Ми у Facebook
07.06.2014, 15:52

Рівненщина: хто може очолити облдержадміністрацію?

Тиждень тому в районах області нарешті у муках, спричинених несприйняттям деяких запропонованих кандидатур громадськістю, завершились кадрові призначення. Майже половина голів райдержадміністрацій на Рівненщині — члени ВО "Свобода".


Однак управлінську вертикаль — від голови ОДА до голів районів — знову доведеться міняти. Новий президент, відомий своєю прихильністю до іншої політсили, безумовно, захоче мати свою команду представників в областях. Тим паче, серед зголоднілих в опозиції партактивістів є вже чимало претендентів на посади.

Участю в інавгурації нового Президента, вочевидь, завершиться на нинішньому етапі чиновницька кар'єра Сергія Рибачка, призначеного два місяці тому на посаду голови ОДА. Саме членство у ВО "Свобода" дало шанс йому, викладачу університету, несподівано увійти в когорту держслужбовців, а тепер, уже прогнозовано, доведеться віддати цю посаду іншому.

Хто може претендувати на головне чиновницьке крісло в області? Новообраний президент, маючи свою зареєстровану, але недієздатну партію "Солідарність", не може похвалитись кадровим потенціалом, особливо на місцях. Щоправда, кажуть, що розбудову партії на Рівненщині можуть доручити Олексію Хахльову, колишньому зятю Ющенка, який є кумом Порошенка. Але сумнівно, чи саме він за нинішніх обставин може бути призначений головою ОДА. Вочевидь, у п.Хахльова інші наміри — потрапити у Верховну Раду. Тим паче, така спроба, щоправда, невдала, була під час минулих виборів.

Хто очолить райдержадміністрації на Рівненщині [СПИСОК]

Тож варіанти призначень за традиційним партійним принципом можуть стосуватись хіба що членів УДАРу, за підтримки якого Порошенко став президентом. Чи є серед них достойні кандидатури, здатні очолити Рівненщину? Нардеп-"ударівець" Віталій Чугунніков, який під час виборів очолював в області передвиборчий штаб Петра Порошенка, навряд чи сам захоче обійняти цю посаду. Серед місцевих активістів претендувати на крісло голови ОДА можуть Анатолій Сидорук, заступник голови обласної парторганізації та власник приватного підприємства "Вільха", або ж Олексій Муляренко — голова виконкому облорганізації партії "УДАР", власник підприємства, що спеціалізується на виготовленні броньованих дверей і сейфів "Сталь-М".

Можливий інший розвиток подій, коли новообраний президент не стане залучати до роботи нові й малодосвідчені кадри, а скористається ресурсом чиновників, які вже були при владі й не встигли себе остаточно дискредитувати. За таких умов зможемо почути добре відомі на Рівненщині прізвища. Наприклад, нещодавно призначеного зі скандалами на посаду першого заступника голови обласної ради Олександра Данильчука, який з 2006 по 2010 рік очолював обласну раду за квотою "Батьківщини". Або ж народного депутата Юрія Благодира — кажуть, що у цього 40-річного політика, який раніше працював першим заступником голови ОДА, таке бажання є. Управлінський досвід та політична поміркованість могли б тут відіграти свою роль. Якби не причетність до Партії регіонів — хоч після кривавих подій на Майдані він одним із перших написав заяву на вихід із фракції, "відмити" цю політичну пляму нині буде дуже складно.

Рівненщина: хто очолить Березнівську райдержадміністрацію?

У зв'язку з можливою вакантною посадою голови пригадується ще один досвідчений політик і управлінець — Віктор Матчук. З 2006 по 2010 рік він вже очолював Рівненську обласну державну адміністрацію. Після цього був депутатом Верховної Ради України, пройшовши за списками Блоку "Наша Україна — Народна самооборона". А останній рік активно позиціонує себе як активіст громадської організації "Третя Українська Республіка", засновником та ідейним натхненником якої є наш земляк Юрій Луценко. Недаремно ж Луценко під час президентських виборів висловлював підтримку Порошенку...

Втім, усі ці прогнози можуть виявитись марними. Бо тільки дуже обізнані у кадрових ротаціях люди знають, які обставини можуть вплинути на ті чи інші призначення. У результаті можемо отримати голову, про якого досі мало хто знав. Чи не так було з нинішнім головою Сергій Рибачком?

Сергій Рибачок, голова Рівненської обласної державної адміністрації:

— Коли я погоджувався на цю посаду, добре розумів, що після виборів президента можуть бути кадрові зміни. Переді мною керівництво держави ставило низку завдань. Основне — проведення виборів президента. Щоб в області вибори відбулись, всі дільниці відкрились, щоб все пройшло без фальсифікацій та застосування адміністративного тиску. З цим завданням ми впорались. Якщо новообраний президент прийме рішення про зміну голови обласної державної адміністрації, то я одразу напишу заяву на звільнення.

Віталій Чугунніков, народний депутат від партії "УДАР", керівник передвиборчого штабу Петра Порошенка в Рівненській області:

— Кадрові зміни будуть обов'язково. В якому масштабі новообраний президент прийме рішення ці зміни проводити — поки невідомо. Попередня влада була тимчасовою. Про це всі знали. Голів обласних держадміністрацій призначали, виходячи з "революційної доцільності", за квотним принципом. Тепер квотного принципу не буде, і новий президент буде призначати голів винятково за професійними якостями.

Хто очолить Рівненську ОДА, якщо Президент - Порошенко?

Петро Долганов, доцент кафедри політичних наук РДГУ:

— Поки жодних заяв з приводу кадрових ротацій від новообраного президента не звучало, тому прогнозувати важко. Як на мене, нинішній склад Кабміну змінювати не потрібно. А якщо й змінювати, то вже після виборів до Верховної Ради. Арсеній Яценюк, можливо, поганий лідер, але він непоганий реформатор. У нього досить хороші ініціативи з приводу адміністративної реформи, розширення повноважень органів місцевого самоврядування тощо.

Щодо змін на місцях, то вони цілком можливі. В нашій державі вже склалась така традиція, що кожен новий президент призначає своїх голів облдержадміністрацій. Це погана практика. Я вважаю, що люди мають працювати на своїх місцях незалежно від їхньої політичної приналежності чи вподобань, а з огляду на професійність в роботі. А взагалі-то, місцеве керівництво має обирати громада області. Наприклад, у Великобританії губернаторів із Лондона ніхто не призначає.

Чи змінять голову ОДА у нас — наразі сказати важко. Не виключено, що ключові посади в областях посядуть представники партії "УДАР", з якою пан Порошенко йшов на вибори і без якої він ці вибори навряд чи зміг би провести, оскільки поки не має власної структурованої політичної сили.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ