Ми у Facebook
18.12.2013, 17:40

Міський голова Рівного Володимир Хомко відповів на незручні запитання

На порталі OGO.ua відбулась онлайн-конференція з міським головою Рівного Володимиром Хомком. Міський голова не лише відповів на запитання інтернет-користувачів, а й поділився з нами власними роздумами про те, що відбувається в інтернет-просторі Рівненщини!
- Як ви знаєте, з 26 листопада запрацював мій персональний сайт www.khomko.rv.ua, де я можу відповідати на запитання рівнян і безпосередньо спілкуватись з людьми. Оскільки запитів зараз небагато, я маю можливість зустрічатися з людьми, які звернулися на мою інтернет-сторінку, особисто і спілкуватися з ними наживо.

Хочу сказати, що мені приємно поспілкуватись з газетою „ОГО” і однією з причин чому я зголосився дати ON LINE-конференцію, це проілюструвати, що відбувається в рівненському політикумі. Якщо ви проаналізуєте будь-який сайт і прочитаєте коментарі, то побачите, що 90 відсотків коментарів до них написані так званими „тролями”, причому в Рівному працює 5 груп: 3 із них – це небідні приватні особи з нашого міста, а дві інші – це політичні партії. З чим би ви не виступили, щоб ви не сказали, ви практично не прочитаєте нормальних коментарів, левова частка зроблена цими „тролями”.

В тому числі деякі запитання до мене із порталу „ОГО” також були надруковані цими людьми. Які цьому є прикмети? По-перше - в запитанні одразу декларується негатив, який потрібно донести до читача, при чому, відповідь на запитання нікого вже не цікавить – мету досягнуто. Вже у самому запитанні закладено програму на руйнування будь-якого його позитиву. По-друге - ці особи ніколи не представляються, не підписуються і не залишають зворотної електронної чи фактичної адреси, ці люди працюють під різними „ніками” (електронними іменами), часто їх змінюючи. Проте, я навчився їх відрізняти за стилістикою - чітко розрізняю кому він належить і чиє замовлення виконує. А от на моєму сайті всі питання виключно ділові, які тривожать людей, тому що їх читає тільки той хто задає запитання і я.

А тепер відповіді по суті.

Орфографію запитань збережено - (прим. ред.).

- Хто дав дозвіл здійснення платного в'їзду на територію міської лікарні? Це ж державна структура!!

- Рішення про оплату в’їзду на територію лікарні прийнято адміністрацією лікарні відповідно до діючого законодавства. Кошти, які збираються з водіїв, спрямовуються виключно на потреби хворих. До речі - сама лікарня не є державною.


- В. Є. КОЛИ ВИ РОЗРАХУЄТЕСЬ ЗА ВИКОНАНІ РОБОТИ ДЛЯ ОСББ МІСТА ПЕРЕД БУДІВЕЛЬНИКАМИ?

- Так, дійсно, виконавчий комітет міської ради винен кошти багатьом будівельникам, але не зі своєї вини, це казначейство заблокувало рахунки по всій Україні, в тому числі і нам. В результаті всі виконкоми у всіх містах справді заборгували будівельним компаніям.
Більше того, я навіть не можу сказати коли ми розрахуємось, адже більше як місяць ми жодних коштів не отримуємо. Хочу також наголосити, що це кошти наші, рівненські, а не столичні - це наші бюджетні кошти, які ми заробили, але вони залишаються заблокованими казначейством і ми не можемо їх перерахувати, і це при тому, що кошти в нас є, бюджет перевиконаний. Я співчуваю будівельникам, розумію, що їм непросто, але сталося це не з моєї вини. Можете подзвонити до мера Києва, Луцька, Севастополя чи Сімферополя. Ситуація всюди однакова. Тож як тільки гроші будуть перераховані казначейством – будівельники отримають їх у той же самий день. Я думаю, що це стане відомо з новин центральних телеканалів, адже наразі казначейство паралізувало всю державу.


- Скільки буде коштувати проїзд в тролейбусі в новому році чи планується підняття ціни і наскільки якщо так бажано лишити як зараз є гривня 50, бо і так все дорожає шо куди воно.

- В найближчий час підвищувати вартість проїзду в тролейбусах не планується.


- Ви раніше багато говорили що маршруткі будуть міняти на великі автобуси, що будете переходжити від маршруток на тролейбуси і велико габаритні автобуси як в європейських містах. Але ті автобуси побули трохи і не ма, і тролейбуси ті самі як їздили так ів їздять допотопні. Ви відмовились від цьієї ідеї? Якщо вже тут всі говорять про наступний рік то тоді скажіть будь ласка в новому році будуть якісь зрушення планується в цьому плані, щоб поступово міняти маршрутки на автобуси, які могли б вмістити зразу багато людей і не треба було тіснитись так як в пристосованих бусіках?

- Рано чи пізно в Україні, як і у всіх цивілізованих державах, маршрутки зникнуть. Поїдьте в будь-яку європейську країну - Польщу, Чехію, Латвію, Литву чи Естонію, „бусиків” там давно вже немає. Але скажу наперед, що це не всім сподобається. Перш за все будуть проти перевізники, власники цих маршруток, адже це непоганий заробіток. По-друге, це не сподобається рівнянам, які діставалися на „бусиках” прямо до своїх під’їздів. Маршрути будуть уніфіковані, як в усьому світі, і курсуватимуть на маршрутах великогабаритні автобуси, інакше, ми заженемо в глухий кут ціле місто.

Рівне від інших міст відрізняється тим, що в нас надзвичайно розгалужена мережа тролейбусних ліній. Місто компактне, і якби Україна запустила у виробництво тролейбуси подвійної дії - ми б закрили питання з перевезеннями в нашому місті. Адже левову частку людей ми перевозимо нашими звичайними тролейбусами. Приміром, двадцятьма-тридцятьма тролейбусами подвійної дії ми могли б закрити усі маршрути абсолютно. Не можу стверджувати про це на 100%, але наразі ми чекаємо першого тролейбуса подвійної дії і після того будемо рухатися далі.

Єдина проблема, яка не дозволяє в Україні впровадити великогабаритні автобуси – це невідшкодування державою пільгових перевезень. Подивіться телевізор - майже щотижня в якомусь обласному центрі України виникає страйк працівників міського електротранспорту. Причина одна, що в Харкові, що в Луцьку чи Сімферополі, держава не відшкодовує пільгові перевезення. Вирішити це питання просто - як тільки в Україні буде налагоджено відшкодування пільгових перевезень, а ще краще, буде введено адресну допомогу – транспортна проблема зникне в той же день.


ДВА ЗАПИТАННЯ ПРО СОБАК:
- Пане Володимире. На територію парку Холм Слави так звані "зоозахисники" завезли величезну зграю бродячих собак.Набудували їм будок(самовільне захоплення земли), і щодня прикормлюють(Стаття 42. Порушення санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм).Цим самим створивши небезпеку для відпочиваючих рівнян,особливо дітей.Собаки дуже агресивні,рано чи пізно станеться лихо.

- Шановний пане голово! Коли остаточно буде вирішена проблема бродячих псів, зграї яких уже не один рік тероризують рівнян?


- Не можу Вам гарантувати, що це питання вирішиться найближчим часом. В державі прийнятий Закон, який забороняє нам відстрілювати бродячих псів. З часу прийняття цього Закону ситуація стала ще більш критичною в усіх містах України, при чому, чим далі на південь і схід - тим гірше, адже чим тепліше, тим інтенсивніше розмножуються собаки. Наразі, ми маємо право лише на те, щоб зловити у вашому дворі цю собаку, стерилізувати її, начепити на неї кліпсу та випустити у ваш же двір. Тому, відповідно до цього Закону, ми мусимо жити серед собак. Зміниться законодавство – зміниться ситуація, не зміниться – не зміниться і ситуація.

Наразі, ми будуємо притулок, витрачаємо шалені кошти , до мільйона гривень, будемо собак стерилізувати та відпускати, як це і передбачено чинним законодавством . Закон же може змінити лише Верховна Рада, а діє він на всій території України без виключення.


- Так що ж буде в 2014 році з "Ліоном"? Чи і в 2014 все залишиться як і було?

- З огляду на те, що в суд на „Ліон” подала прокуратура і виграла цей суд, в мене немає сумніву що всі, незаконно збудовані споруди біля цього ресторану, будуть знесені.


- Продаж спиртного після 22 год. цікавить. Будуть вживатись якісь більш жорсткі заходи? Малим відкрито продають і вдень і вночі. Це ж наші діти та онуки, майбутнє нації.

- Я вже не раз заявляв, що це питання ми будемо вирішувати після громадського обговорення. Ми проведемо опитування, якщо мешканці міста вважатимуть за потрібне заборонити – заборонимо. Що ж стосується того, що алкоголь продають і вдень і вночі, не будьте байдужими - дайте інформацію й відразу ж приїде наряд міліції, і до того, хто це робить, будуть вжиті заходи.


ДВА ЗАПИТАННЯ ПРО ВИБОРИ:
- Збираєтесь балотуватися на наступних виборах?

- Маврикій (Гість)
Кого готові Ви підтримати на наступних виборах? Кульчинську, Матчука, Лащука, Червонюка, Богатирчук, Дубаса, Осуховського?


- Шановні, до виборів ще два роки. Хочу побажати всім і, зокрема, Маврикію здоров’я, щоб дав Бог дожити до наступних виборів. А там побачимо...


- На якій правовій підставі в місті зменшуються прибудинкові території за рахунок розміщення приватних підприємців. Мешканці, виборці, громада такого дозволу не надавала. В 2014 році і надалі буде пріорітет для 3-іх осіб (підприємців)? і чим керується (закон) міський голова при такій ситуації?

- Єдиною правовою підставою зменшення прибудинкової території є звернення самих мешканців. Є такі будинки, які не хочуть платити більшої суми за прибирання прибудинкової території і звертаються з проханням зменшити їх територію. Інших правових підстав для її зменшення немає.


ДВА ЗАПИТАННЯ ПРО РЕСТОРАН „МАНХЕТТЕН”:
- Шановний пан міський голова! Запрошую вас до себе додому, я живу напроти Менхетена, послухайте як вночі бахає прямо як по голові гучна музика з цього ресторана. Ви можете навести порядок щоб люди могли спокійно спати вночі?

- Тільки що побачила ще 1 коментар про Манхетен! І я абсолютно згодна з ним, бо теж хотіла написати про теж саме!!! і таких коментарів було б більше, якби більше людей знало про можливість поставити запитання. Так от - наша проблема - це гучна музика з бару Скай бар з Манхетена
ця музика не лунає кожен день - ні! Більше ця музика по вихідним (наприклад, п’ятниця і субота, або субота і неділя, або неділя і понеділок, або іноді і в будній день до 1-2 часу ночі - тобто "графік" там плаваючий) Ми не дивуємося, що так все, тому що власники Манхеттену не останні люди в міській раді та міліції!!! (Давидчук та брати Грицаки) Тому ми взагалі не здивуємося, що влада нічого не зробить і закриє очі та буде їх покривати. Але п.Хомко! ПРОСТО УЯВІТЬ, ЩО ВИ ЖИВЕТЕ САМІ поблизу бару, з якого періодично гупає музика по ночам - ЯК БИ ВИ ДО ЦЬОГО ПОСТАВИЛИСЯ? Слава Богу, що не кожен день поки що!!! - але ж як то кажуть, ще не вечір!!! ) У мене вже особисто погіршилося здоровя від цього "бахкання" і знання того, що я безсила вплинути!!! будь-ласка, зробіть так, щоб вони встановили звукоізоляцію або щоб хоча би після 23:00 вони просто вимикали музику взагалі!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


- Шановні, передзвоніть мені або зверніться до мене на сайт і дайте свою адресу. Я сам приїду до вас у квартиру - якщо шум перевищуватиме допустиму норму, у присутності преси дам доручення, щоб роботу „Манхеттена” в нічний час було обмежено.


- Пане Хомко! Ви коли небудь думали про те, як живеться людям, чиї вікна виходять на LED екрани, що показують рекламу, і які мусять псувати свій зір, здоров'я і нерви через те, що ці екрани ТАК БЛИЗЬКО розташовані до вікон їхніх жителів? Якщо би ваші власні вікна так близько виходили до таких екранів, як наприклад, до домів біля ЕКО або біля Манхетену - вам би це сподобалося??? Чи поліпшився б ваш зір і нерви від цього миготіння? Ваші і ВСІХ членів вашої сім'ї? У деяких країнах влада заборонила розміщення таких великих чи ще більших екранів БЛИЖЧЕ, ніж ЗА 100!!! метрів до вікон людських квартир, наприклад, в Сингапурі. Тому посприяйте також будь-ласка, щоб екрани не мучили тих, хто зараз мусить жити біля них - забороніть їх розміщення ближче, ніж за 100 метрів до вікон квартир. Просто ще раз УЯВІТЬ, що такі екрани прямо біля ВАШИХ!!! вікон а такій малій відстані і мучають всю вашу родину, псують ваші зір та нерви, та здоров'я.

- Шановна Олено! Готовий особисто перевірити Ваше помешкання на предмет дотримання у ньому санітарних норм як по світлу, так і по звуку. У разі, якщо буде виявлено порушення, то воно одразу ж буде усунуто, але назвіться і дайте свою адресу та телефон.


- Пане міський голово! Що плануєте робити а 2014 році з гральними автоматами? Тільки не кажіть, що їх немає, ви прекрасно знаєте, що є. Ви маєте важелі впливу на власників цих закладів, які замаскувались під інтернет-клуби - чи скажете, що це не ваша справа? Ваша позиція з цього питання - хочу почути! І думаю не один тільки я!!!

- Шановний Володимире! Дайте, будь ласка, свою адресу, я до Вас приїду. Я допускаю, що такі речі у Рівному мають місце. Ви мені повідомите місце де це відбувається, я приїду туди з начальником міліції.

До речі, дуже часто на таких речах не лише «піаряться», а й заробляють гроші. Якщо Ви пам’ятаєте, в один період двома депутатами міської ради велася жорстка боротьба з гральними автоматами, так от частину гральних автоматів, з їхньої подачі, у місті Рівному було закрито, а друга частина підпільних автоматів стала „заробляти” вдвічі більше коштів. От і робіть висновки.

Хочу нагадати, що з такими речами ми намагаємося нещадно боротися. Як ви знаєте, днями у Рівному міліціонери викрили мережу закладів грального бізнесу. Організатором мережі ігрових автоматів виявився 24-річний рівнянин Микола. У ході обшуків правоохоронці вилучили в нього 95 одиниць комп’ютерної техніки з програмним забезпеченням для азартних ігор, грошові кошти на загальну суму майже 130 тисяч гривень.

Працівники УДСБЕЗ УМВС України в Рівненській області викрили діяльність п’яти клубів, які за допомогою комп’ютерної техніки та спеціальних програм-симуляторів ігрових автоматів, давали можливість грати на гроші. За даними фактами відкрито кримінальне провадження.
Отже, не будьте байдужими, телефонуйте і разом подолаємо цю заразу.


- Чи в 2014 році Ви порушуватимете права рівнян, які живуть в 2-поверхових будинках в історичному центрі, які ЖКП Західне зняло з обслуговування, дахи яких ви не ремонтуєте, прибудинкові території не прибираєте?

- Зняти будинок з обслуговування можна лише за згодою мешканців та з їхньої ініціативи, при цьому будинок переходить у власність мешканця. Це ще не кожному так повезе – безкоштовно отримати в центрі міста у власність від держави нерухомість.


- Чи відбудуться зміни на краще вже в 2014 році стосовно практичного розуміння щодо прав комунальної власності міста в розрізі складових багатоповерхових будинків з відповідним розмежуванням понять приватна та комунальна власність? Дякую.

- Дане питання може бути врегульоване лише законами України. Ні в місті, ні в області закони не приймаються, закони приймає лише Верховна Рада.


- В 2014 році Рівне нарешті матиме головного архітектора(не Дядюся) чи ні?

- Якщо у вас є достойна кандидатура – приходьте і пропонуйте, розглянемо!


- Ви вважаєте, що всі багатоповерхівки в місті Рівне разом із приватизованими квартирами, допоміжними приміщеннями, нарешті несучі конструкції багатоповерхівок, окрім ОСББ, належать комунальній власності?

- Ні, категорично так не вважаю. Де-юре вони належать власникам будинків, це спільна власність власників квартир.


- Чому за Вашим підписом надано неправдиву інформацію про те, що багатоповерховий будинок по вул. Соборна 190 перебуває у комунальній власності територіальної громади міста і знаходиться у володінні та обслуговуванні ЖКП "Покровське"?

- Не знаю, про який лист іде мова, прийдіть до мене в будь-який день, скажете, що ви спілкувалися зі мною через Інтернет, я прийму вас без черги і встановлю суть проблеми.


- Коли зробите пішоходну зону на вул. 6-го Липня, то забороните фурам їздити в "Фуршет",чи -ні? І коли в "Фуршеті" перестануть продавати неповнолітнім цигарки та пиво?

- Вулицю 16 липня не планується робити пішохідною. Якщо маєте інформацію про продаж неповнолітнім цигарок та пива – невідкладно звертайтесь в міліцію або до мене.


- Чому перестали зносити кіоски? знесли пару і всьо. В 2014 році це будуть продовжувати робити чи все заглохне?

- Не перестали, на засіданні виконкому 10 грудня 2013 року погодили наступну порцію. Будемо продовжувати це робити - допоки не знесемо усі, незаконно встановлені кіоски в місті Рівному.


- Ви обіцяли розширювати дитсадочки. Моя дитина в наступному році має іти в садочок. Будуть відкриватись додаткові групи? Це ж питання актуальне для багатьох мам таких як я. В яких садочках (можете назвати?) будуть відкриватись нові групи в наступному році. Конкретно цікавить центр, бо я там живу.

- Розширення дитячих садочків дійсно передбачається. При чому, плануємо розширювати як групи, так і відкрити додатково два дитячих садочка на вулиці Остафова і вулиці Кутузова. Здати в експлуатацію їх плануємо вже у 2014 році.


- Чи планується хоча б в 2014 році навести порядок на перехресті Черняка-Гагаріна-Грушевського, біля ЧАЙКИ. там же ж зі світлофорами бардак повний, незрозуміло коли на яке світло дорогу переходити, і це тягнеться роками, люди з сіл приїжджають і не можуть поняти куди вони попали, що це за місто, що світлофори мігають чорт зна як, та навіть міській людині важко второпати, коли на яке світло там можна перейти дорогу.

- Режим роботи світлофора встановлено таким чином, щоб забезпечити нормальний рух транспорту і пішоходів з усіх напрямків, а не лише з одного. Режим роботи світлофору є оптимальним і узгодженим з ДАІ міста.


- Пане Володимире, допоможіть вирішити питання із благодійним фондом "Відвага", який знаходиться по вул. Кавказькій,15,ми мешканці цього будинку просимо допомогти у вирішенні цього питання. Перенесіть цей фонд у інше не житлове приміщення, подалі від нашого будинку... життя від них немає. Звертались до Вас із листами, сподіваємось на те, що ви НАС НАРЕШТІ ПОЧУЄТЕ!!!!!!!!!

- Готовий розібратися у цьому питанні на місці. Дайте свою адресу, напишіть на мій сайт, я до Вас приїду.


- Пане Володимире, в мене питання просте, коротку відповідь хочу. Велодоріжки в Рівному: бути чи не бути???

- Так!


- Багато говорили про реконструкцію парку Шевченка. Хотілося б почути з перших уст. Що ж там все таки буде????

- В наступному році ми продовжуємо реконструкцію кіноконцертного залу: вже замовили проект на реконструкцію туалету, і зробимо гарну рекреаційну зону в парку, трохи вище дитячих атракціонів.


- Існує інформація, що громадський активіст Зураб Кантарія може отримати посаду в міськвиконкомі. Скажіть, це правда? Якщо так, начальником якого відділу він буде? Дякую.

- Це безпідставні плітки.


- Покажіть свій кабінет міського голови журналістам. Всі мешканці хочуть побачити як ви працюєте в яких умовах. Який у вас стіл, компютер, диван… які книги стоять? Покажіть мешканцям.

- Я думаю, що не залишилось жодного кореспондента, який би не побував у мене в кабінеті.


- Головні проблеми міста через брак фінансування чи може є якісь інші причини. Казначейство коли перерахує гроші?

- Є три основні проблеми… Найболючіша – казначейство. Нагадаю, що казначейство блокує гроші які у нас де-юре є. Ми ж перевиконали бюджет і ті гроші числяться на нашому рахунку, але через проблеми загальнодержавного характеру, для своїх потреб ми ці гроші використати не можемо.

Друге - це постійне недофінансування делегованих повноважень. Нагадаю, це ті повноваження, які повинна оплачувати держава. Кожного року держава не додає грошей, то ж ми повинні закривати ці питання міськими коштами. Зокрема, у цьому році ми віддали на делеговані повноваження понад 30 мільйонів гривень - це ті гроші, з якими ми могли будувати дороги, дахи і т.д.

І третє - оскільки рівень життя в Україні постійно порівнюють з рівнем життя в Німеччині, то хочу сказати, що ВВП на душу населення в Німеччині у 13 разів вище, ніж в Україні. Відповідно, і доходи міського бюджету в Німеччині в 13 разів вище. Відповідно, й Німецьке місто, подібне до Рівного за кількістю населення, може заробити рівно в 13 разів більше власних коштів ніж ми, а, отже, й виконати робіт зможе відповідно більше.


- Доброго вечора!!! Моя мама є потерпілою Чорнобильської АЄС,хотіли дізнатися куди вона може звернутися щоб отримати путівку до лікувального закладу???Дякуємо заздалегідь за відповідь!!

- Перш за все вашій мамі слід звернутися до управління праці та соціального захисту за місцем проживання. Якщо вона прописана в Рівному, нехай звернеться на Соборну, 12. З собою їй необхідно мати відповідні довідки потерпілої від наслідків ліквідації на ЧАЕС. Але, щоб людина дарма не ходила, можна зателефонувати за телефоном 22-14-17. Там усе чітко розкажуть які документи мають бути при собі.


- Коли поміняють дах і зроблять зовнішній ремонт будинку по Пересопницькій 58. Як не як писали що зроблять ще давно і як не як будинок в центрі міста і псує вигляд. Приємніше було би для жителів і гостей дивитись на новий але не в колір нового корпусу "водного" університету і "роддому" а в колір який зараз є.

- На жаль, через фінансову скруту, згаданих в листі ремонтів найближчим часом робити не будемо.


- Скажіть для чого ви вирішили зробити свій сайт і чи вже приходять якісь питання на нього?

- Закінчу тим, з чого й починав. Оскільки запитання на моєму сайті від мешканців Рівного бачу лише я і той хто їх написав - то ніяких „тролів” там немає. В результаті ті питання, які приходять до мене, на 100 відсотків є справжніми, діловими і такими, що дійсно турбують людей. Це справа дуже корисна і дає мені можливість безпосередньо спілкуватися з мешканцями. Усі спроби отримати у мене коментар чи відповідь через відкриті ЗМІ приводить до того, що 90% усіх запитань пишуть „тролі”, тобто комп’ютерні найманці. Мета у них одна – донести негативну інформацію про мене в пресі, або щоб спровокувати вихід негативної інформації в самих питаннях, тобто закласти негатив на самому початку розмови, не чекаючи відповіді.

А ще на своєму сайті хочу особисто розповісти про свої плани, пояснити свої дії, свою позицію в тій чи іншій політичній ситуації, просто напряму поспілкуватися з рівнянами, поки це вдається. Можливо, виходячи з потреб, з часом сайт вдосконалимо.





На правах реклами