Готуємо насіння до посіву: поради городникам
Для замочування потрібен неглибокий та широкий посуд. Коли покладемо в нього насіння і заллємо водою, то об’єм води повинен перевищувати об’єм насіння приблизно у 5 разів. Двічі на день (можна кожні 5 – 6 годин) воду замінюємо.
Важливо: насіння у воду занурюємо неглибоко, щоб не задихнулося без кисню. Температура води має бути не менше 20 градусів.

Для кожного виду насіння існують свої терміни замочування: для моркви, помідорів, цибулі, петрушки, селери, буряку - близько 2 діб; огірків, кабачків, капусти, салату, редьки, редиски, кавунів - близько 8-12 годин; гороху, бобів, квасолі - 2-4 години. Терміни замочування можна визначити і на око. Якщо насіння набрякло або почало «прокльовуватися», можна діставати з води і сіяти. Але тільки не в суху землю.
Лунный посевной календарь дачника, садовода-огородника: апрель 2014
Якщо насіння дрібне, його можна замочувати у марлевих мішечках, занурених у воду. Час від часу мішечки дістаємо, щоб насіння «подихало».
Порада: Дрібне вологе насіння липне до рук і його важко рівномірно посіяти. Щоб вирішити цю проблему, робимо наступне - перемішуємо вологе насіння з певною кількістю сухого піску і висіваємо.

Дуже корисно обробляти насіння стимуляторами росту. Їх можна придбати, але краще приготувати самостійно. Гарним стимулятором є мед (1 чайна ложка, розведена у склянці води) або алое (1-2 листки витримують у холодильнику тиждень, подрібнюють, заливають 1 л води і настоюють 10 – 12 годин). У такий розчин насіння слід покласти на добу. Бобові замочуємо не більше ніж на 2 години. Після такої обробки підвищується не лише схожість насіння, а й енергія його проростання - сходи з’являються дружно і розвиваються рівномірно.
Обприскуємо плодові дерева і кущі навесні
Для знищення збудників інфекції насіння знезаражують. Для цього його замочують у 1% розчині марганцівки (1г марганцівки розводять у 100 мл теплої води). Насіння занурюють у розчин на 20 хвилин, а потім промивають у холодній кип’яченій воді. Дрібне насіння замочуємо у марлевих мішечках.


Знезаражувати насіння можна і у воді, нагрітій до 50 градусів. Витримують насіння у водяній «бані» протягом 20 хвилин. А потім занурюють ухолодну воду на 2-3 хвилини.
Чи знаєте ви, що:
При замочуванні бажано не використовувати водопровідну воду. Кращий варіант - тала вода. Якщо замочити насіння у талій воді, воно швидше проросте, а вирослі з них рослини, будуть більш здоровими і міцними.
Весенние цветочные приметы дачника и огородника + ФОТО
Замість талої води можна використовувати воду з чистого джерела, або звичайну питну негазовану воду з магазину.

Астропрогноз для всіх знаків на 11 травня

Дізнайтеся, що вам підготували зорі на завтра.
переглядів: 222
Як навчитись швидко прибирати: поради, які спростять життя

Прості поради для легкого прибирання.
переглядів: 729
Легкий та корисний салат, який полюбить вся сім'я: рецепт

Смачний і красивий салат — чудовий зразок французького смаку
переглядів: 1617
День бузку в Пересопниці: свято краси, мистецтва та підтримки ЗСУ 11 травня

Завтра, 11 травня, мальовниче село Пересопниця Рівненського району знову стане центром весняної краси та патріотичного духу, адже тут відбудеться традиційне свято – День бузку. Цьогоріч програма поєднає чарівні аромати весни, унікальне українське мистецтво та можливість підтримати наших захисників.
переглядів: 342
Увага: кліщі! Поради медиків, як уберегтися від небезпечних укусів

З приходом весни та потепління в Україні розпочався сезон активності кліщів. Медики та епідеміологи попереджають про зростання кількості випадків укусів цих небезпечних павукоподібних серед населення.
переглядів: 880