технічного опрацювання документів зарубіжної україніки.

Під час симпозіуму відбулася презентація книжкових видань, які подарували бібліотеці Інституту досліджень української діаспори НаУОА.

Матеріали симпозіуму будуть опубліковані в фаховому журналі «Український Історик», редакційне бюро якого діє при Інституті досліджень української діаспори НаУОА.





На правах реклами