Готуємо насіння до посіву: поради городникам
Для замочування потрібен неглибокий та широкий посуд. Коли покладемо в нього насіння і заллємо водою, то об’єм води повинен перевищувати об’єм насіння приблизно у 5 разів. Двічі на день (можна кожні 5 – 6 годин) воду замінюємо.
Важливо: насіння у воду занурюємо неглибоко, щоб не задихнулося без кисню. Температура води має бути не менше 20 градусів.

Для кожного виду насіння існують свої терміни замочування: для моркви, помідорів, цибулі, петрушки, селери, буряку - близько 2 діб; огірків, кабачків, капусти, салату, редьки, редиски, кавунів - близько 8-12 годин; гороху, бобів, квасолі - 2-4 години. Терміни замочування можна визначити і на око. Якщо насіння набрякло або почало «прокльовуватися», можна діставати з води і сіяти. Але тільки не в суху землю.
Лунный посевной календарь дачника, садовода-огородника: апрель 2014
Якщо насіння дрібне, його можна замочувати у марлевих мішечках, занурених у воду. Час від часу мішечки дістаємо, щоб насіння «подихало».
Порада: Дрібне вологе насіння липне до рук і його важко рівномірно посіяти. Щоб вирішити цю проблему, робимо наступне - перемішуємо вологе насіння з певною кількістю сухого піску і висіваємо.

Дуже корисно обробляти насіння стимуляторами росту. Їх можна придбати, але краще приготувати самостійно. Гарним стимулятором є мед (1 чайна ложка, розведена у склянці води) або алое (1-2 листки витримують у холодильнику тиждень, подрібнюють, заливають 1 л води і настоюють 10 – 12 годин). У такий розчин насіння слід покласти на добу. Бобові замочуємо не більше ніж на 2 години. Після такої обробки підвищується не лише схожість насіння, а й енергія його проростання - сходи з’являються дружно і розвиваються рівномірно.
Обприскуємо плодові дерева і кущі навесні
Для знищення збудників інфекції насіння знезаражують. Для цього його замочують у 1% розчині марганцівки (1г марганцівки розводять у 100 мл теплої води). Насіння занурюють у розчин на 20 хвилин, а потім промивають у холодній кип’яченій воді. Дрібне насіння замочуємо у марлевих мішечках.


Знезаражувати насіння можна і у воді, нагрітій до 50 градусів. Витримують насіння у водяній «бані» протягом 20 хвилин. А потім занурюють ухолодну воду на 2-3 хвилини.
Чи знаєте ви, що:
При замочуванні бажано не використовувати водопровідну воду. Кращий варіант - тала вода. Якщо замочити насіння у талій воді, воно швидше проросте, а вирослі з них рослини, будуть більш здоровими і міцними.
Весенние цветочные приметы дачника и огородника + ФОТО
Замість талої води можна використовувати воду з чистого джерела, або звичайну питну негазовану воду з магазину.

Як святкувати Великдень без шкоди для здоров'я: поради святкового харчування та активності після застілля

Напередодні Великодніх свят Міністерство охорони здоров'я України звертається до громадян із закликом бути уважними до свого раціону та помірно вживати традиційні святкові страви, щоб уникнути проблем зі здоров'ям.
переглядів: 405
Фестиваль тюльпанів "Волинська Голландія" оголосив дату відкриття

Уже наступної п'ятниці, 25 квітня 2025 року, на Волині відбудеться довгоочікуване відкриття щорічного фестивалю тюльпанів "Волинська Голландія" – справжньої квіткової феєрії, яка на кілька тижнів перетворить мальовниче поле поблизу Луцька на неймовірне різнобарвне море.
переглядів: 975
Збираємо великодній кошик: що потрібно покласти та що символізують страви?

Великдень – одне з найважливіших та найшанованіших свят в українській культурі. Його неможливо уявити без барвистого великоднього кошика, який віряни несуть до церкви для освячення. Кожен продукт у цьому кошику має глибоке символічне значення, що сягає як християнських традицій, так і давніх народних вірувань.
переглядів: 473
Запечене м’ясо, яке тане в роті: простий секрет соковитості та апетитної скоринки

Соковите, ніжне всередині та рум’яне зовні — саме таким прагне бачити м’ясо кожен кулінар. Однак навіть досвідченим господиням не завжди вдається досягти ідеального результату. Професійні кухарі розкрили свій незвичний, проте дієвий лайфхак, який допоможе приготувати справді досконалий м’ясний шедевр.
переглядів: 431
Срібний браслет Pandora: як вибрати та з чим носити

Вибір ювелірних прикрас — це не лише про естетику, а й про практичність, символіку та довговічність. Особливо, коли мова йде про срібні браслети, які можна адаптувати до будь-якого стилю — від класичного до кежуал. Один із варіантів, який варто розглянути, — це срібний браслет, що може стати основою для персоналізованого образу.
переглядів: 217