Ми у Facebook
16.10.2013, 10:52

Депутат Рівнеради Олександр Лащук - про "Свободу", Осуховського і Вознюка [+ІНТЕРВ'Ю]

Постать Олександра Лащука — одна з найбільш неоднозначних у Рівнераді. Більше того: одна з найскандальніших. Чого лише варті його суперечки на сесіях то з міським головою Володимиром Хомком, то з колишнім однопартійцем нардепом-"свободівцем" Олегом Осуховським!.. Відверті думки депутата - далі!
Про коментарі в інтернеті, які супроводжують депутатську діяльність Олександра Лащука, — взагалі мови немає. Складається враження, що Лащука "приплетуть" навіть до тих подій, до яких він і не має стосунку. Можливо, саме тому говорити з паном Олександром виявилось легко — теми з’являлись самі собою. І всі — "гарячі", з передової політичних баталій Рівного.

Сьогодні читайте першу частину нашої розмови - про партію "Свобода" і народних депутатів від Рівненщини.

— Ви пройшли у Рівнераду і балотувалися в мери у 2010 році від "Свободи", а зараз — поза нею. Тому маєте можливість більш відсторонено поглянути на діяльність цієї партії, яка привертає увагу багатьох своїм радикалізмом. Наскільки зараз ви підтримуєте діяльність "свободівців"?
— Не просто позиціонував себе як свободівець, а був від першопочатків створення об’єднання на Рівненщині. Коли я прийшов у місцеву організацію "Свободи", там перебувало лише декілька людей. Партія на той час вважалася маргінальною. Усі мої знайомі говорили мені, що це нікому не потрібна структура, абсолютно безперспективна, яка ніколи не матиме влади. Проте у мене був революційний запал, на політичну кон'юнктуру було наплювати. Лідери "Свободи" завжди використовували таких, як ми. Вони називали нас "безкоштовними агітаторами". Проте, тоді я вірив, що ці функціонери змінять систему, а вони лише стали гвинтиками системи.
Насправді, майже всі успішні партії є олігархічними проектами. Якщо політична сила і має щирі наміри, але олігархи не підкинуть грошей, то і партія не братиме дієвої участі у політиці. Це вже прописна реальність, від якої нудить.

— Які зараз у вас стосунки з колишніми однопартійцями, з нинішнім лідером рівненської "Свободи" нардепом Олегом Осуховським? Як оцінюєте його діяльність? На Вашу думку, чи вірно зробили рівняни, проголосувавши за нього рік тому?
— Майже все членство нашої міської організації і більшість обласної – це ті люди, яких ми приймали в організацію без Олега Осуховського. Він з’явився за декілька місяців до виборів 2010 року, і раптово з’явились у списках нові кандидати. Олег Осуховський тоді раптово став великим другом місцевих псевдоеліт. Так, секретар обласної виборчої комісії від Партії регіонів Микола Яцюк, за дивним збігом обставин затверджує виборчий бюлетень по м.Рівне, де під прізвищем Олега Хомича не вказує суб’єкт висування ВО "Батьківщина". Для рівнян прізвище "Хомич" (йдеться про представника "Батьківщини" Олега Хомича — прим. авт.) було більш відоме. Але факт відсутності позначки з зазначенням партії відіграв так, що Осуховський взяв більше, ніж Хомич, тому що люди більше орієнтуються на опозиційну партійну приналежність. Це була не проста перемога — припускають, що це була спланована акція, щоб дезорієнтувати рівнян.
Олег Осуховський користувався великою підтримкою вищих партійних керівників, а до Рівного він не мав прямого відношення, ніколи тут не проживав, тому його важко назвати "рівнянином". Виїхавши один раз на партійних брендах, думаю, він більше не ризикне балотуватися на мажоритарному окрузі. Тоді він взяв багато голосів, але то була заслуга "Батьківщини", "Свободи" і загалом рівнян, які ненавидять владу "донецьких".

Екс-свободівець Олександр Лащук подарував нардепу Осуховському портрет Іуди

— Під час минулорічних виборів до Верховної Ради вам не пропонували висунути свою кандидатуру від ВО "Свобода"?
— Мені неодноразово пропонували висунути свою кандидатуру. "Свобода" пропонувала умовно прохідне місце у списку, але я від цього свідомо відмовився. І про це зовсім не шкодую, бо зберіг честь та гідність. Так само на виборах були спроби підкупити мене, щоб розказав правду про Олега Осуховського, але я також відмовився, і ні слова публічно поганого не сказав про нього.

— А великі суми пропонували, якщо не секрет?
— Не просто великі, як для мене, це суми просто величезні, і це тільки для того, щоб я розповів рівнянам, хто такий Олег Осуховський. Але я не хотів вносити розбрат в опозиційне середовище, тоді був спільний ворог, проти якого ми боролися. Та Олег Осуховський як кандидат не відповідав усім критеріям, яким має відповідати опозиційний політик.

Олег Осуховський покинув професійний футбол заради політичної кар'єри [ІНТЕРВ'Ю]

— Про стосунки з Олегом Осуховським ви вже розповіли, а як можете оцінити діяльність інших нардепів від Рівненщини?
— Ну, для прикладу, Юрій Вознюк — він активно пропагує свою діяльність у соціальних мережах. Приписують йому вплив на нові медіаресурси. Те, що його оточення готує свій мерський проект — це теж зрозуміло. А щоб Юрій Вознюк у чомусь себе яскраво заявив, то я навіть і не можу пригадати. Сіренький депутат, і просто син хороших і багатих батьків…

Юрій Вознюк: депутат у режимі онлайн

Продовження відвертої розмови з Олександром Лащуком - уже цього тижня на порталі OGO.ua!





На правах реклами