Ми у Facebook
09.04.2014, 10:50

Верховна Рада прийняла закон про люстрацію суддів

Перевірці піддадуться судді, що обмежували права і свободи громадян в листопаді, а суддівські органи формуватимуться за новими правилами.
Верховна Рада 8 квітня прийняла закон про люстрацію суддів. За закон про відновлення довіри до судової системи України N4378-1 проголосувало 234 народних депутати.

Люстрація влади: опубліковано список 145 кандидатів

Як передає ЛІГАБізнесІнформ, згідно з законом, тимчасова спеціальна комісія проводить перевірку суддів, щодо яких є сумніви, що вони приймали рішення відповідно до закону. Зокрема, підлягають перевірці судді, які приймали рішення про обмеження прав громадян на проведення мітингів і зборів в період з 21 листопада 2013 року до вступу закону в силу; про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою осіб, які визнані політв'язнями; а також рішень про адміністративні стягнення з учасників акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до вступу закону в силу; рішень про позбавлення статусу народного депутата і т.д.

Народні депутати скасували утилізаційний збір

Встановлюються нові правила формування суддівських органів. Зокрема, на адміністративні посади судді обираються шляхом таємного голосування з числа суддів, що працюють у даному суді. Делегати на з'їзд суддів обираються конференціями суддів загальних, адміністративних і господарських судів у всіх областях України за принципом - один делегат від двадцяти суддів.

Скільки заробили рівненські прокурори і на яких авто їздять

Раду суддів України обирають делегати з'їзду суддів. Новими членами Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також суддями Конституційного Суду України, які призначаються з'їздом суддів, можуть бути лише особи, призначені відповідно з вимогою даного закону. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.





На правах реклами