Ми у Facebook
20.11.2013, 23:19

Астероїд 2013 TV135: Землі загрожує зіткнення? [+Відео]

Останній місяць - щедрий на стихійні лиха: тайфуни, цунамі, бурі лютують в різних частинах світу. Нині ж в інтернеті активно обговорюють ще одну небезпеку - вже не на землі, а на небі. Український вчений відкрив астероїд 2013 TV135, який може зіткнутися з Землею. Чи реальна ця загроза? Читайте далі!
У жовтні український вчений Геннадій Борисов разом із колегою Тимуром Крячком з допомогою саморобного 20-сантиметрового телескопу відкрив нове небесне тіло - астероїд 2013 TV135. Сталося це у кримському селищі Наукове. Один із більш як 10 тисяч навколоземних астероїдів - об'єктів Сонячної системи, орбіта яких проходить у безпосередній близькості з Землею, астероїд 2013 TV135 має близько 400 метрів у діаметрі й нині наближається до Землі. Інтернет-користувачі з різних країн заговорили про те, що планеті загрожує зіткнення з небезпечним "гостем" із неба.

Оскільки орбіта 2013 TV135 за астрономічними мірками проходить близько від Землі (на відстані 1,7 млн. км), нове небесне тіло отримало найменування потенційно небезпечного. 24 дні спостережень вчених призвели до висновку: імовірність зіткнення астероїда з нашою планетою - ненульова. І статися це може 26 серпня 2032 року. Того дня астероїд може пронестись поряд із землею на відстані всього 4 000 км зі швидкістю 15 кілометрів за секунду.

У Рівному вручну виготовляють прилади для досліджень космосу та чекають на... астероїд

"400-метровый астероид грозит взорвать Землю. Ну вот и сверхцель для отечественной космонавтики", - написав у своєму мікроблозі в Twitter віце-прем'єр-міністр Росії Дмитро Рогозін.



Стихійне лихо в Європі: жертвами стали щонайменше 18 людей [+Відео]

Утім, нині імовірність катастрофічного зіткнення науковці оцінюють як вкрай малу. За так званою Туринською шкалою (таблиця, що показує ступінь небезпеки певного небесного обєкту) астероїду 2013 TV135 присвоєний 1 бал із 10 можливих ("вірогідність зіткнення надзвичайно низька"). Тим часом, скажімо, небезпечність метеориту Чиксулуб, який, як вважають, спричинив загибель динозаврів, становить 10 балів із 10 можливих.



Мешканці Рівного питали про кінець світу у... Яндекса

Тим не менше, нині астрономи з усього світу продовжують спостереження за новим небесним об'єктом.



Що буде із Землею, якщо розтануть усі льодовики?

До слова, спостерігати за небесними тілами можна і у Рівному: приміром, цього літа міська влада вирішила придбати телескоп для природничо-математичного ліцею "Елітар" як одного з переможців рейтингу шкіл обласного центру.

Найкращі школи Рівного отримали телескоп та акустичні системи

Використані матеріали hi-news.ru, foxcrawl.com та "В мечтах о космосе".





На правах реклами