Ми у Facebook
21.10.2013, 11:00

Рівнян чекають у Євросоюзі

Наступна зустріч – у Євросоюзі. Такі побажання польських гостей завершили офіційну зустріч делегації Вармінсько-Мазурського воєводства Республіки Польща з керівництвом та депутатами обласної ради, що відбулася 18 жовтня у рамках Угоди про співробітництво між регіонами.
До складу делегації увійшли депутати та голови комісій сеймику з міжнародної співпраці та з питань національних та етнічних меншин. Навесні представники цих комісій підписали конкретні плани співпраці з українськими колегами. Особливий наголос було поставлено на обмін досвідом у напрямах діяльності органів місцевого самоврядування та у сфері науки, освіти, культури і духовності. Тож нині гості відвідають Костопіль, де успішно реалізовано спільні українсько-польські проекти, зустрінуться з польською громадою Костопільського району та ознайомляться з роботою НУВГП.

Втім, лейт-мотивом спілкування стала особливо актуальна для українців тема євроінтеграції. Голова обласної ради Юрій Кічатий наголосив, що за двадцятирічний період співпраці відбулося багато принципових змін. Нині Республіка Польща є прикладом країни, де ефективні економічні та суспільно-політичні реформи призвели до потужного зростання. Експерти таку успішність пояснюють із вступом Польщі у 2004 році до Європейського Союзу.

– Особливої вагомості, – звернувся Юрій Кічатий, – ваш візит набуває напередодні саміту у Вільнюсі, де Україна планує зробити вирішальні кроки на шляху до євроінтеграції. Ми розуміємо, що кожне визначальне для країни рішення має бути прийняте за принципом виваженості. Тому всебічне вивчення сучасних тенденцій у соціально-економічному житті країн, що вже мають досвід членства в ЄС, є вимогою сьогодення. У цьому контексті ваш візит особливо має фактор актуальності.

Водночас для нас як представників обласної ради важливим є польський досвід реформування органів місцевого самоврядування, їх роботи в умовах адміністративно-територіальних змін та членства в ЕС.

Юрій Кічатий запропонував польським колегам обговорити можливість реалізації спільного проекту з представлення польського досвіду у реформуванні та організації роботи органів самоврядування на рівні повітів та гмін. Голова обласної ради також висловив думку, що для більш всебічного розкриття потенціалів наших регіонів доцільно запланувати проведення взаємних презентацій Рівненської області та Вармінсько-Мазурському воєводства.

Про це повідомили з прес-служби обласної ради.






На правах реклами