Ми у Facebook
02.09.2013, 11:20

Багатий вересень на верес [+Фото]

Дев’ятий у році та перший осінній місяць закриває браму літа й завершує основний сезон збору врожаїв. Молодший син осені взяв свою назву від вересу.
Верес – розгалужений вічнозелений кущик із тонким розпростертим стеблом, голими, злегка пухнастими гілочками та ніжними бузково-рожевими квітками.

Рослина здобула чималого поширення на Поліссі. Побутує навіть легенда про юнку, котра не хотіла віддаватися в полон і тому перетворилася в дивовижну вересневу квітку. Квітне верес із серпня до кінця жовтня, але основний період припадає саме на вересень. Поширений на лісових піщаних пагорбах, торф’яниках, у гаях соснових лісів. Цей медонос приваблює бджіл, а медопродуктивність сягає 250 кілограмів із гектару.



Верес – національна квітка скандинавської країни Норвегії, а в Шотландії його колись використовували для виробництва знаменитого пива. Ця рослина не любить високих температур, тому облюбувала країни з помірним кліматом.

Синоптики прогнозують теплу і погожу осінь

Кущики вересу невеликі (30-60 см заввишки), проте слугують дивовижною осінньою прикрасою в той час, коли всі інші рослини вже не квітують. Як лікарську сировину верес збирають наприкінці серпня – у вересні. Часто символ першого осіннього місяця використовують і як корм для корів і коней. Верес любить сонце, а тому найчастіше зустрічається на відкритих територіях.



Перший місяць осені називають ще бабиним літом, бо у вересні декілька днів поспіль може триматися тепла та суха погода. Сонячні ранки стають прохолоднішими. Саме тоді повітря немов бринить свіжістю, у ньому з’являються тоненькі нитки павутинок-кочівників, підхоплених вітром. У народі кажуть, що грім у вересні – на тривалу осінь, а коли багато грибів – зима буде теплою. 11 вересня – Усікновення голови святого Іоанна Предтечі, 21 – Різдво Пресвятої Богородиці (друга Пречиста), 27 – Воздвиження Хреста Господнього.







На правах реклами