Ми у Facebook
26.02.2014, 18:13

Чи чекати рівнянам підвищення зарплат цьогоріч?

Через знецінення української валюти та загострення політичної ситуації українці стали переживати за свої робочі місця.

Спеціалісти стверджують, що люди побоюються повторення наслідків Помаранчевої революції — скорочення штату працівників, пише ТСН

Кадровий портал “HeadHunter Україна” дослідив ринок праці. Вони виявили, що під кінець минулого року 22% офісних працівників великих міст вказали на масштабні скорочення.


Чи вплинув Майдан на ринок праці?


У 2013 році більшість компаній не розширювали штат, а заробітну плату збільшували лише цінним працівникам. "Нових співробітників тільки набирали в компанії, які відкривали нові напрямки роботи. Однак навіть у таких випадках компанії спочатку думали, як обійтися існуючим штатом", - повідомив Костянтин Новак, рекрутер.

Експерти впевнені, що у поточному році продовжаться основні тенденції минулого року (збільшення підлеглих, що працюють на дому, оптимізація штату та збільшення менеджерів з продажу).

Чи вплинув Майдан на ринок праці?


"Погіршення інвестиційного клімату, зниження обсягів виробництва, падіння економіки України і рецесія світових економік дасть про себе знати. Швидше за все, компанії продовжать скорочувати витрати, але масових скорочень, як в 2009 році, не передбачається", - вважає Костянтин Новак.

Експерти впевнені, що зарплати залишаться на минулорічному рівні. Підвищення буде незначним і лише в окремих сферах.

"Зростання оплати праці хоч і заплановане Держбюджетом-2014 для працівників бюджетної сфери, але істотно це на ринок праці не вплине. В реальних цифрах це лише плюс 100-150 гривень до заробітної плати", - пояснює Костянтин Новак.


Знайти роботу в Рівному - реально!


"Якщо в 2013 тотальне підвищення зарплат пройшло в 22% українських компаній, то цього року на це можуть розраховувати лише 10% роботодавців. Втім скорочень зарплат, на думку роботодавців, не передбачається - їх побоюються тільки 2% опитаних", - повідомили експерти.

Найбільш песимістичними можна назвати тих, хто працює в В2С сфері, банківському секторі, на ринку будівництва та нерухомості. Саме тут найвищий відсоток тих, хто не зможе підвищувати зарплату (20-25%).

А ось найбільш оптимістичні в фармацевтичних та IT-компаніях - тут найбільший відсоток тих, хто обіцяє зростання в тій чи іншій формі.





На правах реклами