Ми у Facebook
17.02.2014, 17:48

Про Польський цвинтар у Рівному видали книгу-альбом

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація українсько-польського проекту – книги-альбома «Польський цвинтар у Рівному». Книга видана в Польщі, польською мовою, при фінансовій підтримці польського консульства в м. Луцьку. Автор – відомий рівненський краєзнавець Чеслав Хитрий – провів дослідження польських поховань на кладовищі, що по вул. Дубенській.
Кладовище з’явилося на межі XIX-XX століть, про що свідчить найраніше тут поховання від 6 жовтня 1901 року. Він пильно оглядав надгробки, читав написи, працював у обласному архіві, збирав інформацію про похованих там людей. Таким чином він вивчив і зафіксував 222 надгробки на фотографіях, які й розміщені в книзі. Кожне фото супроводжує короткий текст з описом надгробка, наводяться написи-епітафії, серед яких є багато таких, що нагадують про історичне минуле, трагічні події:

Голова Товариства польської культури в Рівному Владислав Багінський вважає, що видання книжок такого змісту є важливим для вивчення історії і для наступних поколінь. Член Товариства Ярослав Ковальчук у своєму виступі розповів, як члени польської громади Рівного намагаються впорядковувати ті могили поляків, які ще не втрачені; також згадав тих відомих польських особистостей, які поховані на Дубенському кладовищі.

Старший науковий працівник музею Валентина Данілічева, яка досліджує історію національних меншин Рівного, розповіла про свою роботу щодо вивчення історії польської громади Рівненщини, зокрема згадала і показала документи про поляка Тадеуша Вовжонека, який шукає могили своїх близьких на Дубенському кладовищі.

Автор книги Чеслав Хитрий розповів про роботу над книгою, запевнив, що книга буде продовжена – адже ним вже зібраний матеріал ще про 120 поховань. Він також зачитав два відгуки від польських читачів книги, розмішені в польському журналі «Волинь бліжей». На презентації виступили також отець Владислав Чайка – декан римо-католицької церкви в Рівненській області; Володимир Русанов – керівник 33-го Пластового куріня ім. У. Самчука в Рівному; Олександр Коташевський – викладач, краєзнавець.

Джерело: Рівненський обласний краєзнавчий музей





На правах реклами