Ми у Facebook
06.10.2013, 11:21

Ювілей священика з Рівненщини відсвяткували у Дніпропетровську

Урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 20-річчя архієрейського служіння митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Української православної церкви Іринея відбулись у Дніпропетровську. Рівняни знають владику Іринея як архієпископа Рівненського і Острозького у 1990-1993 рр.
Крім того, митрополит Іриней - уродженець Рівненщини: він народився у 1939 році в с.Стовпин Корецького району. Випускник Ленінградської духовної академії, він керував не лише керував парафіями в різних куточках колишнього СРСР (Уфа, Алма-Ата, Харків тощо), а й служив кліриком у представництві Московського Патріархату в Токіо (Японія), керував Патріаршими приходами у Канаді та США.

З 19 жовтня 1993 року управляє Дніпропетровською єпархією УПЦ; з 19 червня 2002 року митрополит.Як зазначає Урядовий портал, за 20 років його служіння митрополита Іринея в Дніпропетровській єпархії було відроджено 350 парафій та 5 монастирів, відкрито понад 120 недільних шкіл, створена система допомоги малозабезпеченим. У Дніпродзержинську тривають роботи зі створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії УПЦ, яка є наймолодшою із трьох єпархій на Дніпропетровщині. Комплекс будується винятково на кошти меценатів. Важливою складовою цього центру духовного відродження є архітектурно-скульптурна композиція «Голгофа» на Соборній площі, з 9-метровою статуєю Христа Спасителя. Композицію відкрили в вересні цього року в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Також, у вересні цього року, на день міста Дніпропетровська відбулося відкриття храму на честь Собору Святого Іоанна Хрестителя. У місті Новомосковськ триває наймасштабніша в Україні та Європі комплексна реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття – Свято-Троїцького кафедрального собору. В травні, після завершення капітальної реконструкції, відбулося урочисте відкриття Присоборної площі храму. Продовжуються ремонтно-реставраційні роботи з відродження найдавнішого Свято-Успенського собору в Дніпропетровську – першого кафедрального храму міста. Важливо, що Дніпропетровська єпархія УПЦ опікується 12 дитячими будинками, 2 будинками престарілих, 6 виправними закладами та 15 іншими соціальними установами. При храмах реалізуються проекти профілактики нарко- та алкогольної залежності. На підприємствах, у військових частинах, лікарнях, місцях позбавлення волі проводяться зустрічі на духовно-просвітницькі теми.

Фото orthodox.org.ua





На правах реклами