Ми у Facebook
17.11.2013, 06:00

17 листопада - Всесвітній день пам'яті жертв ДТП: увімкніть фари в пам'ять про загиблих

Увімкніти ближнє світло фар на транспортних засобах, тим самим ушанувавши пам'ять загиблих у дорожньо-транспортних пригодах, просить водіїв 17 листопада Департамент ДАІ Міністерства внутрішніх справ України. Цього дня у світі вшановують пам'ять жертв ДТП.

Щорічно в Україні, як і в усьому світі, в третю неділю листопада проводяться заходи до Всесвітнього дня пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод. Цьому дню - рівно два десятиліття: вшановувати пам'ять жертв дорожніх аварій вперше запропонували представники британського благодійного фонду допомоги жертвам ДТП «Road Peace», який відзначає цей день з 1993 року. У 1998 році День пам'яті вийшов за межі Європи і з'явився на інших континентах, а в 2005 році у своїй Резолюції Генеральна Асамблея ООН закликала все світове співтовариство визнати Всесвітній день пам'яті жертв дорожніх аварій і відзначати його в третю неділю листопада. Таке рішення було зумовлене занепокоєнням урядів і міжнародних співтовариств щорічним зростанням у світі кількості дорожньо-транспортних пригод. Адже, щороку в світі в дорожньо-транспортних пригодах гинуть більш ніж 1 млн 200 тис. людей та близько 50 мільйонів отримують травми. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я попереджають: якщо не вжити термінових заходів, то до 2020 року аварії на дорогах стануть однією з головних причин смертності в світі.

Кількість пішоходів, які постраждали у 2012 році внаслідок ДТП у різних областях України: інфографіка з сайту "Обозреватель"



Рівненська область: в аваріях загинуло 80 людей

Головною метою акції є привернення уваги до жахливих масштабах смертності та травм на дорогах, вшанування жертв ДТП та виявлення співчуття сім’ям, які зазнали тяжкої втрати.

В Україні смертність в дорожньо-транспортних пригодах є найвищою в Європі. Вона в три-чотири рази перевищує європейський рівень, повідомляють "20 хвилин". За даними УНН, такі факти оприлюднив 11 листопада, в ході Форуму національного партнерства з безпеки дорожнього руху, президент Асоціації безпеки дорожнього руху Михайло Берлін. Також він відзначив, що за цими даними в Україні щороку в ДТП гине 60 тисяч людей й близько 100-120 тисяч отримують травми. Михайло Берлін навів дані Світового банку 2009 року, за якими Україна посідає перше місце в Європі за рівнем смертності в ДТП: на 100 тисяч чоловік 18,7 загиблих в ДТП. Для прикладу, в Швеція ця цифра сягає лише чотири людини.

На Рівненщині станом на початок листопада працівники ДАІ зареєстрували більш як три сотні дорожньо-транспортних пригод із потерпілими, у яких 80 осіб загинули та 362 отримали поранення різного ступеню важкості. За даними Державтоінспекції, причина майже половини аварій у Рівненській області - недотримання безпечної швидкості, а більшість винуватців ДТП - молоді люди віком 26-30 років.

Рівняни "кидаються" під машини, не доходячи до переходу

На жаль, трагічна статистика ДТП поповнюється практично щодня. Тож будьмо обачними на дорогах - і вшануймо 17 листопада пам'ять тих, хто пішов з життя внаслідок аварій.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ