15.04.2017, 12:30
Поради рівнянам: Як правильно зібрати великодній кошик
Великдень - уже незабаром. Усі рівняни поринули в приготування до свята. В оселях прибрано, надворі чисто. Час побдати про те, що покласти у великодній кошик.
Пасха - це свято Воскресіння Ісуса Христа. У ніч Його Воскресіння у церквах відбувається урочисте богослужіння, після якого освячуються великодні кошики із пасками, крашанками та різними стравами.
Перед тим, як відправитися до церкви святити паски, краще заздалегідь поцікавитися про час і порядок великодньої служби, і продумати, що взяти з собою у великодньому кошику.
Для кожної господині процес збирання кошика - це своєрідний ритуал і дуже відповідальна справа.
Найбільш правильним буде взяти до церкви великодні символи - писанки, паска і сіль (вважається, що потім така сіль буде освячувати всю їжу), а також свічки (можна купити їх вже в церкві, там же і запалити). Також рівняни замість свічки запалюють лампадку - так вона не гасне, якщо великодня ніч вітряна чи накрапає дощ.
Це той набір, який схвалюють священнослужителі: яйця символізують перемогу життя над смертю, паска - тіло Христа і повноту життя, сіль - зв'язок Бога з народом, достаток і сенс життя.
Але за давньою традицією, до церкви доречно взяти також домашню ковбасу, шинку, сало, сир, вершкове масло і хрін - те, чим будете розговлятися.
Все це освячується для того, щоб люди відчули не тільки духовну, але і фізичну радість свята. І у кожного продукту з цього набору є стародавнє символічне значення. Сир і масло - символи достатку, ситого життя, удачі в справах; сало і ковбаси - символ щасливого сімейного життя і поповнення сім'ї (свиня і кабан - символи жіночого і чоловічого начала).
І це максимально доречний склад пасхального кошика. Що стосується фруктів і овочів, то для їх освячення існують інші, сезонні свята. Але гріха не буде, якщо покласти їх у кошик.
Багато хто помилково вважає, що на великодньому столі повинні бути тільки освячені страви. Це абсолютно не так - достатньо крашанок та паски, за бажанням - колечка ковбаски, щоб правильно розговітися.
Не забудьте також покласти те, що збираєтеся пожертвувати церкві - крашанки, паски, іншу їжу і гроші.
Якщо берете із собою дитину, приготуйте невеликий кошик і для неї - так маляті буде набагато цікавіше.
Також рівняни намагаються якось по-особливому прикрасити свій великодній кошик – це можуть бути зелені гілочки самшиту, штучні квіти, різні прикраси та накидки на кошик.
Що не можна освячувати на Великдень
Забудьте про спиртні напої. Вони не освячуються, оскільки Церква ніколи не толерувала пияцтво, і такі напої не згадуються під час молитви у переліку продуктів, які приносимо Богові на освячення.
Так само не можна до кошика класти ніж. Бо їх ніхто не освячує.
Вино теж не слід нести до храму, бо молитви на благословення вина немає.
А ще важливо пам’ятати — нічого освяченого не викидають на смітник. Поділіться такими продуктами із ближніми, віддайте їх бідним.
Перед тим, як відправитися до церкви святити паски, краще заздалегідь поцікавитися про час і порядок великодньої служби, і продумати, що взяти з собою у великодньому кошику.
Для кожної господині процес збирання кошика - це своєрідний ритуал і дуже відповідальна справа.
Найбільш правильним буде взяти до церкви великодні символи - писанки, паска і сіль (вважається, що потім така сіль буде освячувати всю їжу), а також свічки (можна купити їх вже в церкві, там же і запалити). Також рівняни замість свічки запалюють лампадку - так вона не гасне, якщо великодня ніч вітряна чи накрапає дощ.
Це той набір, який схвалюють священнослужителі: яйця символізують перемогу життя над смертю, паска - тіло Христа і повноту життя, сіль - зв'язок Бога з народом, достаток і сенс життя.
Але за давньою традицією, до церкви доречно взяти також домашню ковбасу, шинку, сало, сир, вершкове масло і хрін - те, чим будете розговлятися.
Все це освячується для того, щоб люди відчули не тільки духовну, але і фізичну радість свята. І у кожного продукту з цього набору є стародавнє символічне значення. Сир і масло - символи достатку, ситого життя, удачі в справах; сало і ковбаси - символ щасливого сімейного життя і поповнення сім'ї (свиня і кабан - символи жіночого і чоловічого начала).
І це максимально доречний склад пасхального кошика. Що стосується фруктів і овочів, то для їх освячення існують інші, сезонні свята. Але гріха не буде, якщо покласти їх у кошик.
Багато хто помилково вважає, що на великодньому столі повинні бути тільки освячені страви. Це абсолютно не так - достатньо крашанок та паски, за бажанням - колечка ковбаски, щоб правильно розговітися.
Не забудьте також покласти те, що збираєтеся пожертвувати церкві - крашанки, паски, іншу їжу і гроші.
Якщо берете із собою дитину, приготуйте невеликий кошик і для неї - так маляті буде набагато цікавіше.
Також рівняни намагаються якось по-особливому прикрасити свій великодній кошик – це можуть бути зелені гілочки самшиту, штучні квіти, різні прикраси та накидки на кошик.
Інфографіка 20minut.ua
Що не можна освячувати на Великдень
Забудьте про спиртні напої. Вони не освячуються, оскільки Церква ніколи не толерувала пияцтво, і такі напої не згадуються під час молитви у переліку продуктів, які приносимо Богові на освячення.
Так само не можна до кошика класти ніж. Бо їх ніхто не освячує.
Вино теж не слід нести до храму, бо молитви на благословення вина немає.
А ще важливо пам’ятати — нічого освяченого не викидають на смітник. Поділіться такими продуктами із ближніми, віддайте їх бідним.
Інші статті рубрики:
Як приготувати смачну паску: корисні поради для господині
Ось простий рецепт для приготування паски, традиційного українського святкового десерту.
переглядів: 234
Дорожче ніж торік: Скільки коштуватиме великодній кошик у 2024
Традиційні наїдки, що входять до складу великоднього кошика українця обійдуться на на 17,6 % дорожче ніж торік.
переглядів: 300
Нові цілі та терплячість: астропрогноз на середу
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 17 квітня.
переглядів: 391
Хрусткі картопляні вафлі: готуємо смакоту за 20 хвилин
Якщо ви не знаєте, чим урізноманітнити своє меню, а звичні страви з картоплі вам вже набридли, спробуйте зробити картопляні вафлі.
переглядів: 444
Сезон комах-паразитів: як вберегти себе від кліщів?
Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань.
переглядів: 968