У Чистий четвер рівнянки печуть паски + РЕЦЕПТИ ПАСОК
Сьогодні у магазинах та на ринках Рівного можна придбати уже готову великодню випічку, це підходить для особливо зайнятих містян. Але що може бути ліпше за те, що зроблено власноруч? Тож як варіант, коли бракує часу, можна скористатися нині модним видом техніки – хлібопічкою.
– З її допомогою усе відбувається легко і швидко, забере у вас буквально 10-15 хвилин, – радить рівнянка Ольга. – Головне – чітко дотримуватися пропорцій та пам’ятати, що борошно треба використовувати добре просіяне, вищого ґатунку, а яйця та дріжджі слід додавати в останню чергу.
Чистий четвер 2014: як провести цей день
Паски, спечені за стародавніми рецептами, довго не черствіють
Кожна великодня здоба – особиста творчість будь-якого кондитера. Усі намагаються зробити її якомога смачнішою, аби споживання тішило і тіло, і душу. Тому зазвичай ніхто не шкодує для своїх пасок найкращих продуктів.

Корисні поради
– Температура рідини для розведення дріжджів не повинна перевищувати 35 градусів.
– Співвідношення сухих і пресованих (звичайних) дріжджів становить 1:4.
– Щоб паски не прихопило, зверху прикрийте їх пергаментним папером.
– Готові паски ще теплими змащуйте розведеним у воді цукром і прикрашайте посипкою, тоді вони матимуть блискучий вигляд.
– Гарячі, щойно випечені паски, охолоджуйте на дерев’яній стільниці, паперовому чи лляному рушнику, або на спеціальних гратах.
– Коньяк не дає пасці швидко черствіти. Якщо коньяку у вас немає, то його можна замінити фруктовою настоянкою чи просто горілкою.
– Мускатний горіх потрібно додавати у тісто у дуже незначній кількості. Надмірна кількість спеції зробить смак виробу гірким.
– У тісто для паски можна додати родзинки, цукати, сухофрукти і навіть будь-які горіхи.
– Пекти паску потрібно обов’язково з великою любов’ю і ніжністю.

Паска домашня
Інгредієнти: три з половиною 200-грамової склянки борошна, півпачки свіжого маргарину, 100 г цукру, 20 г дріжджів, двістіграмова склянка молока, 2 яєчних жовтки, дрібка солі.
Спосіб приготування: у спеціальну форму спершу покладіть борошно, згодом – молоко, маргарин, цукор, сіль (бажано використати ту, що освячували торік), жовтки та дріжджі. Виставіть у хлібопічці програму на випікання хліба. У кінці можна зверху змастити паску ледь солодкою водою для блиску скоринки.
Тривалість від замісу до цілковитої готовності – до трьох годин.
У Рівному до Пасхи продають «Волочильне»
Паска з горіхами
Інгредієнти: 500 г борошна, 30 г свіжих дріжджів, 180 мл молока, 100 г вершкового масла, 5 жовтків, 70 г родзинок, 70 г волоських горіхів, 0,5 ч. ложки лимонної цедри, по 1/4 ч. ложки мелених мускатного горіха й кардамону, 100 г цукру, 2 ст. ложки коньяку, 1/4 ч. ложки солі, ванілін на кінчику ножа.
Спосіб приготування: приготуйте опару. У тепле молоко покришіть дріжджі, додайте 1 ст. ложку цукру й третину борошна, розмішайте до однорідного стану і залиште у теплому місці на 20 хв.
Жовтки збийте з цукром до побіління. Додайте ванілін, коньяк і розтоплене вершкове масло, розмішайте до однорідності. Цю масу додайте в опару, перемішайте, всипте цедру, прянощі й решту борошна, добре вимісіть. Поставте тісто підходити в тепле місце приблизно на годину – об’єм має збільшитися вдвічі.
Тоді знову вимісити тісто, вмісити в нього родзинки і частину посічених горіхів.
Розкладіть у форми, наповнюючи їх максимум наполовину. Залиште на 30 хв. Посипте горіхами, що залишилися.
Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці 35 хвилин, потім зменшіть температуру до 160 °С і через 25 хвилин паска готова.
Вийміть її з форми, посипте цукром-пудрою й поставте на грати охолоджуватися.

Смачні рецепти до Великодня: паски, м'яско та ковбаска своїми руками
Сирна паска
Інгредієнти: 1 кг сиру, 200 г вершкового масла, 1 склянка сметани, 0,5 ч. ложки солі, 4 яйця, 1,5 склянки цукру-пудри, 150 г родзинок, 50 г цукатів, 50 г солодкого мигдалю, 0,5 ч. ложки ваніліну, 5-6 подрібнених на порошок зерен кардамону.
Спосіб приготування: двічі перетріть сир через сито. Додайте 0,5 склянки цукру-пудри, потім – м’яке вершкове масло і густу сметану. Відокремте жовтки від білків. Решту цукру-пудри розітріть з жовтками до побіління і, переклавши до сиру, розмішайте разом із ним. Додайте кардамон і збиті на піну білки. Наприкінці покладіть родзинки, цукати й горіхи. Паску не розтирайте, а лише трохи перемішуйте, щоб добавки розподілилися рівномірно.
Перекладіть масу в пасочницю або друшляк, застелений марлею. Накрийте пресом і поставте в холодне місце на 10-12 годин.
За матеріалами: vidido.ua

У Рівному 12 травня проведуть безкоштовні огляди шкіри для профілактики меланоми

Рівненський обласний шкірно-венерологічний диспансер запрошує мешканців та гостей міста на безкоштовні огляди шкіри, які відбудуться у неділю, 12 травня. Акція приурочена до Дня діагностики меланоми та проводиться в рамках європейської програми EUROMELANOMA.
переглядів: 176
В Україні відсьогодні продаватимуть бензин з додаванням спирту: що це означає для водіїв та цін

З 1 травня 2025 року на всіх автозаправних станціях України набувають чинності нові правила щодо складу бензину. Відтепер пальне, що реалізується, обов'язково повинно містити 5% біоетанолу – спирту, отриманого з біологічної сировини.
переглядів: 201
Повний гід із вибору камери від фотошколи Зелений Квадрат
Купівля першої або нової камери — завдання не з простих. Хтось шукає інструмент для творчості, хтось — для роботи, а дехто — просто хоче «щось нормальне, аби знімало красиво». Але що означає «нормальне»? Яку роль відіграють мегапікселі? Яка матриця підійде саме для нічної зйомки? Чи варто гнатися за брендом?
переглядів: 190
Підбираємо колір фарби для авто: головні нюанси

Пошкодження кузова часто призводить до того, що втрачає свій колір і фарба. Може здатися, що це дрібниця, але часом підібрати потрібний відтінок і повернути ідеальний стан авто виявляється непросто. Навіть незначне відхилення у кольорі зробить нове покриття помітним.
переглядів: 140
Маринад для курячих гомілок: 3 секрети соковитого м'яса

Запечені курячі ніжки – це завжди чудовий вибір для трапези. Ключовий момент – це маринад, який використовується для курки. Маринад для гомілок – ідеальний помічник, коли потрібно приготувати щось оперативне і неймовірно апетитне
переглядів: 295