Ми у Facebook
20.01.2014, 22:20

Сутички у Києві: позиція Ющенка

Протистояння на вулиці Грушевського могло не бути, якби правоохоронні органи не заблокували рух по вулиці для мирних мітингувальників та автомобілів «Автомайдану», заявив Президент України (2005-2010) Віктор Ющенко.
На його переконання, активісти мали право вільно пересуватися, в тому у бік урядового кварталу, а функція правоохоронців мала би полягати безпосередньо у захисті адміністративних будинків від захоплення.

«Створення барикад правоохоронцями, встановлення автобусів і щитів стало неадекватною відповіддю і радикалізувало настрої людей, які збиралися продемонструвати свою незгоду з ухваленими у парламенті законами антидемократичного спрямування. Мирний характер Майдану порушили непрофесійні дії міліції. Застосування водометів та гранат взагалі має стати предметом розслідування як грубе порушення українського та міжнародного законодавства», - вважає Віктор Ющенко.

Звернення Президента України Віктора Януковича щодо подій на вулиці Грушевського [ВІДЕО]

Третій Президент України вказав на те, що брак політичного лідерства та відсутність чіткого реалістичного плану дій стало не лише основною проблемою для збереження авторитету опозиції, але і радикалізувало учасників Майдану.

Скандальні закони Верховної Ради вийшли в друк

«Люди так і не почули конкретних пропозицій виходу з ситуації. На тлі повного ігнорування владою будь-яких вимог Майдану та фактично проголошення його поза законом як через судові заборони, так і через ухвалення пакету нових законів, Майдан вдався до останнього засобу – відкритого радикального опору. В авангард вийшли найбільш радикальні групи», - наголосив Віктор Ющенко і закликав до негайного початку діалогу між владою та опозицією, а також припинення насильства проти мирних громадян. «Політичні переговори мають стати способом виходу із ситуації як тактично – для сьогоднішнього дня, так і з точки зору стратегічних вимог українських громадян. Перемога вулиці, перевага сили у протистояннях можуть стати першим епізодом громадянської війни. В жодному разі такий сценарій не має бути реалізований», - вважає Віктор Ющенко. Він підкреслив, що цінності незалежної суверенної цілісної України як європейської держави мають скласти ідеологічну канву для політичного вирішення кризи, повідомляє прес-служба партії "Наша Україна", головою якої є Віктор Ющенко.

У центрі Києва на Водохреща - вибухи, гранати і водомет [Фото+Відео]

Нагадаємо, що Президент України Віктор Янукович у зверненні до українського народу щодо останніх подій у Києві, яке було оприлюднене 20 січня, зокрема, заявив: "Звертаюся до жителів міста Києва та інших учасників масових зібрань. Прошу вас не йти за тими, хто закликає до насильства, хто прагне спровокувати розкол між державою і суспільством та хоче вкинути український народ у горнило масових безладів. Я з розумінням ставився до вашої участі у масових акціях, висловлював готовність вислухати вашу позицію та спільно знайти шляхи розв'язання існуючих протиріч, але зараз, коли мирні акції переростають у масові безпорядки, супроводжуються погромами та підпалами, застосуванням насильства, я переконаний, що такі явища несуть загрозу не лише для громадськості Києва, а й усієї України".





На правах реклами