Ми у Facebook
12.02.2014, 18:13

10 міфів про економічну та політичну ситуацію в Україні

Інфографіка finance.bigmir.net

Блогер та експерт Олександр Мельник розмістив на власній сторінці у Facebook свої роздуми про вплив Майдану на економіку країни.
"Знав, що цей день настане, і економічна освіта таки знадобиться. Популярна економічна міфологія в цитатах в Україні виглядає так:

1. «Курс гривні скаче через Євромайдан»

1996-1999 - введення нової нацвалюти, зміна економічної моделі, курс від 2 до 4 грн за долар.

2001 - «Україна без Кучми» і «Повстань, Україно», долар 5,05

2003 - катастрофа в Скнилові, побиття футбольних фанатів «Беркутом», курс 5,25

2004 - побиття людей під ЦВК молотками, марші провокаторів УНА Коваленко в центрі Києва, низка провокацій і фальсифікацій, що призвели до Помаранчевої Революції, курс 5,30-5,50. І тільки в грудні, коли ВФЯ і його команда зрозуміли, що просрали всі полімери, Нацбанк відібрали у Тігіпка, звалили на Яценюка і вручили йому курс 6 грн за бакс. Курс вирівнявся в січні до 5,40.

2008 - світова економічна криза починається, курс Нацбанку обвалюють до 4,75. Потім приходить уряд ВФЯ - і відразу робиться 7,50, а потім на тиждень - 10 грн в окремих банках.

І ніякого Євромайдану не було. Курс гривні, дорогі мої, скаче від рішень НБУ і пов'язаних з ним структур.

Конкретно зараз курс гривні скаче завдяки одному щокатому пану з бородою і ще одній людині з дипломом стоматолога.

2. «Євромайданівці розвалили, а відновлювати будуть за гроші бюджетників»

Відкриваємо главу про бюджетний процес у підручнику за 4-й курс, відкриваємо Закон України "Про бюджет", дивимося також Бюджетний кодекс - і перестаємо пороти нісенітниці самі і іншим такі ж нісенітниці розповідати. Витрати на надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків закладені в бюджет завжди, і якщо припустити, що на Грушевського не було б Євромайдану, а була би, скажемо, просто пожежа і згорів квартал і вхід на стадіон - їх би відновлювали з Держбюджету, але не за гроші бюджетників. Гроші бюджетників - це їх зарплати і надбавки.

Це - стаття витрат бюджету (точно така ж, як стаття витрат на ремонти - відновлення Грушевського). І потім: а що ж розвалили? Барикади приберуть, Грушевського і стадіон вже пообіцяв відремонтувати Порошенко. Більше нічого в Києві не захоплене і не знищено.

Бюджет Рівненської області 2014 у цифрах: доходи, витрати, надходження

3. «Нам через Євромайдан зарплати урізали»

Конкретно вам зарплату можуть урізати навіть якщо на вулиці буде ясно, чисто, затишно і всі будуть славити вождя. Якщо пам'ятаєте, то все, крім держпідприємств і інших бюджетних структур, отримують зарплату від приватного власника. Якщо у вас немає профспілки, яка заступилася б за вас - співчуваю: значить, на вашому підприємстві щось не так.

Бюджетникам зарплати не можуть урізати: закон забороняє, зарплати за ставками прописуються на початку кожного кварталу як мінімум. Так що кому після штурму 22 січня урізали в держструктурі зарплату з лютого - ваше керівництво чинить злочин.

Представники вугледобувної, металообробної/видобувної галузі, напевно, в курсі, що у них криза другий рік, і навіть Китай не бере наш метал і вугілля? Якщо ще не в курсі - поцікавтеся: маса даних щодо цього є у відкритому доступі, вам не потрібні ніякі богомерзкие п'яті канали, Громадське телебачення або інші 1+1 - все за 1 годину можна знайти в Гуглі, не будучи семи п'ядей у ​​лобі.

4. «Донбас годує всю Україну»

Відкриваємо бюджет за 2013 рік, дивимося таблицю надходжень і виплат по регіонах, - і з подивом виявляємо, що Донбас за 2013 отримав найбільшу кількість дотацій на всі галузі + соціальну сферу, в той час як за рівнем виплат назад у бюджет знаходиться в хвості з усіх 25 регіонів.

До речі, фанати федералізації: ввести федерацію не проблема - проблема тільки в тому, що ви, рідненькі, вже через 2 місяці попроситеся назад. Федералізація має на увазі не тільки можливість обставити всі області Сходу та Півдня пам'ятниками Леніну, заборонити всі опозиційні партії і повісити на кожному дереві опудало "Бендерівці" і російський триколор.

У кожного суб'єкта федерації - свій бюджет. І всі соціальні витрати, допомоги, пенсії, охорона здоров'я і дороги оплачуються виключно з нього. Враховуючи структуру "надходження / дотації" в держбюджеті минулого року і цього року (бюджет вже прийнятий, його можна подивитися на сайті ВР і КабМіну вже начебто теж) - так от, враховуючи всі ці цифри, Донбас, який усіх годує, уже через 2 місяці попроситься назад сам, нікому його завойовувати не треба.

Слідом за політичною кризою - економічна [АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ]

5. «У всьому винні папєрєднікі»

Мабуть, папереднікі також винні в тому, що на момент приходу Азарова в уряд в 2010 році золотовалютний резерв дещо не дотягував до 30 млрд доларів, а тепер складає трохи більше 17 млрд. Також папєрєднікі забезпечили нескінченний потік розслідувань за корупційними схемами для проекту Наші Гроші і перерозподіл земель і активів на користь самі вгадайте якої партії.

У 2010-му ВФЯ обіцяв мінімальну пенсію в 1 тис. грн через півроку після інавгурації. На дворі 2014-й, і моя мама досі не отримує чистих 1 тис. соціальної пенсії. Так, з початку лютого пан Азаров сам перетворився на папєрєдніка, тому у всьому винні саме вони, все вірно.

6. «Через ваші мітинги виплат пенсій не буде»

Читаємо главу про бюджетний процес в Україні з будь-якого підручника з держфінансів та бюджетування. Пенсії закон зобов'язує платити навіть якщо завтра прилетять марсіани і захоплять Межигір'я і Сухолуччя. Накопичення в ПФ для тих, хто вже отримує пенсії, відповідно до закону сформовані вже і виплачуються не з поточних доходів або їх відсутності, а з того, що ви своєю працею заробили за попередні 30-40 років стажу. Інше питання, чому у нас в ПФ діра чорна - але це до папєрєдніків (див. п.5).

7. «Міністерства блокувати не можна, а то не буде електрики/газу/їжі/води/хліба/електроенергії/сонячного світла»

На дворі - 2014 рік, більшість рішень і транзакцій відбуваються в режимі захищених телекомунікацій. Це вам не 1914-й, що якщо мішки з асигнаціями не виїдуть на бричці з будівлі держказначейства - то все, аллес капут. Для тих, хто в танку - дивимося технології електронного банкінгу, читаємо закони та інструкції НБУ про казначейські операції, залишки на рахунках та інші операції з бюджетними та іншими транзакціями в рамках роботи державної машини.

8. «У захоплених облрадах не прийняли бюджет, і ці області залишаться без фінансування соціальної сфери»

Навіть якщо десь до цих пір не прийнятий обласний бюджет - за законом працює дуже просте правило "1/12 від минулорічного бюджету". І ніякої паніки, помісячно затверджується кошторис - і по ньому прекрасно живуть хоч півроку: зарплати і пенсії надходять, ніяких страшних казок не треба розповідати (знову ж - заглядаємо у Бюджетний кодекс, у Закон про держбюджет і перестаємо сіяти паніку на рівному місці).

9. «Областям з бендерівцями треба не давати грошей з казначейства»

Ви що, до державного злочину закликаєте? Поки жодна область не відмовилася платити податки і переводити гроші в Держказначестйво - подібні заклики є просто маренням божевільного. Якщо хтось із політиків чи локальних князьків розповідає вам такі речі - женіть його ссанимі ганчірками подалі.

Українцям радять, у якій валюті краще зберігати гроші

10. «Я працюю, а ці нероби за мій рахунок у Києві бузять»

Бузять вони - як ви висловлюєтеся - виключно за свій рахунок. Але за рахунок напрацьованих вами податків та інших відрахувань із зарплат і пенсій "працюють" люди з Беркута, ВВ, з редакції "новин" Державного Першого національного телеканалу і каналу радіо.

Також за цей же рахунок "працюють" депутати парламенту, які відмовляються сідати на стіл переговорів з народом, і президент, який поки більше загрожує, ніж готовий що-небудь вирішити. Так що краще поставити запитання, на що ці всі люди витрачають ваші гроші. А люди на Грушевського, Лютеранській, Інститутській і Хрещатику якось вже порахують свої витрати самі.

PS: Якщо у вас є бабусі, дідусі чи просто родичі постарше, які вірять в один із 10 озвучених вище міфів - постарайтеся донести до них роз'яснення, які тут наведені. Можна в трохи більш м'якій формі. Дякую.

-

Олександр Мельник опубліковано в facebook





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ