Ми у Facebook
25.11.2013, 19:10

Формула-1. Гран-прі Бразилії: остання гонка сезону без сюрпризів – Феттель знову перший! [+Фото]

Бразильський етап завершив сезон 2013 року передбачуваним результатом. Володар титулу і чемпіон Кубка конструкторів визначилися ще в Індії, але інтрига зберігалася у боротьбі за інші позиції пелотону.
Себастьян Феттель завоював дев'ятий поул у сезоні, разом з ним з першого ряду стартував Ніко Росберг, а з другого гонку починали Алонсо і Веббер - для Марка це була остання гонка у Формулі-1...

Кваліфікований 14-м Серхіо Перес втратив 5 місць на старті за заміну коробки передач після суботньої аварії. В іншому розстановка гонщиків на стартовому полі відповідала протоколу кваліфікації.

Формула-1. Гран-прі США: Феттель – абсолютний рекордсмен Королівських перегонів [+Фото]

Компанія Pirelli привезла до Бразилії два найжорсткіших склади гуми - Hard і Medium, але попрацювати з ними на вільних заїздах не вдалося. Баттон та Гутєррес стартували на Hard, решта почали гонку на Medium.



На старті Росберг випередив Феттеля, Хемілтон піднявся на третє місце, обігнавши Алонсо і Веббера. Масса відіграв декілька позицій, а Ковалайнен відкотився назад. На початку другого кола Феттель випередив Росберга, повернувши лідерство, Алонсо і Веббер - Хемілтона.



Перша десятка на 3-му колі : Феттель - Росберг - Алонсо - Веббер - Хемілтон - Масса - Хюлкенберг - Грожан - Ріккардо - Баттон.

На 4-му колі у Грожана відмовив двигун. Алонсо випередив Росберга у боротьбі за друге місце. На 6-му колі Веббер обігнав Росберга у боротьбі за третє місце, а Баттон - Ріккардо в боротьбі за восьму сходинку. Перес та Гутєррес випередили ді Ресту, на 10-му колі Перес обігнав Гутєрреса. До десятого кола Феттель відірвався від Алонсо на 7 секунд.

Формула-1. Гран-прі Абу-Дабі: Феттель виграє сьому гонку поспіль. Red Bull – на вершині п’єдесталу [+Фото]

Перша десятка на 10-му колі : Феттель - Алонсо - Веббер - Росберг - Хемілтон - Масса - Хюлкенберг - Баттон - Ріккардо - Боттас.

На 11-му колі Хемілтон випередив Росберга, на 13-му Веббер - Алонсо, піднявшись на другу позицію, а Боттас - Гутєрреса. На 14-му колі Баттон обігнав Хюлкенберга в боротьбі за сьоме місце.



На 15-му колі Ріккардо змінив гуму, на 16-му - Ковалайнен, на 18-му - Боттас. На 19-му колі Боттас атакував Верня, але Жан-Ерік контратакував і вийшов вперед, разом з ним Боттаса випередив і Ковалайнен.

На 20-му колі Перес і Масса провели піт-стоп, на 21-му - Баттон, Хюлкенберг і ді Реста, на 22-му - Алонсо і Хемілтон. Баттон одним маневром випередив Ріккардо і Мальдонадо, а в наступному повороті і Гутьєрреса.

На 23-му колі Росберг та Гутєррес змінили гуму, на 24-му - Веббер - при обслуговуванні машини Марка виникла невелика затримка з кріпленням заднього лівого колеса, і він повернувся на трасу позаду Алонсо. На 25-му колі Феттель провів піт-стоп, а на 26-му Веббер повернув друге місце, випередивши Алонсо.

Перша десятка на 28-му колі : Феттель - Веббер - Алонсо - Масса - Хемілтон - Баттон - Росберг - Перес - Хюлкенберг - Ріккардо.

Стюарди покарали Массу проїздом по піт-лейн за перетин всіма колесами білої лінії в'їзду на піт-лейн в зоні штрихування.

Міхаель Шумахер не захотів повертатися у Формулу-1

На 35-му колі Ковалайнен провів піт-стоп. На 37-му Мальдонадо випередив Боттас. На 38-му колі Сутіл змінив гуму, на 42-му - Боттас, на 43-му - Ріккардо, на 44-му - Баттон, Масса і Боттас, на 45-му - Росберг і Перес.

На 47-му колі Боттас вилетів з траси після контакту з Хемілтоном, а у Люіса лопнула шина. Феттель, Веббер і Алонсо відправилися в бокси. При обслуговуванні машини Феттеля виникла затримка - команда чекала Веббера і не підготувала гуму для Себастьяна.



Хемілтон доїхав до боксів і повернувся на трасу після зміни шин, інженер повідомив йому про пошкодження днища, але Льюїс продовжив боротьбу.

Перша десятка на 49-му колі : Феттель - Веббер - Алонсо - Баттон - Росберг - Перес - Масса - Хемілтон - Хюлкенберг - Сутіл.

Стюарди покарали Хемілтона штрафним проїздом по піт-лейн, порахувавши його винуватцем аварії з Боттасом. Почав накрапувати дощ, і на наступному колі Льюїс відбув своє покарання. Гідо ван дер Гарде отримав такий же штраф за ігнорування синіх прапорів.

На 55-му колі Сутіл змінив гуму, на 61-му Пік вибув з боротьби, зупинивши машину в зоні безпеки. На 64-му колі Сутіл випередив Ковалайнена. На 65-му Мальдонадо і Вернь допустили контакт, але обидва змогли продовжити боротьбу.

Прогноз обіцяв дощ наприкінці гонки, але він виявився настільки слабким, що не вплинув на ситуацію.

Себастьян Феттель виграв фінальну гонку, Марк Веббер фінішував другим – команда Red Bull Racing вчетверте завоювала дубль. Третім фінішував Фернандо Алонсо, але очок, зароблених Ferrari, не вистачило, щоб випередити Mercedes в Кубку конструкторів. Дженсон Баттон фінішував четвертим - це кращий результат в сезоні для McLaren.

Феттель і Масса порадували вболівальників пончиками на стартовій прямій, а Веббер зняв шолом ще на колі пошани, вітаючи глядачів - Марк закінчив останній сезон у Формулі-1 на третьому місці в особистому заліку.

Marussia F1 Team вперше завершила сезон на 10-му рядку в Кубку конструкторів.


Краще коло: Марк Веббер (Red Bull Racing) - 1:15.436 (51 коло, 205.636 км/год)

Залік пілотів:


Кубок Конструкторів:



Отже, до Гран-прі Австралії 2014 року залишилося 111 днів. Попереду підписання контрактів, Різдвяні свята, презентації нових машин, зимові тести та багато іншого. До нових зустрічей!





На правах реклами