Ми у Facebook
21.09.2013, 13:59

Що покаже рівненський театр у Львові? [Фото+Відео]

Фото з виставки "Солом'яний бичок"

24-25 вересня Рівненський обласний академічний український музично-драматичний театр виступить у Львові. Які вистави рівнян побачить вибаглива львівська публіка - дізнаєтесь далі!
На сцені Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької вируватимуть пристрасті «Калігули» Альбера Камю та розгортатиметься сюжет «Каліки з острова Інішмаан» Мартіна МакДонаха. А для маленьких львів’ян рівненські актори привезуть музичну казку «Солом’яний бичок».

«Каліка з острова Інішмаан» - це ірландська комедія. Це перша україномовна постановка твору оскароносного, мегапопулярного у світі драматурга кіносценариста Мартіна Макдонаха. Це п’єса з трилогії про Аранські острови, яка також включає в себе п’єси «Лейтенант з острова Інішмор» і «Привид з острова Інішер», розповідає ZAXID.NET.

У п’єсі йдеться про те, що на маленькому ірландському острові живуть аборигени, які досі розмовляють лише гельською мовою.Вони усі знають один одного, люблять і ненавидять водночас. Кожен проклинає свою долю і мріє поїхати, але не кожен розуміє чого може коштувати здійснення мрії. Каліка Біллі – найрозумніший і найнещадніший мешканець острова отримує шанс змінити своє життя…



Мартін МакДонах – ірландець за походженням, народився в Лондоні в сім’ї робітників. Обидва брати МакДонаха, залишені самі на себе, стали письменниками. У 16 років Мартін покинув школу і засів перед телевізором з чипсами і колою на декілька років, живучи на допомогу з безробіття. Своїми вчителями він назве, скоріше, Мартіна Скорсезе, Девіда Лінча чи Квентіна Тарантіно, аніж Вільяма Шекспіра. За прикладом старшого брата Майкла, Мартін почав писати сценарії і радіоп'єси. Цілими днями він просиджував за письмовим столом, справно надсилаючи свої опуси редакціям і колекціонуючи відмови. Лише два сценарії були прийняті — аж в Австралії. Але відомим Мартін МакДонах прокинувся тоді, коли до постановки прийняли його «Королеву краси з Лінена», яку він написав за вісім днів.

Рівненські актори відкриватимуть сезон новою виставою про кохання

Слава та численні нагороди посипались на МакДонаха несподівано. Його п’єси ставили і в рідному Лондоні, і на Бродвеї. Проте МакДонах вважає театр лише сходинкою на шляху до слави і зізнається в любові до кіно. А воно відповіло йому взаємністю: Мартін отримав «Оскара» за короткометражку «Револьвер», поставлену за його власним сценарієм.

П'єса "Каліка з острову Інішмаан" була впереше виконана Королівським Національним Театром у театрі Коттесло в Лондоні 7 січня 1997 року.

Відеоролик про виставу "Каліка з острову Інішмаан"


Вистава "Калігула" - - це історія про римського імператора, що увійшов в історію як найжорстокіший і найбожевільніший у своїх вчинках. За чотири роки правління, як свідчить біограф, він впав у «кесареве безумство» і вимагав, щоб йому поклонялись як богові. Калігула був покараний підлеглими. Під час третього замаху трибунів імператора було вбито.



"Калігула" - володар численних театральних відзнак, зокрема, гран-прі VIII Міжнародного фестивалю "Класика сьогодні" у 2011 році, м. Дніпродзержинськ, переможець у номінації "Краща чоловіча роль другого плану" - заслужений артист України Віктор Янчук, "Кращий молодий актор" - Станіслав Лозовський. У 2011 році на Херсонському міжнародному театральному фесті "Мельпомена Таврії" визнана кращою режисура "Калігули". У вересні 2012 року вистава відзначена спеціальним дипломом від критиків "Висота" на XVII Міжнародному театральному фестивалі «Біла вежа-2012. Класика Plus» у м. Брест, Білорусь.

Фрагмент вистави "Калігула"


Перший варіант п’єси «Калігула» був написаний у 1939 році. Молодий актор аматорського театру при студії «Радіо Алжиру» Альбер Камю створює її незадовго до початку Другої світової війни і відводить у ній головну роль собі…

У п’єсі Альбера Камю Калігула, вражений смертю своєї сестри і коханої Друзілли, повстає проти долі і вирішує встановити у імперії «царство повної свободи». На своєму шляху він не жаліє нікого, відкидаючи усі людські почуття і пробуджуючи в оточуючих страх і ненависть. Користуючись постаттю Калігули, Камю доводить, що неможливо зруйнувати усе, не зруйнувавши себе...

Нагадаємо, що новий театральний сезон Рівненський обласний академічний український музично-драматичний театр відкриє 20 жовтня - рівненських глядачів порадують прем'єрою музичної комедії на дві дії «Моя дружина … , або Як повернути чоловіка» В. Ільїна і В. Лукашова, лібрето Ю.Рибчинського.

Використані матеріали dramteatr.com.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ