Ми у Facebook
12.10.2013, 21:45

14 жовтня - свято Покрови: патріарх Філарет закликає не піддаватись на політичні провокації

"Церковне свято найперше пов’язане з молитвою, тому зранку у всіх храмах нашої Церкви відбудеться Божественна літургія, а напередодні ввечері – Всенічне бдіння. Я особисто цього дня перебуватиму у Рівному, де Покровський кафедральний собор відзначатиме своє престольне свято", - заявив глава УПЦ КП.
Щороку в Україні свято Покрова Пресвятої Богородиці широко відзначається не лише як церковне, але і як народне, громадське свято. Ця традиція склалася віддавна, адже це було храмове свято всіх Запорізьких січей і козаки його дуже шанували. Зі святом Покрови у новітній час також поєдналося вшанування борців за волю України ХХ століття.

Цього року громадські святкування, вшанування козаків та повстанців, відбудуться у особливий час, коли Україна стоїть на порозі важливого вибору свого майбутнього шляху розвитку. За повідомленнями у ЗМІ вже зараз видно, що на свято Покрови на вулиці, в першу чергу в столиці, вийдуть прихильники протилежних політичних поглядів.

«Віруючі, християни, свято Покрова Пресвятої Богородиці мають відзначати гідно – як і всі свята – зазначив у своєму коментарі для Церква.info Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. – Церковне свято найперше пов’язане з молитвою, тому зранку у всіх храмах нашої Церкви відбудеться Божественна літургія, а напередодні ввечері – Всенічне бдіння. Я особисто цього дня перебуватиму з візитом у м. Рівному, де Покровський кафедральний собор відзначатиме своє престольне свято».



Патріарх Філарет відвідає Рівне

Предстоятель УПЦ КП підкреслив, що вшанування на Покрову козаків та інших борців за волю України є доброю традицією. «Ми схвально ставимося до проведення 14 жовтня заходів на вшанування пам’яті про наших предків – козаків та інших борців за волю України. Як християни ми молимося за упокоєння душ померлих, вшановуємо їхню самопожертву як вияв виконання Божої заповіді про любов до ближнього» – зазначив Святійший Владика.

14 жовтня - свято Покрови: один із найвищих українських храмів - Свято-Покровський собор у Рівному

Разом з тим Патріарх Філарет висловив занепокоєння з приводу можливих провокацій та інших речей, які можуть затьмарити свято. «Ми знаємо, як певні московські політики занепокоєні тим, що Україна обирає європейський шлях розвитку і готові все зробити, щоби не допустити цього. Тому не виключаємо, що громадські заходи на свято Покрова можуть бути використані ними та їхніми однодумцями в Україні для вчинення провокацій. Щоби потім казати на весь світ, а особливо для Європи – дивіться, кого ви хочете приймати? Тому хочу побажати всім учасникам громадських заходів мудрості, зваженості та пильності.

14 жовтня - свято Покрови: 10 Покровських церков Рівненщини

Свято церковне не повинно перетворюватися на свою протилежність. Хочу, щоби наші співгромадяни були пильними і не піддавалися на можливі провокації до насильства чи сутичок» – наголосив Предстоятель Київського Патріархату.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ