Ми у Facebook
03.03.2014, 21:06

Чи отримають пенсію ті, чиїх професій немає у Класифікаторі професій

Усім відомо, що Класифікатор професій в Україні — досить дивний документ. Він, наприклад, містить посади миловара й старшого миловара, але найпопулярнішої професії менеджера з продажів у ньому нема.
Чиновники і деякі експерти твердять: працівник, посада якого не міститься в цьому документі, може навіть на пенсію не розраховувати – не формується страховий стаж. Що робити тим, чиєї професії в Класифікаторі немає – коментує юрист Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, Анна Воєводіна.

«Дотриматися цього документу ейчарам і кадровикам при створенні штатного розпису подеколи дуже складно, враховуючи максимальну віддаленість від реалій ринку праці, якої примудрився досягнути законодавець при його створенні. Зрештою, в колі тих, кому доводиться працювати з Класифікатором, до цього часу панує невизначеність: дотримуватися документу чи ігнорувати його, називаючи SMM-менеджера саме так без побоювань за те, що він утратить пенсійне забезпечення і лікарняні» - коментує пані Анна.

Чи вплинув Майдан на ринок праці?


Формування страхового стажу не залежить від назви посади, яку обіймає людина в компанії. Страховий стаж формується у тому випадку, якщо за особу сплачується єдиний соціальний внесок, незалежно від того, працює співробітник за трудовою книжкою, займається підприємницькою діяльністю, чи взагалі не обіймає жодної посади, але при цьому просто, ведучи домашнє господарство, добровільно сплачує внески на соціальне забезпечення з метою отримувати на старості років пенсію від держави.

«Це пряма вказівка ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», де сказано, що страховий стаж — період, протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, і яка або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством» - додає юрист.

Кожен п’ятий боїться звільнень у 2014 році

«Про необхідність дотримуватися Класифікатора професій побічно згадують лише деякі підзаконні акти, наприклад, Інструкція про порядок ведення трудових книжок, яка каже про те, що посади в трудових книжках працівників повинні відповідати Класифікатору. При цьому жодної відповідальності за порушення цієї вимоги законом напряму не передбачено. В КЗпП про необхідність дотримуватися Класифікатора нема жодного слова» - твердить Воеводіна.





На правах реклами