Ми у Facebook
11.09.2013, 10:43

Як уберегтися від сальмонельозу?

Як вже повідомляв портал OGO.ua, за 8 місяців цього року у Рівному майже на 73% зріс рівень захворюваності на сальмонельоз. Тому важливо не тільки повідомляти про випадки, які вже було зафіксовано, а й дотримуватися простих правил, що допоможуть попередити захворювання.
Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно - побутовим шляхом. Він переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених. Хвороба викликається різними мікробами роду сальмонел. Найдовше ці бактерії можуть зберігатися у воді, м'ясі та ковбасних виробах, в кефірі та вершковому маслі (від 2 до 5 місяців).

Захворювання розвивається через 6-7 годин після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина є джерелом зараження для оточуючих, але саам не страждає. Для сальмонельозу характерний з біль у животі, нудота, блювання.

Як попередити захворювання?


− м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;

− качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто;

− не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;

− кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;

− для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;

− молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;

− дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.





На правах реклами