Ми у Facebook
06.11.2013, 15:45

Тандем Тимошенко-Лазаренко: нові обставини у справі

Міністерство доходів і зборів України почало судовий процес для захисту інтересів української держави у справі про розкрадання $200 млн., у незаконному присвоєнні яких підозрюються екс-прем'єри Юлія Тимошенко і Павло Лазаренко. Про це йдеться в повідомленні юридичної фірми Lawrence Graham, якій Міндоходів доручило представляти інтереси країни в судах.

"Ми раді взяти участь у цій важливій справі і вважаємо, що наша міжнародна мережа юристів, які займаються економічними злочинами і відновленням активів, дає нам необхідний професійний досвід для вирішення завдань подібного роду", - заявив старший партнер і голова відділу з питань економічних злочинів та повернення активів юркомпанії Ендрю Віттс.

У новому позові Тимошенко є головним фігурантом. Позов пред'являється одному з швейцарських банків, який, за неофіційною інформацією, контролюється Лазаренком. Через цей банк, згідно з позовом, Тимошенко, очолюючи уряд у 2008-2010 роках, «відмивала гроші у великому обсязі,... особисто отримуючи величезні суми державних грошей».

Позови подані до судів США та Швейцарії. Cвою позицію сформулювали в Партії регіонів. Тут вважають, що якщо зараз Юлію Тимошенко відпустити під будь-яким приводом, це означатиме, що вкрадені гроші бюджет ніколи не побачить.

У США та Швейцарії було ініційовано дві судові справи з повернення коштів Тимошенко. Загальна сума знайдених грошей становить мінімум півмільярда доларів США. Частина з них - це спільні гроші з Лазаренком, які заарештовані і знаходяться на рахунках у США. Частина - в швейцарському банку на рахунку Тимошенко.

Можливість їх повернення у держскарбницю прокоментував порталу регіональних новин «МедіаРегіон» голова Рівненської міської організації Партії регіонів Олексій Губанов:

- Якщо є законний механізм повернення цих коштів, його необхідно використати. Люди, які зловживаючи службовим становищем, обкрадали державу, повинні нести не лише кримінальну, а й матеріальну відповідальність. е факт. За таких умов говорити про звільнення Юлії Тимошенко не доводиться. Якби за крадіжку засудили звичайного українця, то він відбув би весь строк та мусив би компенсувати завдані збитки. Чому потрібно робити для когось виняток?" - зазначив політик.

Він також зауважив, що нові факти у справі Тимошенко є доволі серйозними і, відповідно, в такій ситуації місія Кокса-Кваснєвського може врахувати ці обставини. За таких умов європейська сторона швидше за все вже не наполягатиме на визволенні Тимошенко, як на основній умові для підписання Угоди про асоціацію.





На правах реклами