Ми у Facebook
06.03.2014, 15:02

В Україні хочуть пустити "під ніж" соцвиплати, а пенсії урізати на 50%

Кабмін України для виходу з кризи планує скоротити капітальні витрати, ліквідувати податкові схеми і преференції, а також скоротити соціальні виплати.

Зокрема, планується урізати 50% пенсій працюючих пенсіонерів, пише "Коммерсант-Украина".

Нещодавно був підготовлений і затверджений план заходів щодо реалізації програми діяльності Кабінету міністрів. Документ доволі масштабний - на 46 сторінках виписані сім глобальних цілей, для досягнення деяких з них чиновникам треба виконати по 50-70 завдань до кінця травня, пише ТСН

В Україні можуть підскочити ставки за кредитами

Згідно з планом, наприкінці березня має відбутися скорочення витрат при виконанні окремих статей або всього державного бюджету. А вчора міністр фінансів Олександр Шлапак повідомив про прийняття постанови щодо економії грошей місцевих бюджетів. Вирішено впровадити спецрежим для місцевих органів влади - капітальні та "інші витрати" не фінансуватимуться, поки не будуть погашені борги з зарплат і енергоносіїв.

Крім того, місцевій владі доручено до 31 березня знайти можливість збільшити свої доходи на 2% і скоротити витрати на 1%. Водночас, за словами експерта з питань бюджету Асоціації міст України Олександра Слобожана, вже півтора року капітальні витрати і так практично не фінансувалися, а в січні-лютому місцеві бюджети не отримали ні копійки.

Кабмін обіцяє повернути капітали, які перебувають на Кіпрі та в офшорних юрисдикціях, і заарештовувати гроші, виведені з України без оподаткування. У Кабміні також хочуть підвищити акцизи і провести аналіз податкових пільг на предмет їхньої ефективності. Передбачається скасувати преференції для бізнесу у сферах інформаційних технологій та книговидання.

Курс валют на 4 березня: долар почав падати?

Планується урізати і соціальні витрати. Вже в березні можуть обмежити виплату пенсій працюючим пенсіонерам - вони будуть отримувати тільки 50% від призначених пенсійних виплат, але не менше мінімальної пенсії за віком.

Також новий Кабмін хоче скасувати одноразову виплату в розмірі 10 мінімальних зарплат та надання житла молодому спеціалісту, який погодився працювати в сільській місцевості. Разом з цим уряд має намір знизити навантаження на фонд оплати праці та ввести відповідальність для роботодавців за неофіційне працевлаштування.

На думку експертів, Кабмін повторює помилки попередньої влади, приділяючи увагу надто детальній розробці стратегій. "І при президенті Януковичі писали програми на 50-60 сторінок. Тоді прийняли стратегію управління держборгом, але при цьому мало не довели країну до дефолту",- зазначає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. За його словами, треба робити акцент на реально здійсненних завданнях, яких повинно бути три-п'ять.





На правах реклами