Ми у Facebook
15.01.2014, 10:47

Вікіпедія святкує своє тринадцятиріччя

Днем народження "Вікіпедії" вважається 15 січня 2001 року, коли Вейлз і Сенгер відкрили інтернет-енциклопедію, в редакції якої міг брати кожен користувач ірнтернет-мережі.
Вікіпедія — універсальна енциклопедія, що вільно поширюється у всесвітній мережі Інтернет. Статті енциклопедії створюються на багатьох мовах світу колективною працею добровільних авторів.

За обсягом відомостей і тематичним охопленням Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією, які коли-небудь створювалися в історії людства. Кожен користувач інтернету може зайти на сайт Вікіпедії, знайти і прочитати будь-яку статтю. При виявленні помилок або браку інформації можна, натиснувши кнопку «редагувати», виправити ці помилки, додати нову інформацію або, написавши нову статтю, додати її на сайт. Так зазвичай поповнюються розділи, з'являються нові статті, розвивається енциклопедія. Знання кожної людини стають надбанням усіх.

Свята та іменинники 15 - 21 січня 2014 року

Прародителем Вікіпедії прийнято вважати Нупедії (Nupedia) — проект енциклопедії англійською мовою, який реалізує принципи свободи інформації. Статті Нупедії писали вчені і люди з академічного середовища, а засновниками були Ларрі Сенгер (Larry Sanger) і Джиммі Вейлз (Jimmy Wales).

Щоб прискорити поповнення енциклопедії, 15 січня 2001 Вейлз і Сенгер відкрили сайт «Вікіпедія». З тих пір брати участь у редагуванні енциклопедії міг будь-який користувач Всесвітньої мережі.

Вікіпедія отримала свою назву від використовуваної для її реалізації технології «вікі». У перекладі з гавайської мови вікі означає «швидко».

До ювілею Шевченка на Рівненщині відремонтують дороги

У травні 2001 року були запущені мовні розділи Вікіпедії: російська, німецька, шведська, французька, італійська, іспанська, португальська, есперанто, каталонська, іврит, японська, а трохи пізніше — арабська та угорська. Зараз у Вікіпедії налічується більше 260 мовних розділів.

Обсяг Вікіпедії неухильно зростає. Енциклопедія набирає популярність у користувачів Мережі, входячи до десятки найбільш відвідуваних інтернет-ресурсів світу.

Рішення про зміст статті Вікіпедії приймається авторами. Кожна стаття має дві сторінки — безпосередньо статтю та обговорення до неї. На сторінці обговорення можна вносити критичні зауваження про статтю, якщо хтось не хоче самостійно редагувати статтю. Багато учасників самі вносять зміни.

Українське місто потрапило у ТОП-10 найкращих міст світу для туристів

Але важливо те, що Вікіпедія не є первинним джерелом. Якщо в якійсь статті викладено факт, то має бути зазначене його достовірне джерело. А якщо першоджерело не вказано — то факт можуть і видалити. А можуть і не видалити. Читач повинен розуміти й аналізувати те, що якщо є факти, але не вказано, звідки вони взяті, не варто особливо їм довіряти. Має сенс перевірити подібну інформацію в інших джерелах.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ