Ми у Facebook
19.09.2013, 20:12

Верховна Рада ухвалила відзначити 900-річчя селища Клевань на Рівненщині

Церква Різдва Христового в Клевані

19 вересня Верховна Рада ухвалила низку постанов про відзначення ювілейних та пам‘ятних дат. Серед них і проект, який вніс депутат від Рівненщини Юрій Вознюк, “Про відзначення 900-річчя з часу заснування селища Клевань Рівненської області”. Як саме святкуватимуть ювілей Клеваня - читайте далі!
У 2013 році виповнюється 900 років від дня заснування селища міського типу Клевань Рівненського району. Історія Клеваня бере початок у ХІІ ст., коли на правому березі р. Стубли, по якій з 1793 року тривалий час проходив польсько-російський кордон, утворилося невелике поселення. Відтоді поселення почало стрімко розвиватися. На сьогодні Клевань є селищем міського типу, яке має цікаву багаторічну історію свого становлення.

Враховуючи ці факти, Верховна Рада Українр підтримала постанову Юрія Вознюка “Про відзначення 900-річчя з часу заснування селища Клевань Рівненської області” та ухвалила урочисто відзначити цю ювілейну дату.

Планується створити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів, розробити план заходів, пов’язаних з відзначенням 900-річчя заснування селища. Крім того, до цієї визначної дати Національний банк України планує виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 900-річчю Клеваня. А «Укрпошта» видасть серію поштових марок, присвячених року заснування Клеваня. Також до 900-річчя селища вирішили відзначити державними нагородами мешканців і вихідців селища Клевань, які зробили вагомий внесок у соціально-культурний розвиток України.

Селище міського типу Клевань знаходиться за 20 км від Рівного. Нині тут близько 8 000 мешканців. У Клевані збереглися руїни Клеванського замку 1475 року та костел Благовіщення з дзвіницею 1630 року. Окрасою селища є церква Різдва Христового 1777 року.

Клеванський замок
Клеванський замок


Клеванський замок на Рівненщині віддадуть Пересопниці

Поряд із Клеванем знаходиться «Тунель кохання» — своєрідний зелений тунель, утворений залізничною гілкою в лісовому масиві

Найромантичніше місце Рівненщини - "Тунель кохання"

Фото Bulka UA





На правах реклами