Ми у Facebook
07.03.2014, 12:21

Успішні жінки Рівненщини: Лілія ТРИФОНЮК - лікар, яка повертає хворим якість життя

Лілія Трифонюк

Лілія ТРИФОНЮК, лікар-хірург-уролог урологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні та Рівненського обласного онкологічного диспансеру.
Вибір професії лікаря дуже часто стає продовженням сімейної справи, своєрідної медичної династії. У випадку з Лілією Юріївною сталося зовсім не так — вона стала першим медиком у родині. Батьки скоріше бажали б, аби Ліля обрала собі більш “модну” економічну, юридичну чи пов'язану з комп'ютерними технологіями професію. Але дівчина твердо вирішила: хочу бути лікарем. І не просто педіатром чи терапевтом, а хірургом! Можливо, дитячі уявлення про казкового лікаря Айболитя, який поспішає на допомогу звірятам, вплинули, а може, хороша впертість і здорові амбіції, які супроводжували дівчину з дитинства. Так чи інакше, а після навчання у Рівненському медучилищі та закінчення Буковинського державного медичного університету з відзнакою Лілія Трифонюк впритул підійшла до здійснення своєї мрії. Зізнається, що ще під час навчання в університеті потайки втікала на своє майбутнє місце роботи, аби брати уроки медичної майстерності у свого Вчителя Віктора Міліневського у Рівненському онкологічному диспансері. Згодом здібна учениця прийшла на роботу до відділення вже не як лікар-інтерн, а як повноправний дипломований лікар-хірург. Сьогодні пліч-о-пліч із Віктором Анатолійовичем Лілія Трифонюк впроваджує на Рівненщині сучасні методи ендоурології.

Ендоурологія – це не просто окремий напрям у медицині, який дозволяє проводити дослідження, діагностику і лікування захворювань сечовидільної та чоловічої статевої системи без травматичних розрізів. (В ендоурології використовуються ендоскопи, які вводяться через природні отвори сечовидільного каналу або через додатковий невеликий прокол шкіри (нефроскоп). Тобто, простіше кажучи, ендоурологія – це хірургія без розрізів). Надзвичайно важливо, що такі методики лікування дозволяють хворим відчути принципово іншу якість життя.

– Є ряд урологічних та урогінекологічних проблем, з якими хворий може жити, але якість життя при цьому значно погіршується, – пояснює Лілія Юріївна. – Зокрема, йдеться про таку делікатну проблему, як нетримання сечі. Статистика свідчить, що серед жінок після 50 років на цей недуг страждає близько 70%. Багато хто соромиться не те що звернутися до лікаря, а й навіть обговорити цю проблему вголос з іншими. Вважають, що, мовляв, доживуть і так. Звертають увагу лише тоді, коли це призводить до небезпеки для життя. Між тим, навіть не варто говорити, скільки незручності у побуті створює ця проблема. Отож, лікар-урогінеколог, озброєний сучасними методиками лікування, для того і є, щоб дати такій жінці зрозуміти: нині медицина цілком здатна оперативно і якісно допомогти у таких випадках, не обмежуючи жінку в її повсякденному житті. Швидко, нетравматично, з мінімумом затрат часу на лікування у стаціонарі та післяопераційний період — саме так лікує подібні захворювання ендоурологія. А отже, люди мінімізують як фінансові, так і моральні затрати.

Ще один найсучасніший метод лікування урологічних хворих, який активно використовує у своїй хірургічній практиці Лілія Трифонюк – це органозберігаючі операції хворим з пухлинами нирок. Світовий досвід свідчить: пухлина – це ще не привід видаляти хворому нирку, як це було прийнято ще донедавна. Якщо є можливість зберегти цей важливий орган – її потрібно використати. Знову ж таки, йдеться про іншу якість життя, яку гарантує пацієнтові застосування таких методів лікування. Воно допомагає їм швидко повертатись до звичного ритму життя і відчувати себе повноцінним членом суспільства.

Найсучасніший європейський досвід лікування урологічних хворих Лілія Трифонюк уже третій рік запозичує в одній із найбільших і найкращих клінік Польщі — Військовому медичному інституті у Варшаві. Рівненський лікар навчається там в аспірантурі — єдина серед українських медиків. Прагнення робити всі справи на відмінно, яке Лілії з дитинства прищепили батьки, дається взнаки і тут — рівненська лікар цього року увійшла до числа найкращих аспіранток інституту і навіть отримала право на стипендію! Про навчання у Варшаві Лілія Трифонюк розповідає із захопленням:

– Це не просто класична аспірантура, відірвана від практики — всі ми зобов'язані відпрацювати певну кількість годин у польській клінічній медицині. Таким чином ми не просто отримуємо знання, а й здобуваємо вміння, практичні навички! А це — саме те, чого я прагну, адже медицина не стоїть на місці, і нечесно було б перед пацієнтом двадцять років працювати одними і тими самими методами, коли можна це робити менш травматично і більш оперативно.

Сучасні світові методики лікування урологічних хворих Лілія Юріївна використовує і на основному місці роботи, в обласній клінічній лікарні, і в Рівненському онкодиспансері, де також не перший рік допомагає рятувати людські життя. І вважає себе щасливою людиною, тому що працює у кращих лікувальних закладах області під керівництвом досвідчених, мудрих фахівців. Тож не дивно, що у лікаря-перфекціоністки практично немає вихідних.

– Хворі потребують щоденної уваги, не дивлячись на календар — коли пацієнт прооперований перед вихідними, він все одно потребує уваги та нагляду наступного дня, він почуває себе спокійніше, впевненіше, коли лікар поряд, – пояснює Лілія Трифонюк. – Людина в момент хвороби та операції стає особливо вразливою. Пацієнт прагне зрозуміти, що з ним відбулося і відбувається, на що йому очікувати — зрештою, просто людина хоче бути вислуханою і почутою! І я прагну дати це хворому, врахувати його побоювання, переживання — знову ж таки, аби швидше повернути йому повноцінну якість життя, не лише фізичну, а й моральну.
Слухаючи Лілію Юріївну, ловиш собі на думці, що вона таки справді сповна реалізувала свою дитячу мрію — саме таким, як ця красива, розумна і успішна жінка, і має бути справжній Лікар з великої літери.





На правах реклами