Ми у Facebook
07.06.2014, 13:28

Нова влада повинна виправляти помилки в охороні довкілля

Україну визнали порушницею міжнародного договору – Конвенції Еспо – при прийнятті рішення про продовження термінів експлуатації старих атомних блоків.
Цього тижня дотримання Україною Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенції Еспо) розглядали під час Наради Сторін, що проходила 2-5 червня у м. Женева.

Нарада Сторін встановила, що продовження терміну експлуатації АЕС підлягає оцінці впливу на довкілля та є предметом транскордонних процедур. Стосовно справи продовження терміну експлуатації 1 та 2 блоків Рівненської АЕС, яка розглядалася Комітетом Конвенції з 2011 року, затверджено висновки, що Україна не дотрималася положень Конвенції при прийнятті рішення про продовження старих блоків.

Для забезпечення виконання міжнародних зобов’язань Україні слід негайно запровадити у національне законодавство належну процедуру оцінки впливу на довкілля, в т. ч. для прийняття рішень стосовно продовження терміну експлуатації реакторів АЕС.

Рівненські родини отримали можливість подолати проблему безпліддя

«Чи почне нарешті Україна роботу над помилками та впровадить необхідне законодавство- це питання до уряду та безпосередньо Андрія Мохника, міністра екології та природних ресурсів. За місяць відбудеться наступна Нарадасторін Оргуськоїконвенції, що доповнює КонвенціюЕспо у частині участі громадськості та доступі до інформації. Україна має хороші можливості показати гіднірезультати роботи новоївлади. Нещодавно у Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про оцінку впливу на довкілля», прийняття якого дозволить забезпечити виконання вимог за цими Конвенціями» - із Женеви коментує ситуацію експерт Андрій Андрусевич, Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля».

Довідково:

Проект Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» №4972 розроблений за участі громадських експертів в рамках Реанімаційного пакету реформ та зареєстрований у Верховній Раді.

В які табори поїдуть відпочивати діти з Рівненщини

Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенція Еспо, 1991 року) – міжнародний договір, що зобов’язує держави проводити оцінку впливу на навколишнє середовище комерційних проектів у випадку, коли такі проекти можуть вплинути на навколишнє середовище іншої держави.





На правах реклами