Ми у Facebook
10.11.2013, 10:45

Обережно: работорговці!

На бажанні українців жити “як в кіно” вони заробляють мільярди, а потім відкуповуються від правосуддя. Захистити себе та близьких мусимо самі.
Ці кримінальні оборудки приносять щорічні прибутки в розмірі 32 мільярди доларів. Це третій за прибутковістю незаконний бізнес у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками. Мова — про торгівлю людьми. Торгівля людьми — це продаж, купівля або передача людей з метою експлуатації чи одержання прибутку. Це — сучасне рабство. Думаєте, рабство — щось далеке від нас, як, приміром, популярний свого часу серіал “Рабиня Ізаура”? Насправді це — не красиві казки, а реальні людські трагедії. Дізнайтесь більше про небезпеку та про те, як їй протидіяти.

Людина їде за кордон нібито працювати офіціанткою чи доглядати старих. Насправді в неї забирають документи, обмежують свободу пересування і змушують працювати у секс-індустрії, вилучають органи як донорські чи примушують стати сурогатною матір'ю. А часом просто безкоштовно експлуатують на важкій роботі без жодних прав і надії на звільнення. Це — реальність сучасної работоргівлі. А починається все з оголошення, яке дали вам на вулиці, чи з розмови вашої дитини на дискотеці з “представником агенції з працевлаштування”. Торговці людьми обіцяють життя “як в кіно”. Але реально все часто закінчується трагедією.

За останні два роки до рівненського центру “Чайка”, який захищає права потерпілих від торгівлі людьми, звернулась 21 жінка, яка постраждала від сексуального рабства, та п'ятеро чоловіків — від трудової експлуатації. Так, жертвами работорговців можуть стати не лише жінки, а й чоловіки та діти. Узагалі, постраждалих насправді значно більше — люди часто просто не звертаються до держави за допомогою і навіть не усвідомлюють, що є постраждалими. Адже жертви сучасного рабства переживають психологічний стрес і після того, що сталося, замикаються в собі...

Работоргівля — кримінальний злочин, але далеко не всі справи навіть із тих, що таки були порушені, доходять до суду. А в суді злочинці часто отримують умовний або символічний термін покарання. Хоча ст.149 Кримінального кодексу України передбачає покарання від 3 до 15 років позбавлення волі. Зважаючи на страшенні прибутки, які приносить цей “бізнес”, зрозуміло, що ділкам часто вдається відкупитись від правоохоронців та правосуддя. За таких умов зрозуміло: захистити себе від страшної небезпеки кожен насамперед має сам. Адже “на карті” найбільша цінність — життя.

Отож, зважте на декілька порад, які стануть у пригоді всім, хто планує вирушати за кордон — чи то на роботу, чи на навчання, чи для влаштування особистого життя. Не зважайте на удавану простоту порад — іноді саме такі прості речі здатні захистити від небезпеки, а часом і врятувати життя!

1. Дізнайтесь про візу, яка вам потрібна, у посольстві країни, до якої збираєтесь.

2. Самостійно оформлюйте та сплачуйте за документи, пов'язані з вашою поїздкою.

3. Якщо все ж користуєтесь послугами посередників — перевірте, чи мають вони ліцензію.

4. Знайдіть спеціаліста, який зможе перевірити контракт на роботу чи навчання за кордоном, який вам запропонували, і зважте на його висновки.

5. Зробіть декілька копій всіх документів, пов'язаних з поїздкою, як для себе, так і для ваших рідних, які залишаються в Україні.

6. Повідомте рідним якомога більше деталей вашої поїздки, постійно підтримуйте з ними зв'язок.

7. Ніде не залишайте свій паспорт (наприклад, “для реєстрації” чи як заставу), довіряйте його лише посадовим особам, які мають відповідні повноваження — прикордонникам чи поліцейським.

8. Візьміть із собою якнайбільше телефонів, поштових та електронних адрес організацій, які, в разі скрути, зможуть стати вам у пригоді — це українське посольства та консульства в країні перебування, а також організації, що допомагають мігрантам.

Вирушаючи за кордон, оцініть усі ризики поїздки і підстрахуйте себе скрізь, де можна. Нехай ваш вибір буде свідомим, а життя і здоров'я — у безпеці.

Куди звертатися
Національна “гаряча лінія” з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів
0 800 505 501
Центр підтримки громадських ініціатив “Чайка”
(0362) 23 43 48, 23 34 57, chayka@rivne.com
вул.Д.Галицького, 16, 5 поверх, м.Рівне

"Рівненська газета" №45 від 7 листопада 2013 року





На правах реклами