Ми у Facebook
28.03.2014, 20:43

Володимир і Дмитро Патіси: «Ваша компанія буде такою, якою ви її бачите!»

Володимир і Дмитро Патіси

«Найбагатші компанії – це ті, які не борються за прибуток, вони отримують його як результат ідеальної роботи», – вважають Володимир та Дмитро ПАТІСИ, засновники компанії «Ескада-М». Як збудувати ідеальну компанію, пройшовши шлях від ідеї до реалізації, брати розкажуть рівнянам у вівторок, 1 квітня.
Рівненська молодіжна організація «Smart People» продовжує серію зустрічей третього сезону освітнього проекту «Smart Meetings: зустрічі з лідерами, які надихають». У вівторок, 1 квітня, о 19.00, в конференц-залі готелю «Мир» із рівнянами спілкуватимуться Володимир та Дмитро ПАТІСИ, засновники компанії «Ескада-М». Пропонуємо дізнатися про них більше з нашого інтерв’ю.

Зареєструватися на зустріч із Дмитром Патісом

Володимир і Дмитро Патіси
Володимир і Дмитро Патіси


Розкажіть, будь ласка, як народилася ідея заснувати компанію?

Ми давно в цьому бізнесі. Працювали топ-менеджерами київської компанії, яка активно займалася виробництвом і реалізацією деревини. Тому ця справа нам добре знайома. Ще кілька років тому шпонована плита як продукт на ринку деревини займала 5-10%, але ми вірили, що саме в цьому напрямку треба рухатися, розвиватися і це дасть результат. Тому й вирішили відкрити виробництво шпонованої плити. Спочатку продавали шпон для ізраїльської компанії, система роботи якої стала нам взірцем. Це була наша візія на той момент. Спершу виробництво було маленьке, офіс дешевий, клієнтів небагато, але потроху ми почали «розкручуватися». То був 2007 рік...

Великі успішні компанії мають сформовану систему цінностей. На неї опираються і керівники, і працівники у своїй роботі. Що є найціннішим для Вашої компанії?

Ми завжди кажемо, що маємо дві опори, два головні капітали компанії – наші працівники і наші клієнти. Це дає баланс. У нас немає короткострокових стосунків, наші клієнти – це наші партнери. Головна наша цінність – любов до людей, з якими працюємо. На початку роботи це було частиною картинки, візії – приходити в компанію і відчувати потребу в кожній людині тут, щиро радіти кожній зустрічі зі своїми працівниками. А нині ми маємо команду однодумців. Саме так: у нас не колектив, а команда! І гроші – це результат роботи нашої команди, в якій панує справжня довіра один до одного.

Компанія "Ескада-М" презентує свою продукцію на Київському міжнародному меблевому форумі MTKT Innovation
Компанія "Ескада-М" презентує свою продукцію на Київському міжнародному меблевому форумі MTKT Innovation


Нагородження кращих працівників компанії
Нагородження кращих працівників компанії


Зареєструватися на зустріч із Дмитром Патісом

А яка система оплати праці та мотивації менеджерів у Вашій компанії?

У нас прозора система оплати праці, американський підхід, коли людина фактично сама формує свою зарплату. Під час атестації працівник чітко бачить, який його фактичний рівень і на що він може претендувати. Тут не потрібно нікого контролювати, люди самі себе мотивують і контролюють, прагнучи виходити на вищі рівні. Нам важлива здорова атмосфера в компанії, щоби тут було, як вдома. Коли наші працівники кажуть, що ми навіть не команда, а сім’я – це дуже цінно.

Святкування Дня народження компанії
Святкування Дня народження компанії


Командоутворюючий тренінг для колективу
Командоутворюючий тренінг для колективу


«Ескаду-М» сміливо можна назвати інноваційною структурою. Розкажіть, будь ласка, про досвід інновацій у різних підрозділах компанії?

Абсолютно всі інновації ми впроваджуємо в роботу підрозділів, опираючись на потреби наших клієнтів, компанії загалом та її працівників. Ми пережили період повного застою, коли не відчували драйву і руху вперед, не мали нових ідей і не знали, куди йти далі. Хтось у той час сказав нам, що у Рівне приїздить Володимир Павелко, викладач і директор програм МВА Києво-Могилянської бізнес-школи, про яку ми тоді навіть не знали. Та ми готові були слухати усе, аби знайти себе. Павелко розповів нам про Адізеса, про його принцип «міняйся або помри» і книгу «Ідеальний керівник». Ми прочитали цю книгу й отримали заряд позитиву, натхнення, знання, розуміння, куди йти. Адізес пише, що коли ви, обговорюючи питання в компанії, сперечаєтеся, то неодмінно маєте дати висловитися всім, але коли приймаєте рішення, суперечки вже не повинно бути. Ми тепер висловлюємося всі, і часто знаходимо інші рішення у суперечці. Після такого особистого відкриття ми помчали в Києво-Могилянську бізнес-школу вчитися. Це був серйозний ривок. Потім була стратегічна ідея бізнесу Олександра Саврука (декана Києво-Могилянської бізнес-школи – авт.). Ми не спали ночами, ця інформація нам не давала спокою, бо це були просто геніальні речі.

Керівник відділу продажів компанії "Ескада-М" Генадій Шелудько отримує автограф від гуру менеджменту Іцхака Адізеса
Керівник відділу продажів компанії "Ескада-М" Генадій Шелудько отримує автограф від гуру менеджменту Іцхака Адізеса


Зареєструватися на зустріч із Дмитром Патісом

Якою Ви бачите свою компанію у майбутньому?

Колись Олександр Саврук сказав, що ваша компанія буде такою, якою ви її бачите. Якщо ти хочеш збудувати ідеальну компанію, то вона буде саме такою. Він пояснив, чим наше мислення відрізняється від американського. Наші діти до третього класу вже опановують різні науки, американська ж малеча просто малює малюнки. А все тому, що американці розуміють, як важливо закласти дітям образне мислення, яке потім переростає у мислення стратегічне. Наші ж люди не вміють «бачити» своє життя наперед, «бачити», ким вони хочуть бути через 5 років. Так само із бізнесом: хтось у своїй справі «не бачить» себе глобальною компанією, як «Apple», наприклад, а ми себе «бачимо» найбільшою європейською компанією в своїй сфері. Навчаючись у Києво-Могилянській бізнес-школі, ми зрозуміли через конкретні приклади, як будуються компанії, чому вони стають успішними. Найбагатші компанії – це ті, які не борються за прибуток, вони отримують його як результат ідеальної роботи. Тому ми щиро віримо, що у нас вийде стати ідеальною компанією (хоча це ціль, до якої добратися неможливо!), і намагаємося заразити цим «вірусом», цією вірою всіх працівників.

Поділіться досвідом використання TOC в компанії?

У нас була проблема: ми не могли вчасно відвантажувати замовлення. Велике замовлення ми відвантажували раніше, а маленьке виконували 15 діб. Ми не могли дати точну відповідь, коли буде відправлено замовлення, бо ми цього не контролювали. Нам сказали, що ТОС (Theory of Constraints, теорія обмежень Еліяху Голдратта – авт.) вирішить цю проблему. Ми почали впроваджувати так звану теорію обмежень, розробили алгоритми роботи і систему кодування складності й терміновості замовлення. І обіцяли клієнтам виконувати замовлення за 10 днів. Але ми навіть уявити не могли, що коли все робити за інструкцією, то вийде й за 5 днів!

Подарунок від колективу "Ескади-М" керівникам компанії
Подарунок від колективу "Ескади-М" керівникам компанії


Цікаво дізнатися деталі…

Про них ми неодмінно згадаємо під час зустрічі 1 квітня. Адже наша тема «Ідеальна компанія: від ідеї до реалізації (на прикладі «Ескади-М»)».

Тож запрошуємо усіх на цікаву й змістовну розмову із засновниками компанії «Ескада-М» Володимиром і Дмитром ПАТІСАМИ. Зустріч відбудеться у вівторок, 1 квітня, о 19.00, в конференц-залі готелю «Мир».

Зареєструватися на зустріч із Дмитром Патісом

КОРОТКІ ТЕЗИ ЗУСТРІЧІ:
- Бізнес заради цінностей;
- Культура як основа бізнесу;
- Найрозумніші люди, в поганій атмосфері не можуть показати навіть середній результат, посередні ж люди в хорошій атмосфері показують найкращий результат;
- Орієнтація на найкращих (глобальні стандарти як початкова точка);
- Синергія людей;
- Постійне самовдосконалення.






На правах реклами