Ми у Facebook
27.04.2014, 11:46

У поминальні дні священики закликають рівнян не нести на цвинтарі штучних квітів

Напередодні поминальних днів церковники закликають своїх вірян не нести на цвинтарі штучні квіти, бо вони шкодять природі. Така пропозиція надійшла від представників УГКЦ.
За словами отців, душа померлої людини потребує тільки щирої молитви та милосердних справ, які можуть наблизити її до Бога.

Коли на кладовищах Рівного пройдуть поминальні дні?

Рівненські цвинтарі буквально завалені пластиковими вінками та квітами. Проте мало хто задумувався про подальшу долю таких "прикрас". Адже коли вони втрачають свій колір та форму, їх просто викидають на смітник, який здебільшого знаходиться поряд із кладовищем.

Довідка Рівного: Як дістатися до кладовища Нове

– Напередодні Великодня рівняни традиційно наводитимуть порядок на могилах своїх рідних. Звертаємося до їхнього здорового глузду та християнської відповідальності, просимо відмовитися від пластикових квітів і вінків на цвинтарях. Таким чином люди подбають про себе, своїх ближніх, навколишню природу, збережуть кошти, – запевнив священик УГКЦ отець Володимир Боровий. – На мертвих квітах дехто заробляє чималі гроші. Це вже стало бізнесом. А виражати свою пам’ять і пошану до померлих маємо не штучними прикрасами. Краще посадити на могилі живі квіти, які цвістимуть все літо. Адже свято Христового Воскресіння – це свято життя. Його символом є не мертва пластикова квітка, але жива рослина. Пам’ятаймо, що найкращим даром для усопших є наша щира молитва і наші добрі справи. Тому віддайте ці гроші бідним або хворим людям. Йдучи на похорон, не купуйте дорогих штучний вінків. Краще ці кошти передати родині померлого. Похорон – це молитва за душу новопреставленої людини, а тому кожен, хто приходить на нього, повинен принести із собою свою молитву, а не сміття, яким є штучний вінок чи штучна квітка.

Якого числа батьківський день і що це таке?

- Традиція штучних квітів не має глибокого коріння і народилася не більше 10-15 років тому. Під нею немає ніякої релігійної чи духовної основи, – каже отець Володимир. – Тому є надія, що люди усвідомлять її шкідливість і з часом відмовляться від пластику. Давно вже в європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище. Там приносять тільки живі квіти і віночки з живих квітів".

Провідна неділя: як правильно поминати померлих [ТЕКСТИ МОЛИТОВ]

За матеріалами: molbuk.ua





На правах реклами