Ми у Facebook
17.12.2013, 15:09

Обличчя євромайдану [інфографіка]

Фонд "Демократичні ініціативи" провів соціологічне опитування серед учасників Майдану в Києві з вибіркою в 1037 респондентів у період 7-8 грудня (375 - 7 грудня і 662 - 8 грудня).
Проведене соціологічне дослідження Фондом "Демократичні ініціативи" серед учасників Майдану в м.Київ, засвідчило мотиви протестів, окреслило головні вимоги протестувальників, готовність відстоювати власну позицію та її форми.

Сформований портрет протестувальників свідчить – учасник Майдану, це молода особа, яка має вищу освіту, здебільшого мешкає в Києві, являється спеціалістом в певній галузі, самоорганізувалася та не мала відношення до громадських об’єднань.

Скільки стоятиме Євромайдан? [ІНФОГРАФІКА]

Отримані показники підтверджують широке залучення різних верств населення до протестів, особливо людей з чіткою громадською позицією та високим якісним потенціалом.

Основними мотивами виходу громадян на Майдан стали жорстоке побиття демонстрантів на Майдані вночі 30 листопада (69,6%) і відмова президента Віктора Януковича від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом (53,5%), а також прагнення змінити владу в Україні (49, 9%).



Лише 0,3% опитаних (3 з 1037) заявили, що їм обіцяли оплатити участь у Евромайдане, 0,5% не змогли назвати мотив участі в протестах. Заклик опозиції став причиною виходу на Майдан для 5,3% респондентів.

З числа вимог, які висувають громадяни, більш ніж дві третини припадає на звільнення заарештованих учасників Майдану та припинення репресій - 81,8 %, відставку уряду - 80,1%, відставку Януковича і проведення дострокових президентських виборів - 75,1% , а також підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом - 71%.



Серед учасників Майдану 73% готові взяти участь у санкціонованих мітингах і демонстраціях , 42,7% готові до більш радикальних дій - участі у страйках, кожен десятий готовий оголосити голодування (10,6%). Всього лише 2% не готові брати участь в протестах.

73,9% учасників протестів готові боротися до виконання всіх вимог, висунутих на Майдані, значно менше погоджуються на компромісний варіант виконання кількох вимог - 28,5%. Кожен шостий змушений буде покинути Майдан через роботу або навчання - 16,5%.

Євромайданівці пікетують МВС

Покинути Майдан через репресії можуть 5,8% мітингувальників, холод може стати причиною відходу 2,3% опитаних.

Переважна більшість учасників готові протестувати стільки, скільки буде потрібно - 72,4 %, тільки на 1 день прибули на Майдан 6,0% опитаних, планують побути на Евромайдане протягом декількох днів 9,2% респондентів.



Найбільшу частку серед учасників Майдану становлять працівники зі спеціальною освітою - 39,5% , студенти - 13,2% , підприємці - 9,2%, а також працівники керівної ланки підприємств або організацій - 8%.



Євромайдан очима журналістів зі всієї України

49,% опитаних учасників Евромайдана проживають у Києві, 50,2% - жителі інших регіонів, серед яких 91,9% приїхали самі, а 8, % були організовані партіями або громадськими рухами.



Соціально -демографічний портрет протестуючих демонструє певну перевагу представництва чоловіків - 57,2%. Активну участь у мітингах приймає молодь - 38 %; 62,7% опитаних мають вищу освіту.






На правах реклами