Ми у Facebook
22.03.2014, 11:25

Бойкот російських товарів: Думка економістів

Економісти не вбачають великих загроз для російських виробників через особисту відмову українців купувати товари з Росії.
На думку директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, бойкот на споживчому рівні – це символічна акція, яка з економічної точки зору суттєво не вплине на виробників.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь наголошує, що бойкот може спричинити проблеми лише конкретним виробникам, а не цілій економіці Росії.

Інша справа – заборона ввезення російських товарів на територію України.

«На споживчих ринках особистий бойкот не має такого впливу, як ембарго на кордоні», – продовжує Василь Юрчишин.

Міський голова Луцька закликає купувати українське

На думку економіста Олега Соскіна, російські товари окупували Україну, тому потрібно терміново витісняти російський капітал з українського ринку і чимшвидше закривати кордони для російських товарів.

«Українці п’ють російську каву, російський чай, їдять кукурудзу Bonduelle, яку виробляють у Краснодарі. Чи не можуть у нас працювати схожі підприємства і випускати цю ж саму кукурудзу на Херсонщині чи Хмельниччині? Це абсолютно не потрібна для України продукція, яку ми можемо випускати самі», – наголосив Соскін.

Як рівняни бойкотують російські товари

Однак заборона ввезення російських товарів – це не той шлях, яким повинна йти Україна, особливо у тому випадку, коли якість товарів відповідає усім нормам, переконаний Олександр Жолудь. «Не давати доступу на українські ринки, тобто повторювати усі кроки, які робила Росія, я вважаю некоректним», – додав економіст.

У Києві відбувся незвичний флешмоб під назвою "Росія вбиває" [+Фото]

Не варто забувати, наголошують експерти, що Україна найбільше імпортує з Росії нафту і газ, замінники для яких знайти тяжче. Якщо на споживчому рівні завжди знайдеться альтернатива, то на промисловому проводити такий бойкот набагато важче.

«Я не думаю, що зараз Україна може розгортати торгівельну війну з Росією на державному рівні, – додає активіст Отар Довженко. – Це буде великий удар по її економіці, адже припиниться експорт до Росії. А ось відмовитись від російських товарів – це цілком у наших руках. Ефект такої відмови не тільки економічний, а й психологічний: багато в кого в голові досі не вкладається, що Україна і Росія є окремими державами, країнами і націями».

За матеріалами: www.pohlyad.com





На правах реклами