Ми у Facebook
06.02.2014, 09:30

Виставка "Кобзарів" Шевченка у Рівному

В рамках відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка в обласній книгозбірні вперше демонструвалась колекція рідкісних та цінних видань «Кобзарів» Тараса Шевченка з фондів Музею книги та книгодрукування Державного історико-культурного заповідника м. Острога.
Загалом музейна колекція «Кобзарів» налічує понад 80 екземплярів книг. Серед них є багато рідкісних та цінних видань, зокрема: фототипічні та факсимільні перші видання 1840 р.; Прага, 1876 р. (перше закордонне і безцензурне видання); Санкт-Петербург, 1907 р. (видання для українських студентів); Уфа, 1943 р. (українське видавництво, яке працювало в Уфі та Саратові під час окупації Києва), а також новітні видання «Кобзаря» українських видавництв з 1950 по 2014 рр. з ілюстраціями видатних українських художників-графіків В. Лопати, О. Данченка, В. Касіяна, І. Їжакевича, С. Караффи-Корбут.

Особливим експонатом репрезентованої виставки є авторська робота рівнянки Олени Медведєвої вишитий «Кобзар», яка у 2013 р. номінувалась на здобуття Шевченківської премії. Вишиті на канві «дикий льон» сторінки, яких загалом 48, прикріплені до листків із войлоку скріплені за так званим японським старовинним методом переплетення книг. Між ними вміщено кольорові та монохромні вишиті репродукції ранніх картин Тараса Шевченка, в тому числі «Катерина», «Тополя», «Циганка-ворожка», «Звільнення апостола Павла із темниці».



У Рівному пройшла наукова конференція, присвячена Шевченку

Чорною ниткою, завтовшки 1 міліметр, за допомогою техніки «стібок» вишито кожну букву всіх творів, які ввійшли у «Кобзар» 1840 року видання: «Думи мої», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч».

Обкладинка фоліанта обтягнута світло-коричневою шкірою, на якій золотистими нитками вишито автограф Тараса Шевченка і назву збірки. У роботі рівненської майстрині точно відображено орфографію текстів «Кобзаря», а також рядки, які складаються лише із крапок.

За матеріалами libr.rv.ua





На правах реклами