Ми у Facebook
16.09.2013, 10:10

Восени реставруємо душі!..

Ми звикли свої проблеми вирішувати самостійно, болями й тривогами ділитися з друзями чи батьками. Але є люди, покликання яких вислухати й допомогти, зрозуміти й підштовхнути до правильного кроку. Про все це – у нашій бесіді з психологом Оленою КОЗАЧУК.
Олено, я часто чую від знайомих, що вони бояться психологів, мовляв, ті вміють «читати» людей і маніпулювати ними. Чи так це насправді? Чи варто психологів боятися?

Психологія дійсно відкриває людям нашої професії доступ до інформації про поведінку особистості, особливості психіки, закономірності типу мислення людей, вміння прогнозувати їх реакції. Але цю інформацію можна по-різному використовувати. Завдання психолога – не маніпуляція. Суть психологічної роботи полягає в тому, щоб допомогти людині розкрити свій потенціал, усвідомити плюси і мінуси власного характеру, зрозуміти суть проблеми і конструктивно вийти із скрутної ситуації. Тобто «Етичний кодекс психолога» не дозволяє використовувати свої знання на шкоду людині. Ми – «лікарі людських душ»! Тому боятися психологів не варто.

Відомо, що в Європі, в США похід до психолога – звична справа. Не ладиться з чоловіком – до психолога, мучить депересія – туди ж. У Рівному ж, думаю, ситуація складніша. Чи звикли наші люди радитися з психолом? Чи все ж покладаються на друга, маму або ж власні сили?

Зараз люди стали більше довіряти професії психолога і розуміти беззаперечні вигоди свого звернення до спеціаліста. Звичайно, виговоритись подрузі, мамі чи іншій близькій людині – це хороший спосіб зняти стрес. Проте часто засмучена людина однобоко може передати свою проблему і отримати таку ж дуже суб’єктивну пораду. Більш конструктивним може виявитись звернення до спеціаліста, який допоможе побачити ситуацію цілісно і прийняти більш оптимальне рішення. Але у цьому випадку варто набратися сміливості й бути максимально відвертим передусім із самим собою, щоб «докопатися» до джерела проблеми, знайти потрібний напрямок розвитку.

Із якими проблемами варто звертатися до психолога?

Психологи часто працюють або над проблемною ситуацією, з якої людина не може самостійно вийти, або ж над особливостями характеру, які людина хотіла би в собі змінити. Також в процесі роботи періодично піднімається тема фізичного здоров’я, що часто пов’язане із психологічним станом клієнта. Це той випадок, коли, працюючи над своїми емоціями, клієнт звільняється і від фізичних хвороб, спричинених стресами. Іноді людина сама не може сформулювати, над чим вона хотіла би попрацювати. Вона просто не задоволена собою і якістю свого життя. Тоді психолог допомагає правильно розставити акценти і зрозуміти, що насправді відбувається з людиною, від яких стереотипів поведінки їй варто відмовитись і, навпаки, які нові психологічні уміння варто сформувати, щоб почуватись більш гармонійно.


Почалася осінь. Знову всі говорять про сезонну депресію. Як же її розпізнати? Які її симптоми? Варто обов'язково йти до психолога? Чи все ж можна впоратися з депресією самостійно?

Іноді дійсно депресія починається в певний період року. Ті, хто регулярно страждають від негативного настрою восени і взимку, знають, що таке сезонна депресія.
Симптоми депресії можуть бути різними:
• підвищений апетит, зокрема – надмірна «пристрасть» до їжі, що містить багато вуглеводів;
• підвищена потреба у сні і відпочинку;
• дратівливість;
• почуття важкості в руках і ногах.
Вважається, що сезонну депресію може викликати обмежена кількість сонячного світла. Є декілька універсальних рекомендацій, які допоможуть вам самостійно вийти із сезонної депресії. Це:
• спілкування з друзями;
• прогулянки на свіжому повітрі;
• спорт;
• їжа, багата вітамінами;
• позитивні враження (цікавий фільм, подорож, приємні покупки, нова зачіска, запис на масаж і т. д.)
Якщо людина розуміє, що сама не може впоратись зі своїм поганим настроєм і цей стан характеризується значною втратою цікавості до життя, при чому турбує людину упродовж двох тижнів і більше, тоді варто звернутись по допомогу до психолога.

Люди, спілкуючись із психологом, перекладають свої проблеми на його професійні плечі. Мабуть, це дуже важко – усіх вислухати, перейнятися проблемою, знайти рішення?

Часто в професію психолога ідуть люди, які відчувають своє покликання допомагати іншим. Тому, якщо ти займаєшся своєю справою, тобі цікавий сам процес і ти бачиш результати, то відчуваєш, що всі зусилля недаремні і робота наповнена сенсом. Це приносить задоволення і заряджає енергією для нових звершень!

Етичний кодекс психолога «каже», що людина цієї професії не має права щось конкретно і прямо радити пацієнту. Як же тоді психолог допомагає?

Психолог дійсно «ухиляється» від прямих порад. Передусім, це робиться для того, щоб виховати у клієнта вміння самостійно приймати рішення, якщо він знову опиниться у складній ситуації. Завдання психолога – допомогти людині побачити проблему з різних сторін, зважити всі плюси і мінуси свого рішення й обрати ту стратегію поведінки, яка максимально наблизить клієнта до бажаної мети.

Чи допомагає тобі професія у звичайному житті, в стосунках із друзями, колегами, чоловіками?

Звичайно, чим більше знаєш, вмієш, тим краще. Але психологи теж живі люди із своїми недоліками, комплексами і страхами, і теж не застраховані від помилок у своєму житті. Просто психологи, мабуть, швидше вміють перетворити помилки на «важливий життєвий досвід» і побачити суть своїх проблем, щоб розвиватись далі. Але, звичайно, як і кожній людині, психологам важлива підтримка і розуміння близьких, друзів, а іноді і психологічна допомога своїх колег. Вміти визнати, що тобі потрібна допомога і не побоятися її отримати – це прояв сили характеру і готовність щось змінювати у своєму житті на краще!

ЯКЩО ВАМ ПОТРІБНА ДОПОМОГА! Звертайтеся!

Олена КОЗАЧУК, психолог, психотерапевт

Напрямки психологічної допомоги:
- депресія;
- проблеми стосунків у парі;
- проблеми виховання дітей;
- фобії, панічні атаки;
- психосоматика (хвороби, викликані стресом);
- анорексія, булемія;
- робота із самооцінкою.

Телефон психолога: 0962760268
Адреса офісу: м. Рівне, вул. Гагаріна, 12
e-mail: kozachuklena@rambler.ru





На правах реклами