Ми у Facebook
21.02.2014, 09:22

Шовкова флористика від майстрині з Рівного Олени Мельник

Вишивка, декупаж, букети з цукерок — чого тільки не пробувала робити своїми руками рівнянка Олена МЕЛЬНИК. Але цього, каже, мало. Бо постійно хочеться вдосконалюватися, пробувати та пізнавати щось нове. Саме такий світогляд посприяв тому, що в її житті з'явилося нове захоплення — шовкова флористика.
Уперше про створення квітів з тканини Олена Мельник дізналася з інтернету, де побачила кілька робіт японських майстрів. Шовкова флористика — поширене захоплення у Країні сонця, що сходить. У моду знову повертається романтика у вигляді легкого та ніжного жіночого вбрання, невід’ємним атрибутом якого є квіти. Щоправда, поки традиція створення квітів з тканини швидше відроджується у Росії, ніж в Україні.

— Я навіть інструменти для флористики замовляла у Москві, адже знайти їх в Україні непросто. Кілька місяців чекала, поки вони прийдуть, — розповідає Олена Мельник. — Кожна квітка, створена вручну, — ексклюзивна річ.

Виготовляють квіти з натурального шовку, який розписують вручну. Для декору використовується бісер, намистини, пір'я, перлини. Тканина обробляється спеціальним розчином, який дозволяє зберігати її м'якість та еластичність і водночас тримати потрібну форму.

Handmade по-рівненськи

— Шовкові квіти — чудовий декор весільного плаття. В єдиному кольорі та стилі можуть бути зроблені й прикраси для зачіски нареченої, весільний букет та бутоньєрки, — наводить приклад майстриня. — Також такі квіти можна використовувати для оздоблення брошки, шпильки для волосся чи створення інтер’єрної композиції.

На виготовлення однієї квітки в середньому витрачається два-три дні. Це доволі трудомісткий процес, адже кожну пелюстку та тичинку слід виплекати власними руками.

— Першою квіткою, яку взялася робити, була троянда, — пригадує пані Олена. — І почала я, як виявилося, з найскладнішою. Адже троянда — доволі непроста квітка для виконання, оскільки має багато пелюсток. Тому дебют виявився не зовсім вдалим. Я паяльником випадково обпекла собі руку. З того часу робити троянди не надто полюбляю. І що цікаво, вони відповідають мені тим же — не завжди виходять такі, як потрібно.



Натомість хризантеми, гербери. орхідеї, маки просто розквітають у руках майстрині. Ніжні та неповторні вони дивовижно схожі на свої оригінали.

Рідні з терпінням та розумінням ставляться до захоплення Олени Мельник. Адже квартира — це як міні-майстерня, де завжди відбувається творчий процес, розкидані шматки тканин, і десь не можна щось зачіпати, а до чогось не бажано підходити.

Не лише інструменти, а й більше інформації про шовкову флористику важко знайти в Україні, каже Олена Мельник. Зі своїми однодумцями вона спілкується тільки на інтернет-форумах. Але ці люди переважно з великих міст на сході країни, Донецька чи Харкова.

— А так хотілося б розділити своє захоплення саме з рівнянами і знайти у рідному місті прихильників та сподвижників шовкової флористики, — зазначає майстриня.

Досьє
Професія: дизайнер ательє
Знак Зодіаку: Лев
Улюблені квіти: орхідея
Улюблений колір: бірюзовий
Улюблена робота власноруч: срібна орхідея
Найбільше досягнення в житті: ще попереду
Заповітна мрія: таємниця





На правах реклами