Ми у Facebook
13.03.2014, 08:34

Рівне: що буде замість жіночої консультації на Драгоманова?

Приміщення жіночої консультації на вулиці Драгоманова вже три місяці як порожнє. Залишились тільки сторожі, які пильнують, щоб його не розікрали. Після реконструкції тут буде розташований Апеляційний суд Рівненської області. Щоправда, ремонт цієї занедбаної й старої будівлі ще не розпочали.
Цьому будинку з колонами — 85 років. Звели його на пожертви благодійників і громади міста для повітової каси хворих, де малозабезпечені мешканці Рівненського повіту могли отримувати медичну допомогу. Кілька років там був пологовий будинок, опісля — медичний заклад для жінок. Будинок є пам'яткою історії та культури місцевого значення, яких у Рівному не так вже й багато.

Коментує Олег Полюхович, голова Апеляційного суду Рівненської області:

— Реконструкція приміщення на вул. Драгоманова обійдеться у близько 30 млн. грн. Про точну суму говорити не можу, ще немає проектно-кошторисної документації. Торги на її виготовлення — а обійдеться вона у майже 100 тис. грн. — проведемо лише влітку, бо поки що триває процес передачі нам приміщення в безплатну оренду, а ще потрібно оформити у користування земельну ділянку. Ми розуміємо, яка фінансова ситуація в державі, проте будемо намагатися знайти кошти — проситимемо, зокрема, допомоги в обласної ради. Коли надійдуть гроші, одразу перекриємо дах, який протікає, а потім робитимемо решту. Були спершу плани добудувати мансардне приміщення, але ж ми усвідомлюємо, що нині це нереально.

Для сиріт Рівного немає житла

Багато хто говорить, що Апеляційний суд хоче забрати собі приміщення в центрі міста. Насправді нам вкрай необхідне інше приміщення. Ми розглядаємо цивільні й кримінальні справи, до нас приїздять сотні людей. І що вони бачать, коли заходять у нинішнє наше приміщення на вулиці Шкільній? Тут навіть туалету на першому поверсі, де зали судових засідань, нема. Гардеробні — лише на другому поверсі, де канцелярія, кабінети суддів. Я особисто прошу охорону, аби вона пускала людей до туалету, бо ж дехто може півдня провести в суді. Охоронці мусять підніматися з людьми до вбиральні. І яке враження складається після цього в людей про наше правосуддя?

Приміщення на вулиці Шкільній має 940 кв.м. За нормами, наш суд повинен мати приміщення площею 5 тисяч метрів квадратних. У нас працює 32 судді та 62 інших працівники, а за штатним розписом повинно бути 33 судді та 98 працівників. Місця вакантні, бо нема де посадити людей. Судді сидять по двоє-троє у кімнатах. Хіба у такій обстановці можна нормально працювати? Навіть на справі не зосередишся. У п'яти наших суддів взагалі немає помічників, до прикладу, бо для них не вистачило простору. Окрім того, приміщення, в якому ми зараз, — аварійне. У ньому тріщина на півстіни і затоплений підвал. А зведення нового приміщення, до речі, обійшлося б не у 30 млн., а у 100 млн. грн.

Нічний клуб ZOV у Рівному працюватиме до 5 ранку

Приміщення на вулиці Драгоманова має 2600 кв.м без підвалу. Ми вже прорахували, що там буде чотири зали судових засідань — ми їх зробимо на першому поверсі: кожен зал буде на основі нинішніх трьох кімнат, між якими зараз перестінки. На першому поверсі буде канцелярія, де реєструватимуть справи, а також туалети і гардеробна. На другому поверсі будуть кабінети. Там переробляти, в принципі, багато й не потрібно — хіба що десь можна перегородити кімнати, аби кожен суддя мав хоч і маленький, але власний кабінет, замінити вікна та двері. Окрім того, на вул. Драгоманова у кабінетах працюватиме максимум 5-6 людей, а не вдвічі більше, як нині.

Крім того, плануємо у підвалі облаштувати камери тимчасового утримання для ув'язнених. А ще попросимо проектантів, аби вони спланували так, щоб ув'язнених із підвального приміщення виводили не загальним коридором, щоб не наражати на небезпеку людей, а одразу в зали засідань.

До фірми, яка виготовлятиме проектно-кошторисну документацію, буде ще одна вимога: зовнішній вигляд будівлі на вул. Драгоманова має бути збережений. Я сам — рівнянин і планую у місті надалі працювати, тому знаю, яке значення мають для нас ще збережені старовинні будівлі. Ми навіть відмовимося від утеплення — пінопласт можна буде покласти і всередині, головне, аби будівля зберегла свій унікальний вигляд. До речі, стіни жіночої консультації дуже міцні. У приміщенні, хоч від холоду де-не-де і повідпадала плитка, грибка на стінах немає.

Ми намагатимемось якнайшвидше віднайти кошти на ремонт цього приміщення, аби туди переїхати. На вул. Шкільній судді за свої гроші робили ремонт у кабінетах. Думаю, при потребі зможуть самі облаштувати свої кабінети і на Драгоманова. А коли ми виселимось зі Шкільної, наше приміщення зможе забрати міський суд.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ