Ми у Facebook
14.05.2014, 16:00

У Донецьку та Луганську робочих місць поменшало утричі

Складна соціально-політична ситуація в Україні не може не впливати на ринок праці. Особливо гостро вона позначилася на південних і східних регіонах України. У Донецькій і Луганській області кількість вакансій зменшилась на третину.
Крим заполонили пропозиції роботи для низькокваліфікованих працівників — у таких оголошеннях передбачено переїзд до одного з регіонів Росії. А в локальних вакансіях рівень зарплати не підвищився. Про це свідчать дані Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Весна — період високої ділової активності, але цього року ми спостерігаємо завмирання. І в травні, і в квітні на ринку праці помітна незначна негативна динаміка: в квітні опубліковано на 7% менше вакансій, ніж у березні 2014 року. А кількість резюме від пошукачів збільшилась лише на 2%, що свідчить про відсутність масових скорочень.

17 банків підозрюють у фінансуванні сепаратистів

Окремої уваги заслуговують східні й південні регіони країни. У наближених до гострих, але поки спокійних регіонах ситуація лишається без змін. Так, наприклад, у Дніпропетровську розміщено на 10% менше вакансій, ніж у березні, але на 13% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Схожа ситуація і в низці інших областей — у квітні кількість пропозицій роботи дещо нижча, ніж у березні, але на 10-15% більша, ніж в аналогічному періоді минулого року. Така тенденція помітна в Одеській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях.

Виняток із цієї картини становлять уже «гарячі» області — Донецька і Луганська. Так, у цих регіонах спостерігається нульовий приріст резюме і на 28% менше пропозицій роботи, ніж минулого року.

Особливі тенденції помітні в Криму. В абсолютному значенні кількість вакансій там збільшилась удвічі. Але при цьому називати таке збільшення значною позитивною динамікою було би суттєвим перебільшенням.

Російські ЗМІ розповідають про "туристичний бум" у Криму


По-перше, таке зростання вакансій обумовлене тим, що ряд російських компаній включають АР Крим у список регіонів, де публікують всеросійські вакансії, які пропонують переїзд до одного з регіонів Росії. При цьому найчастіше йдеться про не дуже кваліфікованих працівників: токарів, слюсарів, робочих на заводи. Таких вакансій більше третини.

По-друге, нові вакансії в Криму найчастіше пропонують російські компанії, які приходять на зміну українським підприємствам. Таким чином, йдеться не про створення нових робочих місць, а швидше про працевлаштування тих, хто лишився без роботи після виходу українських і міжнародних компаній.

Відзначимо також, що значної зміни в рівні зарплат не спостерігається, російські компанії готові наймати співробітників у Криму за тими ж українськими тарифами. Крім того, часто на топові або відповідальні посади в Криму роботодавці шукають співробітників, готових до переїзду із інших регіонів Росії.





На правах реклами