Ми у Facebook
21.05.2014, 12:30

Рівненщина: чому школи не зацікавлені в економії тепла?

Під час круглого столу у Рівненській ОДА, який відбувся у вівторок, 20 травня, Екоклуб презентував дослідження стану енергоспоживання бюджетними установами області. Зокрема, було зазначено, чому саме державні установи не зацікавлені в економії коштів, які йдуть на оплату комунальних послуг.
Ефективність використання енергії у громадських закладах жодним чином не впливає на їх фінансування з Державного бюджету, в українському законодавстві просто відсутній відповідний механізм. Тому громадські заклади не мають жодних матеріальних стимулів дбати про енергоефективність.

Було вивчено дані переважно по школах Рівненщини. Вартість опалення одного квадратного метра їхньої площі суттєво відрізняється. У середньому, по області ця цифра становить 75 грн/м2. Однак, для прикладу, керівництво Березнівського ліцею, сплачуючи 592 грн/м2, не обов’язково зацікавлене в економії та не має проблем із виділенням півмільйона гривень на опалення щороку. Адже за енергоносії платять з бюджету і економія цих коштів не покращить матеріальний стан ліцею.

Де у Рівному відключать гарячу воду

В умовах чинного законодавства бюджетні заклади не можуть використати зекономлені у результаті енергоефективних заходів кошти на власний розсуд. Жоден із можливих показників, що характеризують ефективність використання енергії у бюджетних закладах, не використовується при прийнятті рішень про фінансування їх потреб. Повністю відсутній подібний аналіз і при виділенні коштів на капітальні ремонти та інші подібні заходи. Ці явища ведуть до неефективного використання як коштів, так і енергії.

«Ми маємо велику кількість даних, знаємо приклади країн і міст, де система енергообліку успішно реалізована, і хочемо зробити свій внесок у цю справу. Сподіваємося, ми всі разом спроможемося уперше в Україні запровадити такий механізм у нашій області. Починати слід саме з прозорого чіткого обліку» - розповідає координатор ГО «Екоклуб» з питань енергозбереження Ілля Єременко.

На Рівненщині керівники районів радилися щодо призначення Щирука

Заступник голови Рівненської ОДА Тарас Пустовіт зазначив, що облдержадміністрація готова до співпраці з Екоклубом, як у плані підготовки програми моніторингу енерговитрат, так і спільному аналізі та виділенні коштів для соціальних об’єктів, рекомендованих Екоклубом, у майбутньому.

Рівненщина може стати першою областю в Україні, де почнуть заощаджувати на опаленні

За результатами круглого столу запланована робота з підготовки пропозицій щодо підвищення ролі енергоефективності при прийнятті управлінських рішень у області. Круглий стіл було проведено Екоклубом спільно з Громадською радою при Рівненській облдержадміністрації.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ