Ми у Facebook
17.10.2013, 17:49

Чи буде у Рівному кімната-музей у тюрмі?

Суперечки щодо функціонування у приміщенні колишньої тюрми НКВС тривають. Деякі співвласники будівлі не проти облаштування у ньому музейної кімнати, проте закривати кафе й більярд вони не бажають. Аргумент - їхній бізнес законний.
Після пікетування приміщення колишньої тюрми міська влада покликала співвласників будівлі за "стіл переговорів". Запросили й представників різноманітних громадських організацій, що виступили проти функціонування у приміщенні на Соборній, 16а кафе "Суренж" та більярдного клубу.

- Була домовленість зі мною, що не буде розважальних закладів і одну кімнату ви віддасте під музей?, - звертаючись до співвласників, сказав міський голова Рівного Володимир Хомко. - А ваш юрист каже на камери, що не було. Я стенограми знайшов з сесії, куди ви чи ваші представники приходили і говорили це. Тому давайте візьмемо якийсь час, а ви шукайте орендаторів, які б влаштовували всіх.

У Рівному пікетуватимуть "більярд на кістках"

За словами представників громадських організацій та політичних партій, що виступають проти розважальних закладів у приміщенні тюрми, самого облаштування кімнати-музею замало.

- Музейної кімнати там і правда було б достатньо, лише при умові, що там не буде розважальних закладів, - говорить голова Рівненської обласної організації УНП Світлана Ніколіна. - Не може бути з одного боку розважальний заклад, а з іншого - музейна кімната.



Пікет під тюрмою у Рівному: боротьба за справедливість чи тиск на підприємців?

Один зі співвласників зазначив, що про те, що там була тюрма, не знав, але облаштовувати кімнату-музею - не проти.

- Я прожив 40 років у Рівному і ніколи не знав, що це була тюрма, - говорить один зі співвласників приміщення колишньої тюрми, підприємець Руслан Шевчик. - Коли воно стояло занедбане, воно нікому не було потрібне. Ми вклали кошти, немаленькі, і уже два роки б'ємось по сесіях по землі, поки тупик... Але ж земля має бути чи взята в оренду, чи приватизована.

Також, Руслан Шевчик додав, що готовий забрати продаж алкоголю з більярдного клубу.



Представник іншого співвласника зазначив, що його дивує те, що питання виникають лише до їхніх закладів, адже в місті чимало й інших прикладів, коли на місці масових убивств будувались розважальні заклади.

- За залізничним переїздом у війну було гетто, - говорить представник співвласника приміщення Кхатера Еліаса, юрист Сергій Масалов. - Там зараз купа кафе, і дискотеки є, й інші розважальні заклади. Там роками ходити можна й мітингувати. Й на вулиці Степана Бандери є місце масових розстрілів...

Щоправда, у підсумку представники громадських організацій та співвласники ні про що конкретне так і не домовились. Зійшлись на рішенні, що громадська організація "Просвіта", яка, за словами Володимира Хомка, найімовірніше, опікуватиметься кімнатою-музеєм, має розробити пропозиції з облаштування кімнати-музею й надати їх співвласникам приміщення.

Мер Рівного коментуватиме плітки на власному сайті

Міський голова додав, що готовий закласти на наступний рік у бюджет міста кошти на облаштування кімнати-музею.





На правах реклами