Ми у Facebook
28.04.2014, 15:39

Легалізація бурштинового бізнесу на Рівненщині дасть державі 15 мільярдів гривень на рік

Обсяг тіньового видобутку бурштину, що пропливає повз державну казну, експерти оцінюють у 2 мільйони гривень, щоденно. Якби ці гроші спрямувати у державне русло, то Рівненщина була б однією з найбагатших областей країни.
Щоденно у 5-ти, багатих покладами бурштину районах, видобувається, і продається сонячного каміння за скромними підрахунками на 2 мільйони гривень. Законопроект, який мав би легалізувати видобуток сонячного каміння приватними особами, двічі не пройшов у Верховній Раді, повідомляє Rivne1

Бурштин, або як його ще називають "Сонячний камінь" в Україні видобувається лише в кількох районах рівненського Полісся. Використовується як в хімічній промисловості, так і в ювелірних виробах. Нині його видобуток, переробка та збут - державна монополія.

Рівненщина: чоловіки перевозили бурштин та мали при собі не зареєстровану зброю

Наразі кожен копач з власним обладнанням та однією мотопомпою платить міліціонерам близько 10-ти тисяч доларів на місяць, на умовах анонімності розповідає один з великих гравців на тіньовому ринку сонячного каміння.

Рівненщина перестала б бути дотаційною, якби узаконили видубуток бурштину, і щорічно 15 мільярдів гривень до держбюджету могла перераховувати, стверджує Віктор Кривун.

Погоджується з цим і координатор копачів сонячного каміння. Каже, готовий платити вдвічі більше, але державі і працювати спокійно. Адже куплена лояльність правоохоронців гарантій спокійної та безперервної роботи не дає.

Рівнян затримали за видобуток бурштину на Житомирщині

Мільйони неоподаткованих гривень і далі осідають в кишенях чиновників, а бурштин з Рівненщини контрабандою йде за кордон, чи переробляється в підпільних цехах. А фінансові сліди тягнуться аж у владну верхів.

До слова, голосування ж з два законопроекти, що легалізували б видобуток бурштину, провалювали під парламентським куполом двічі, а за посаду начальника обласного управління міліції другий місяць точиться запекла боротьба як в кулуарах, так і на вулицях обласного центру.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ