Ми у Facebook
14.11.2013, 13:00

Рівне: жителі Тинного відстояли своє кладовище

Після років ходіння по чиновницьких кабінетах жителі мікрорайону "Тинне" у Рівному домоглись розширення кладовища та отримали офіційне підтвердження того, що на місці колишніх городів не планується ніякого будівництва. Чиновники запевнили, що цю землю використають саме для розширення кладовища.
Розширити кладовище жителі Тинного просили з 2008 року. Ситуація дійшла до завершення тільки в листопаді цього року. Впродовж понад 5 років люди боролися за те, щоб бути похованими на рідній землі, і все ж таки відстояли це право.

- Проблема з розширенням кладовища існувала вже давно. Для її вирішення ми спочатку провели збори у школі. Людей зібралося багато, обрали ініціативну групу з 10 чоловік. Вони зібрали більше 2000 підписів жителів Тинного, і в кожен кабінет, усім чиновникам та керівникам рівненських осередків провідних партій заносили ці документи, - пригадує член ініціативної групи Петро Шустик. - Згодом нам почали приходити листи: мовляв, кладовище розширити не можна, бо поряд - будинки, і таким чином буде порушено якісь норми...

Після цього члени ініціативної групи пішли до міського голови. Володимир Хомко приїхав на місце, щоб оцінити ситуацію. Місяць потому членам ініціативної групи прийшов лист, що питання вирішилося і кладовище буде розширене.

Кладовища Рівного розширять за мільйон гривень

- Цю проблему тривалий час не могли вирішити, бо існує такий парадокс нашого законодавства: будинки до кладовища будувати можна, а кладовище розширяти до будинків — ні, - пояснює міський голова Рівного Володимир Хомко. - Тому це питання вирішували на рівні Києва. Варто зазначити, що вагомий внесок зробили і ті люди, які віддали свої городи, для того, щоб на цьому місці було кладовище.

Минулої неділі на кладовищі у Тинному відкрили пам'ятний знак розп'яття Ісуса Христа. Він стоїть на межі між старим та новим кладовищами. Місцеві жителі та священослужителі переконані, що фігура на кладовищі буде символізувати померлих дідів, прадідів, синів, дочок, внуків, дітей незалежно від їх віросповідання.



Найближчі 15 років місць на Рівненському кладовищі вистачить

На цю подію завітали представники міської влади, серед яких - міський голова Рівного Володимир Хомко, секретар міськради Андрій Грещук та депутат Рівнеради Олександр Лащук. На освячення пам'ятного знаку завітало чимало жителів мікрорайону, адже у них ще й досі залишалися питання до місцевих обранців, які потребували вирішення.

- Щодо кладовища "Тинне" існувало чимало чуток. Спочатку казали, що тут має з'явитися церква, потім “розвели чутки”, що тут буде якась заправка чи гаражі, - розповів жителям Тинного Володимир Хомко. - Можете бути впевнені, що це земля ваша, тут буде кладовище. Ми заклали сюди чималі кошти, щоб зробити будівельні роботи: зняти рослинний грунт, спланувати це все, зробити доріжки та поділ на квадрати, щоб усе виглядало культурно.

Так нині виглядає територія майбутнього кладовища
Так нині виглядає територія майбутнього кладовища




Кладовища Рівного — музеї людської пам’яті

Представники ініціативної групи жителів Тинного завітали цього тижня до редакції "ОГО", аби попросити через публікацію на порталі OGO.ua висловити вдячність міському голові Володимиру Хомку, секретарю міськради Андрію Грещуку, заступнику начальника управління містобудування та архітектури Сергію Боліщуку та депутату Рівнеради Олександру Лащуку, які допомогли у вирішення цього питання. Водночас люди занепокоєні тим, що на кладовищі почнуть масово захоронювати міських жителів, а корінні жителі Тинного будуть змушені шукати "вічний спокій" деінде.

Відтак, тиннівчани не збирають залишати цю справу. Вони вже створили комісію, що буде здійснювати контроль за правильністю та правомірністю відведення землі на цвинтарі, узгоджувати дозволи на поховання людей.

Ми і далі будемо стежити за тим, як вирішуватиметься проблема розширення кладовища "Тинне". А у наступному матеріалі вже нйближчими днями читайте про те, який непростий шлях довелося пройти пересічним жителям мікрорайону, щоб відстояти своє право на захоронення.





На правах реклами