Ми у Facebook
27.02.2014, 09:44

Прикраси з вовни від рівнянки Ірини Калюкіної

Рівнянка Ірина КАЛЮКІНА не може сидіти склавши руки. Творча натура постійно потребує втілення нових проектів. Дівчина шиє одяг, в'язала гачком та спицями, займалася бісероплетінням та макраме, малювала та створювала листівки власноруч. У пошуках нового Ірина спробувала валяння з вовни.
Нині Ірина не уявляє свого життя без цього цікавого захоплення і переконана, що цьому мистецтву присвятить ще багато часу.

Валяння з вовни (фелтінг) — це техніка створення з непряденої вовни іграшок, одягу, взуття, сумок, декоративних предметів. Ремесло відоме з давніх-давен.

Першими техніку валяння освоїли кочові племена Євразії. Збиті полотнища вовни використовували як покриття для юрт, при пошитті одягу, виготовленні предметів інтер’єру (подушки, килими, підстилки для сну). Сьогодні це ремесло відроджується. Але сучасні майстрині використовують властивості вовни для створення прикрас, іграшок та елементів інтер’єру.





— Валяння дуже популярне у світі. Вперше речі, виготовлені з допомогою цієї техніки, я побачила в інтернеті. Відверто кажучи, спочатку вони мені не сподобалися, — пригадує перше знайомство з технікою валяння з вовни Ірина Калюкіна. — Та оскільки я люблю створювати щось своїми руками, згодом подумала: а чому б не спробувати? І спробувала. Навчитися цьому ремеслу, на жаль, не було у кого, адже техніка валяння не дуже відома у нашому місті. Відтак здобувати базові знання довелося самотужки, шукаючи інформацію в інтернеті. Матеріали теж замовляла через мережу. Так я й захопилася валянням.



Першою роботою майстрині стало намисто. Дівчина полюбляє не тільки створювати його, а й носити. Адже вважає, що аксесуари підкреслюють стиль, створюють настрій. Сьогодні вона створює з вовни намисто, сережки, браслети, доповнюючи їх бісером, намистинками, бурштином.



Все, що потрібно для валяння, — стрижена вовна, мило, вода та вмілі руки. Натуральний матеріал дуже піддатливий для роботи. Вовна має властивість звалюватися (волокна гарно переплутуються між собою).

Handmade по-рівненськи

Сьогодні існує дві основні техніки валяння: суха та мокра.
— Я використовую поєднання двох технік. Але мокрим валянням наразі володію краще, ніж сухим. Тому у майбутньому планую краще опанувати техніку сухого валяння, — ділиться Ірина Калюкіна. — Займаюся улюбленим заняттям, коли приходить натхнення. А інколи й нові матеріали надихають мене на створення прикрас.




Кожна робота майстрині — авторська. Її прикраси замовляють і купують не тільки в Рівному, а й з інших міст України.

— Поки що зосередилася лише на створенні прикрас з вовни, але мені дуже хочеться виготовляти сумки, брошки у цій техніці. Думаю, що з часом освою й це, — сподівається Ірина Калюкіна.







Досьє
Професія: технолог швейного виробництва
Знак Зодіаку: Терези
Улюблені квіти: іриси
Улюблений колір: гама синіх кольорів
Найбільше досягнення у житті: ще попереду
Заповітна мрія: власний будинок





На правах реклами