Ми у Facebook
16.12.2013, 01:15

Вибори 15 грудня: "гаряча точка" - округ Поплавського [+Відео]

Довибори у 5 проблемних округах 15 грудня знову закінчуються скандалами. У Черкасах склалася безпрецедентна ситуація: на третину виборчих комісій не були допущені спостерігачі від опозиційного кандидата. Саме тут, за даними екзит-полів, перемагає "співаючий ректор" Михайло Поплавський.
Під час довиборів до Верховної Ради на 194-му виборчому окрузі у Черкасах зафіксовано серйозні порушення, заявив заступник голови ВО "Батьківщина" Сергій Соболєв. За його словами, у Черкасах склалася безпрецедентна ситуація: на третину виборчих комісій не допущені спостерігачі від опозиційного кандидата Миколи Булатецького, міжнародні спостерігачі, преса. "Як повідомив Микола Булатецький, о 19:30, коли з його штабу на дільниці мали виїжджати спостерігачі та преса, автомобілі ДАІ заблокували єдиний виїзд зі штабу. Рівно через півгодини, о 20.00, виїзд був розблокований", - зазначив Соболєв.

"Для чого це було зроблено? Бо за законом потрапити на дільниці, щоб далі спостерігати за ходом підрахунку голосів, можна тільки до 20.00", - наголосив він. Таким чином влада заблокувала можливість перевірки підрахунку голосів щонайменше на третині дільниць на окрузі, зауважив Соболєв. "На нашу думку, це вже може бути серйозною підставою для визнання виборів у 194-му окрузі недійсними", - заявив заступник голови ВО "Батьківщина".

Вибори 15 грудня: "юний орел" Поплавський стає нардепом? [ДАНІ ЕКЗИТ-ПОЛІВ]

Американський спостерігач Лесь Балабан вражений виборами в Черкасах:


Черкаське інтернет-видання "ПроЧерк" підтверджує з місця події інформацію, оприлюднену столичним політиком:

"П’ять автомобілів ДАІ, міліції та патрульно-постової служби заблокували під’їзд до штабів обох опозиційних кандидатів Миколи Булатецького і Леоніда Даценка та до офісу обласної «Батьківщини». Про це «Прочерк» поінформував член політради «Батьківщини», довірена особа Булатецького Максим Поляков. "Жодного пояснення правоохоронці нам не надають, - каже Максим Поляков. – Авто наших активістів не можуть рухатись. Я звернувся про допомогу до присутнього тут старшого сержанта ППС Дацукова, але він відмовляється сприяти розблокуванню. Номери автомобілів правоохоронців наступні – 0408, 0101, 0171, 0145, 0791".



Разом з тим, за даними обласних управлінь МВС, у Черкаській, Київській областіх та Києві правоохоронцями не було зафіксовано жодних порушень громадського порядку та виборчого законодавства, повідомляє "Українська правда".

Під окружною виборчою комісією в Черкасах місцеві громадські активісти помітили скупчення молодиків характерної зовнішності.



Громадянська мережа "ОПОРА", яка здійснює спостереження за перебігом довиборів 15 грудня, повідомляє: "ОВК № 194 близько 22.30 розпочала почала прийом документів від дільничних комісій. З перших трьох ДВК, яких до 00.00 прийняла ОВК, лише одна комісія не мала проблем з документацією. В інших були деякі порушення".

Тим часом інтернет-користувачі розміщують у мережі відео з "тітушками". Ось що, приміром, побачив один із черкащан у місцевому будинку торгівлі.



«Там сидить якийсь чоловік зі списками, біля нього вишиковується черга «тітушок». Коли я намагався їх сфотографувати, вони почали мені погрожувати, що «розіб’ють або обличчя, або телефон». Тоді я сказав, що викличу міліцію, але один з них запевнив, що його брат – ППСник, тож від таких дій мені буде лише гірше», – розповів "ПроЧерку" черкащанин Х.

Нагадаємо, за даними екзит-полів у 194 виборчому окрузі ректор Київського національного університету культури і мистецтв Михайло Поплавський, який іде на вибори самовисуванцем, перемагає висуванця опозиції Миколу Булатецького. Останній уже заявив, що вибори сфальсифіковані.

День гідності на Євромайдані: текстова трансляція

"Виборців оформлював до себе на роботу агітаторами із зарплатою 200 гривень, - розповідає про виборчі технології Поплавського ТСН.ua. - Напередодні виборів в штабі Поплавського працювало 10 тисяч таких агітаторів. Але самого штабу в Черкасах не виявилося. "Немає!" - відповіла прес-служба співочого кандидата, до якої журналісти звернулися за поясненнями. В місцевому комітеті виборців кажуть, що все бачили, але безсилі: "Було багато повідомлень про підкуп. Правоохоронці не реагують як слід".

«Подальше продовження цього фарсу вважаю недоцільним. Закликаю всіх своїх членів комісій та спостерігачів від опозиційних партій відмовитися надалі брати участь у запропонованому фальсифікаторами сценарії. Нехай під брехливим протоколом не буде нашого підпису», – повідомив тим часом опозиційний кандидат Микола Булатецький.

Леся Оробець, народний депутат України ("Батьківщина"), коментує у Facebook:
- Вибори у 194 окрузі - це так, як Янукович запланував собі переобрання у 2015 році. Скупка оптом "населения" від 250 до 400 грн. за 1 шт., всуціль, без вкраплень, скуплені і перекуплені комісії. Суцільна сірість, підкуп, залякування і безнадія. І нормальним людям типу йти нічого і нікуди, бо вони нічого не вирішують. Звідси явка в 47%, які зразу уможливлюють купити ті 15-20% "населення", які продаються, "намалювати" що не вистачає. А організовані зграї гопників будуть залякувати тих, хто раптом щось хоче чи про якісь закони розказує. А менти будуть гопників посильно підтримувати. Як в ‪#‎округ194‬ - ДАЇшники просто ненав'язливо заблокували виїзд з штабу Булатецького, щоби ні він, ні міжнародні спостерігачі не встигли на дільниці. А менти на дільницях просто виштовхали з дільниць спостерігачів Булатецького. І все просто. Ніхто не соромиться. Як і з приходом Гітлера до влади, єдина причина, чому зло торжествує - бо хороші люди просто сидять дома і чогось чекають. Ми не маємо права допустити цього в масштабах країни.

Довідка
Як нагадує unn.com.ua, парламентські вибори в Україні відбулися 28 жовтня 2012 року. Однак, до Верховної Ради пройшли 445 народних депутатів. Центральна виборча комісія 5-го листопада 2012 року повідомила, що не може встановити результати голосування на чергових виборах до сьомого скликання Верховної Ради на п'яти округах. Серед цих округів - 223-й у Шевченківському районі Києва, 94-й в місті Обухів Київської області, 132-й у місті Первомайська Миколаївської області, 194-й в місті Черкаси та 197-й в місті Канів Черкаської області. 5-го вересня 2013 року Верховна Рада прийняла закон, яким було призначено вибори на "проблемних округах" на 15 грудня 2013 року.





На правах реклами