Ми у Facebook
21.10.2013, 17:58

21 рівнянка була у сексуальному рабстві

Чимало українок, у тому числі і рівнянок, були жертвами сексуального рабства. За два останні роки у громадську організацію Центр «Чайка», що у Рівному, звернулася 21 жінка, яка зазнала сексуальної експлуатації. Фахівці стверджують, що насправді таких жінок є набагато більше...
Україна залишається країною постачання, транзиту та поступово стає країною призначення для торгівлі людьми. За оцінками експертів, в Україні з 1991 по 2012 рр. понад 120 тисяч українців постраждали від різних форм торгівлі людьми за кордоном. Не існує достовірних оцінок щодо того, скільки осіб постраждали від торгівлі людьми на території України. Тільки у громадську організацію Центр "Чайка" за останні 5 років звернулося більше 200 таких осіб. За останні ж два роки - 21 жінка, яка постраждала від сексуального рабства та 5 чоловіків - від трудової експлуатації.

- Україна належить до другої групи країн, які мають проблеми з торгівлею людьми. Найбільше виникає питань щодо визначення статусів потерпілих, - пояснює юристка Центру підтримки громадських ініціатив "Чайка" Тетяна Мельник. - Люди часто просто не звертаються до держави за допомогою і часто не усвідомлюють, що є постраждалими.



Людей часто лякає те, що у правоохоронних органах потрібно буде розповідати про неприємні події свого життя, тим самим переживаючи їх знову.

- За 7 місяців цього року у нас відкрито 1 кримінальне провадження щодо сексуальної експлуатації. Минулого року було відкрито 2 кримінальні справи, що пов'язані з торгівлею людьми, - розповідає начальник відділу боротьби з торгівлі людьми та злочинами проти моральності УМВС України в Рівненській області Володимир Черначук.- Люди рідко до нас звертаються, найчастіше просто замикаються в собі і це дозволяє фірмам, що перевозять людей у рабство за кордон, продовжувати свою роботу.

Ситуацію ускладнює і те, що для того, аби надіслати запит щодо надання статусу постраждалого від торгівлі людьми у Міністерство соціальної політики України, потрібно зібрати цілий пакет документів.

- Для того, щоб отримати статус постраждалого, людина повинна написати заяву, заповнити опитувальник на кілька сторінок, додати підтверджуючі документи (паспорти, візи, квитки) та посвідчення потерпілого у кримінальному процесі, - пояснює голова правління Центру підтримки громадських ініціатив «Чайка» Лариса Гунько. - Отримання такого статусу дозволяє людині отримати одноразову допомогу у розмірі одного неоподаткованого мінімуму та тимчасове безкоштовне проживання у центрі соціально-психологічної підтримки до трьох місяців.

Практика показує, що справи, що пов'язані з торгівлею людьми, рідко доходять до реального покарання. Зазвичай порушники отримують умовні терміни. Тому перед тим як їхати на роботу за кордон варто зважити усі "за" та "проти", уважно перевірити чи має фірма-роботодавець дійсну ліцензію на перевезення робітників за кордон на сайті Міністерства соціальної політики.





На правах реклами