Ми у Facebook
19.06.2014, 12:32

Обережно! На Рівненщині та Волині розростаються отруйні бур’яни [+ПОРАДИ]

На Волині та Рівненщині рясно зацвів борщівник Сосновського – шкідлива для здоров’я рослина, яка викликає глибокі опіки та алергію на шкірі.

"Ще донедавна мальовничі береги річки Турія нині вкриті густими заростями колючих чагарників і височенних бур’янів, до яких страшно наближатися. Особливо це добре помітно на протилежному від міського пляжу березі водойми. Тут, окрім інших рослин, здійнялися до неба багатометрові товстелезні стебла бур’яну, який за всіма енциклопедичними ознаками, дуже схожий на борщівник Сосновського. Він є вкрай небезпечним для здоров’я людини", - б’є на сполох сайт ПроКовель.





"Зважаючи на те, що ця рослина не має природних ворогів і шкідників, вона напрочуд швидко поширюється, підминаючи під себе вільні території. До таких, на жаль, вже відноситься й берег річки Турія. Зараз він рясно цвіте і, якщо з ним не боротися, то зовсім скоро його насіння вітер розвіє на велику відстань. А неподалік від цього місця знаходиться дитячий пляж та приватні житлові будинки…" - пише ковельське інтернет-видання.



До речі, як раніше повідомляв рівненський портал OGO.ua, цю шкідливу рослину все частіше можна зустріти й на Рівненщині. Місцеві агрономи жартома називають борщівник Сосновського "помстою Сталіна".

Следы сталинской эпохи в городе Ровно

Саме в сталінську епоху цю рослину завезли з Кавказу в Україну - використовували на силос та худобі. Коли колгоспи розвалились, централізовано сіяти борщівник перестали, але він розрісся вже сам по собі, особливо на півдні Рівненської області – у Дубенському та Радивилівському районі. Його можна зустріти на луках, берегах річок, узбіччях доріг, на пустищах біля «нічийних» будівель.


Чи не найгустіші зарості борщівника - поблизу одного із «семи чудес» Рівненщини, Тараканівського форту на Дубенщині.

Борщівник Сосновського (лат. Heracléum sosnówskyi) два року тому з`явився і в центрі міста Рівного.

Борщівник Сосновського належить до трав’янистих рослин родини зонтичних. Стебло високе (перевищує 2-3 метри), порожнисте, листя велике як у лопуха, пористо-розсічене. Процес цвітіння припадає на червень-серпень. Квітки білі, рожеві або зеленкувато-жовті, зібрані в парасольки. Рослина дещо схожа на домашній кріп чи пастернак у збільшеному вигляді.

5 самых ядовитых растений

До і під час цвітіння борщівник має високий вміст отруйних сполук фурокумаринів. Якщо людина випадково забрела в зарості борщівника, де торкнулась його стебла, зірвала квітку чи листок, через деякий час може отримати серйозні ураження шкіри. Справа в тому, що наявні в рослині фотохімічні сполуки різко підвищують чутливість людського організму до сонячного проміння. Звідси – глибокі опіки та сильна алергічна реакція. Особливо чутливими до опіків борщівника є діти.

Спершу шкіра червоніє, починається свербіж, потім виникає гострий біль, набряк, з’являються пухирі… Піднімається температура, людину морозить, нудить. Уражена шкіра дуже важко гоїться.


ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ

- Не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника Сосновського оголеними руками! При потраплянні соку в очі можна навіть повністю втратити зір!
- Не дозволяйте дітям зривати листя та квіти борщівника чи бавитись ним улітку.
- Попереджайте про небезпечну рослину чужих і власних дітей.
- Не використовуйте листя борщівника як серветки чи замість туалетного паперу, ніколи не витирайте ним руки чи ноги.
- Скошуйте і зрізайте рослину тільки в щільному одязі та гумових рукавичках.
- Особливо небезпечно наближатися до суцвіть-парасольок у сонячну погоду.

При потраплянні соку на шкіру її слід терміново промити водою з милом і уникнути потрапляння на це місце сонячних променів не менше 2 діб!


ЯК БОРОТИСЯ

До речі, з цим бур`яном, сік якого у давньогрецьких міфах здолав самого Геракла, боротися досить легко. Адже розмножується він тільки з допомогою насіння. Якщо борщівник щорічно скошувати до рясного цвітіння, рослина ще якось проживе 10 років. А коли вирізати товсте коріння на глибині 10-15 см – проблем зі шкідливим бур'яном вже не буде ніколи.





На правах реклами