Ми у Facebook
22.10.2013, 11:12

Фальсифіковані ліки більше не потраплять до аптек Рівного?

Автоматизована система з відстеження ліків в обігу вже готова до промислової апробації, повідомили в Державній службі України з лікарських засобів.
На початку листопада 2013 року буде проведено перше завантаження інформації в Систему про присвоєння упаковкам індивідуальних номерів від виробників і дистриб'юторів (імпортерів), які виявлять бажання на добровільній основі брати участь у проекті. Як повідомляє інформаційно-аналітичний бюлетень Кабінету Міністрів України, цей тип кодування (GS1 ECC200 (data-matrix) вже успішно випробуваний в Європейському Союзі і відповідає прийнятій в Європі практиці, що підтвердили представники Європейського директорату з якості лікарських засобів та охорони здоров'я (EDQM), які цього літа побували в Україні.

Як зазначив голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов, впровадження загальноєвропейської системи відстеження лікарських засобів в Україні дозволить вирішити проблеми ведення електронних реєстрів, за якими можна відстежити весь ланцюжок поставок і зміну власника лікарського засобу на всіх етапах обігу до кінцевого споживача, уникнути потрапляння неякісних препаратів до споживачів, а також допоможе боротися з шахрайством в охороні здоров'я.

Суть системи ідентифікації оригінальних ліків полягає в тому, що відомості про ліки надходять в автоматизовану систему на всіх етапах: від виробництва до їх продажу в аптеках. З самого початку сертифікований виробник ліків ще при виготовленні партії медпрепаратів відправляє в Систему повідомлення про виробництво партії, потім відстежується їх відвантаження дистриб’ютору і подальше поширення в аптеках.

На Рівненщині, як повідомив торік начальник Державної служби з контролю якості лікарських засобів у Рівненській області Сергій Лебедь, найчастіше підробляють такі препарати, як колд флю, флю колд, бісептол, холензим. "Найчастіше це є ті препарати, які добре розрекламовані та на яких найбільший попит", - зазначив він. Торік, для покращення контролю ща якістю лікарських засобів та медичної продукції минулого року облаштували нову лабораторію з проведення медичних досліджень та виявлення фальсифікованих препаратів. Лабораторія з контролю якості лікарських засобів та медичної продукції оснащена новими приладами, серед яких дистилятор, деонізатор, центрифуга, ультразвуковий очищувач, спектрофотометр, електронний мікроскоп, термостат, прилад для визначення часу розпадання таблеток, електронна вага, прилад для визначення температури плавлення ліків та визначення кислотності.



У Рівному підроблених ліків стане менше

Тим часом урядові аналітики нагадують, що 8 червня 2011 року в Європейському Союзі була опублікована Директива 2011/62/EU, метою якої є запобігання потраплянню фальсифікованих лікарських засобів в легальну роздрібну мережу. Ця Директива набрала чинності 1 січня 2013 року, після чого всі країни-члени ЄС до 2017 року зобов'язані привести власне законодавство і торгову практику у відповідність до вимог цієї Директиви. Серед іншого, вона передбачає, що унікальний ідентифікатор повинен бути промаркований виробником на всіх рецептурних препаратах, зареєстрованих в країні, і деяких безрецептурних.

Україна, як і Європейський Союз, планує до 2017 року поетапно реалізувати впровадження автоматизованої системи відстеження в обігу лікарських засобів.

Експерти звертають увагу на те, що Держлікслужба України приєдналася до Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій PIC/S, яка об'єднує регулюючі органи країн із жорсткою регуляторною системою (крім України, до неї входять тільки країни ЄС і ще декілька розвинених країн світу. Із країн СНД Україна — єдина, яку прийняли в цю організацію).

В українських аптеках масово шукають фальсифіковані ліки

Крім цього, в 2010-2013 роки в Україні імплементовано європейське законодавство, метою якого є приведення системи контролю якості лікарських засобів у відповідність до стандартів якості, прийнятих в Європейському Союзі. Зокрема, в 2011 році в Україні введена, а пізніше стала жорсткішою, кримінальна відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів.

До слова, цьогоріч обсяг експорту ліків українського виробництва збільшився на 25%. Сьогодні ліки вітчизняного виробництва поставляються на всі континенти, крім Австралії.





На правах реклами